用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請初期,會知會香港現就讀的學校嗎? ...
go

[其他] 申請初期,會知會香港現就讀的學校嗎? [複製鏈接]

請教一下,在申請海外學校的初期,海外學校的申請表要提供現就讀學校的一位老師的資料作聯絡人,大概在申請過程中,海外學校可能會向現就讀學校拿取學生一些 reference 之類。
現時剛 interview 一間海外學校,未有任何消息收唔收阿仔,請問現階段有冇需要咁早通知阿仔班主任嗎?主要考慮係申請未必成功,通知了老師,即係老師們以至校長都知道阿仔想去外國讀書了,感覺上唔係咁好,因為去唔成嘅機會較大。實質上點唔好我又唔係好講得出。所以請教大家指點,如果係你,你會點做。謝謝!
   0    0    0    0

你不想講就不用講 , 不用擔心太多 。 到你有學校比Offer 再諗通知與否,甚至決定去讀書,出發前先辦退學都得  ! 即是幾時通知取決於你 。

phinarto 發表於 22-10-8 07:47
請教一下,在申請海外學校的初期,海外學校的申請表要提供現就讀學校的一位老師的資料作聯絡人,大概在申請 ...
之前申請英國寄宿學校,全部都有向香港學校攞 reference, 我們申請初期已寫信給香港學校,consent 給海外學校學生在校資料,學校亦很配合,很快就給了reference 到英國,申請程序很順利。

phinarto    發表於 22-10-16 14:05
2jkidsfather    發表於 22-10-8 12:25

回覆 phinarto 的帖子

每間英國學校做法都唔同,佢幾時問香港學校攞reference亦未必話你知。每間香港學校嘅應對方法又唔同,好似我仔女嘅學校直頭有一套流程,要填表佢哋就會因應準備transcript 同reference。
如果你唔想香港學校caught by surprise,想佢有準備做個好啲嘅reference,咁通知定穩陣啲。

phinarto    發表於 22-10-16 14:05

請教一下,在申請海外學校的初期,海外學校的申請表要提供現就讀學校的一位老師的資料作聯絡人,大概在申請 ...

我申請初期,只是直接通知校長,叫校長幫我寫定學校信,校長好好心機寫得好好。雖然最後沒有使用過,起碼我有個安心。

當時校長都沒有周圍同老師班主任講。

phinarto    發表於 22-10-16 14:06

回覆樓主:

當年,我們有寫信經班主任比校長,直接講出準備去英國升學,如校方收到英國的信件,佢地唔會感意外之餘,會樂意幫手寫reference。事實,學校真係收到信件,校長請左一個曾在英國讀書的英文科主任寫reference,攪掂。

禮貌通知學校都重要。

phinarto    發表於 22-10-16 14:06
2jkidsfather    發表於 22-10-8 12:25

既然對方學校講咗會攞reference,咁好大機會會攞,咁而家學校遲早都知,同佢哋先打聲招乎好啲,另外,我諗你唔只申請一間,醜婦終須見家翁,最後,呢個時勢,學校應該慣晒收呢啲request,唔只寄宿學校,好多諗住移民申請私立日校都要

phinarto    發表於 22-10-16 14:07

回覆樓主:

你要提供香港學校老師聯絡資料给英國學校,在情在理你都要先得到老師同意才可向英國學校提供啊,第一是禮貌,第二是萬一英國學校真的致電老師,老師說什麼也不知道,你可以想像有多槽糕了。

phinarto    發表於 22-10-16 14:07

另外,海外學校收生,現校的reference 是考慮因素之一,我估應該有reference 才會決定收唔收(起碼我們經驗如是)。至於寫信給香港學校,你可以話考慮未來到海外升學,可能會有學校(我寫埋邊幾間)問攞reference, 你consent 他們攞資料,感謝學校幫忙云云

謝謝大家的指教,我覺得我也應該預早要通知老師才對。
‹ 上一主題|下一主題