用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 經Agent報英國大學,個UCAS戶口點處理?
go

[英國] 經Agent報英國大學,個UCAS戶口點處理? [複製鏈接]

會係Agent定我自己開UCAS戶口?跟住agent定我響UCAS戶口報大學?
有經驗用Agent報英國大學的可share你哋的經驗嗎?

另外,係咪要同Agent簽agreement委托佢哋搵大學?
   1    0    0    1

回覆樓主:

如果你想孩子學到野,讓他自己處理,唔好搵agent。有agent, 有時自己會跟唔貼,靠人提點。我兩個孩子都係自己攪,無難度,準大學生啦,英語水平足夠應付。

另外,你搵agent,佢地手上有一堆大學,佢會推介比你,你的選擇會少左。

如果搵agent,是要簽agreement 的,for 大學俾commission. 至於戶口,agent 開or 自己開都可以。即使agent 開,佢應該都會俾password 你,你可以自己check 到資料。agent 通過戶口報又得,你自己報又得,但用得agent,通常好少會自己搞。

如果agent 開記得叫佢用你自己的email 及其他聯絡資料,吾係啲野send 晒俾佢,要佢再轉返俾你,到時漏左、遲左就麻煩。
其實好簡單,跟開JUPAS Account 無咩分別,自己開都易容及方便。

我反而覺得,學校收生會吾會因為經agent 而會多一重考慮,因為學校要多付一畢費用

LAUGHT 發表於 22-8-13 17:55
會係Agent定我自己開UCAS戶口?跟住agent定我響UCAS戶口報大學?
有經驗用Agent報英國大學的可share你哋的 ...

自己開或agent開都可以,我仔係自己先開戶口,自己選定心水大學再叫agent 比意見,當然agent 一定有私心,我哋收到agent 意見參考後再作衡量,自己選出5大學,我哋叫agent 報,佢填哂資料後會叫我哋double check…
http://hk.myblog.yahoo.com/

回覆 bkfans123 的帖子

咁係咪Agent都login到我UCAS個account?  到選confirmed choice & insurance choice 係咪只係我可以入,Agent唔得?

LAUGHT 發表於 22-8-13 22:15

咁係咪Agent都login到我UCAS個account?  到選confirmed choice & insurance choice ...

雙方都可以入,當然你叫agent 代處理的就吾會自己又處理啦。
或者你在confirm 搵邊間agent 前,可以先問清楚你嘅問題
http://hk.myblog.yahoo.com/

咁係咪Agent都login到我UCAS個account?  到選confirmed choice & insurance choice ...

我地有搵agent,但都係我個囡自己開account,只係遇到有唔明就問佢,agent只係base on predictable grade比左d大學提議,同我地心儀大學過往嘅入學成績要求比我地參考,但就完全冇hard sell我地入邊間。我地都係自己揀自己報,只係叫佢幫手報左幾間IY1做back up 。全程唔使簽合約冇收費。到最近申請visa時,我一路填有野唔明佢就一路用WhatsApp 教我。放榜個日我地send成績比佢,佢亦好快幫我地send左去firm choice同insurance choice個兩間確認。因為form choice個間爭少少,佢又幫我地同admission office跟進,後來都收左。我覺得有專人解答問題係幾好。

你想唔想agent幫你搞?如果唔想,就同佢講你自己開account,如果想,就叫佢開,然後俾password 你。所有有password 嘅都可以login 入去處理。
其實你期望agent 幫你d 咩?大學唔同中學,基本上UCAS 個系統係expect學生自己own,所以成個過程可以自己處理,唔一定要agent。

LAUGHT 發表於 22-8-13 17:55
有經驗用Agent報英國大學的可share你哋的 ...
經唔經Agent報英國大學都好,個UCAS戶口點都係自己處理。
‹ 上一主題|下一主題