用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區级前5男生
發新帖回覆
go

南區级前5男生 [複製鏈接]

轉去中西區可以有什麼選擇?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

Dad2012 發表於 23-7-14 10:53

點都搏KC同SJC
之後RC同SLS

Dad2012 發表於 23-7-14 10:53

據2022年升中派位 級前5
自行 SJC 英皇 高主教
直資 SPC 港同 赤提

18網2022年升中派位(11/7)
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

英中 4+27+7=38 (38.38%)
----------------------------------------------------------
男校 0+7+1=8 (8.08%)
HK1 SJC 1 英皇 2 聖類斯 2
HK2 皇仁 1 港華 1
直資 SPC 1

女校 4+14+0=18 (18.18%)
本區 SHCC 4
HK1 聖提女 2 聖嘉勒 8
HK2 SPSS 1 SFCC 2
HK3 BPS 1

男女 0+6+6=12 (12.12%)
HK1 高主教 3
HK2 聖鄧 1
KL3 黃笏南 1
NT3 仁愛堂田家炳 1
直資 港同 1 中華基金 5

其他 51+8+2=61 (61.62%)
本區 51 (51.52%)
鴨真(女) 6 培德(女) 4 |
聖呂 9 香港仔呂明才 17 聖伯多祿 5
陳白沙 6 YCK2 1 培英 2 明愛莊月明 1

他區 8 (8.08%)
HK1 聖士提反堂 2
HK2 佛教黃鳳翎 1 維官 1
HK3 劉永生 1 金文泰 1 衡怡 1
KL3 基道 1

直資 2 (2.02%)
HK3 蘇浙公學 2

總數: 55+35+9=99人 (100%)

回覆樓主:

想請問直資,自行都是主要睇呈1,2成績嗎?

Dad2012 發表於 23-7-16 14:44
想請問直資,自行都是主要睇呈1,2成績嗎?

係,因為直資、自行通常3月出offer,呈3成績係未有的。有些直資出 early bird offer 時候甚至連呈2成績都未有

回覆樓主:

什麼是early bird offer ?

回覆樓主:

那間直資有機會出這類offer?

Dad2012 發表於 23-7-16 16:16
什麼是early bird offer ?

參考呢個post,DBS 係其中一間有early bird offer 的直資,1月出early bird offer,獲小學校方/教練推薦的男仔應該還未有呈2成績,目標學生主要來是3私1直

我記得DGS 出general offer 也較早,應該未有參考呈2成績(有錯請指正)

另外,SPCC、SPC 排outstanding / scholarship 條隊也是參考小五成績,而SPCC 比outstanding student 的 offer 也是較早的(好似2月)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3872144

回覆樓主:

來到今日,雖然阿仔呈1,2都係級前2, 但我知他其實英語能力和理解力都不太好..如自行選B1A學校..恐防日後力有不逮..而且到面試可能都已被人KO..保守點,自行選一些B1B,B1C中學

Dad2012 發表於 23-12-3 11:11
來到今日,雖然阿仔呈1,2都係級前2, 但我知他其實英語能力和理解力都不太好..如自行選B1A學校..恐防日後力有 ...

唔使理乜東東ABC啦~
自資港島可以考慮下保羅男,港同,赤提,弱少少就係中基
自行如果你想避開兩間大熱中學,港島東幾間中學,加高主教,港華,高主教,聖鄧你都可以考慮~

當然想係自行離場,要避開大熱會好一點~

回覆樓主:

唔好太信樓上自行分配既數字,除非係小學公佈,否則只係斷估,派他區可以係學生根本就係住該區~

回覆樓主:

冇錯..弱少少的是中基.. 所以我哋都主力呢間

回覆樓主:

不過返學就遠少少囉,香港仔去小西灣

Dad2012 發表於 23-12-3 12:58
冇錯..弱少少的是中基.. 所以我哋都主力呢間

請問近年級頭有什麼自行直資取錄
今年直資英中 SPC(男)1 港同1 中基5

18網貴校2023年升中派位[25/7]
--------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

英中 4+29+7=40 (41.67%)
--------------------------------------------------------
男校 0+8+1=9 (9.38%)
HK1 SJC(男) 1 英皇(男) 2 聖類斯(男) 3
HK2 皇仁(男) 1 港華(男) 1
直資 SPC(男) 1

女校 4+16+0=20 (20.83%)
本區 SHCC(女) 4
HK1 聖提女 2 英華女 0 聖嘉勒女 9
HK2 SPSS(女) 1 SFCS(女) 3
HK3 BPS(女) 1

男女 0+5+6=11 (11.46%)
HK1 高主教 3
HK2 聖鄧 1
KL3 黄笏南 1
直資 港同 1 中華基金 5

本區 4 (4.17%)
SHCC(女) 4

他區 29 (30.21%)
HK1 SJC(男) 1 英皇(男) 2 聖類斯(男) 3
HK1 聖提女 2 英華女 0 聖嘉勒女 9
HK1 高主教 3
HK2 皇仁(男) 1 港華(男) 1
HK2 SPSS(女) 1 SFCS(女) 3 聖鄧 1
HK3 BPS(女) 1
KL3 黃笏南 1

直資 7 (7.29%)
HK1 SPC(男) 1
HK3 中華基金 5
HK4 港同 1

其他 47+7+2=56 (58.33%)
本區 47 (48.96%)
鴨真(女) 5 培德(女) 6
聖呂 8 香港仔浸呂 17 聖伯多祿 6
陳白沙 5 培英 1 余振強第二 1
明愛莊月明 1

他區 7 (7.29%)
HK1 聖士提反堂 2
HK2 佛教黃鳳翎 1
HK3 劉永生 1 金文泰 1 嶺南衡怡 1
KL3 基道 1

直資 2 (2.08%)
HK2 蘇浙公學# 2

總數 51+36+9=96人 (100%)

# 派位直資

回覆樓主:

如自行報港島民生機會大嗎?

Dad2012 發表於 23-12-3 13:01
不過返學就遠少少囉,香港仔去小西灣

有校車
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊