用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文IGCSE edexcel
發新帖回覆
go

中文IGCSE edexcel [複製鏈接]

小囡今年中三,中四會考IGCSE ,但方間多數是DSE 補習,很難找到IGCSE,就算有都是1:1學費很貴。請問有修讀IGCSE家長,可以分享IGCSE 課程有否涵括DSE 課程?重疊部分多不多?如果多的話我找一間修讀DSE給她補課。謝謝(emoji)(emoji)
   2    0    0    0

上網找pastpaper看看,大約小六程度不用補,local school學生通常取9。

IGCSE中文超淺,唔需要補習喎。至於IGCSE課程有否涵括DSE課程,你係指中文還是其他科目?

aminafy 發表於 23-7-10 17:22
IGCSE中文超淺,唔需要補習喎。至於IGCSE課程有否涵括DSE課程,你係指中文還是其他科目? ...

明白⋯我指是中文

wtcys 發表於 23-7-10 16:56
上網找pastpaper看看,大約小六程度不用補,local school學生通常取9。

謝謝提醒⋯只有小六程度,實在太好(emoji)

RY28 發表於 23-7-10 12:21
小囡今年中三,中四會考IGCSE ,但方間多數是DSE 補習,很難找到IGCSE,就算有都是1:1學費很貴。請問有修讀 ...

我都想知,黎緊女中三讀,最驚佢修到 further maths。 屋企冇人識, 問功課都冇人幫

回覆 kirstyau 的帖子

其實further maths都唔係太難,唔好自己嚇自己

aminafy 發表於 23-7-11 11:12

但我聽到同學家長話好難

或者咁講,further 唔易,但唔太難,你囡囡揀咗?

aminafy 發表於 23-7-11 11:21

揀咗但要家長日14/7 先知派到咩科

aminafy 發表於 23-7-11 11:21

亞囡都有揀,反而呢科想自己試吓先。
中文就是我最頭痛科目,實在太難

-般情況下好少唔得

回覆 RY28 的帖子

你囡囡係local嗎?中文真係好淺好淺喎,阿囡話似小學4年級多d d

aminafy 發表於 23-7-11 11:12

我想請教PURE MATHS+STAT.  係未都唔算難???有人話深過DSE ..又有人淺過

回覆 masterunion 的帖子

唔好意思呀,因為阿囡佢唔係讀DSE,所以冇得比較。

aminafy 發表於 23-7-11 13:44
回覆 RY28 的帖子

你囡囡係local嗎?中文真係好淺好淺喎,阿囡話似小學4年級多d d  ...

係呀local school…不過中文她唔算太標青,再升高中學校會比他們揀考DSE還是IAL,聽到你分享我就放心啦,專注找DSE方向補中文,希望到時唔會太吃力。謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊