用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 最近英國考車牌要幾耐時間?
發新帖回覆
go

[英國] 最近英國考車牌要幾耐時間? [複製鏈接]

由申請至考完路試,大約幾耐?
   11    0    0    0

回覆樓主:

我孩子在2022年9月開始學車。

12月考筆試,failed,即book後一星期的期再考,ok左。

3月考路試,failed,即用師傅介紹的app(付十令廿鎊,這個app好多考生都用), 即book一兩星期內的期,再考一次,ok左。

但在4月至5月 uk出左指引:Summer開始failed再重考路線,要隔一個月,即係唔可以有期即book即考。

資料希望岩你洗。

TTEE1819 發表於 23-8-15 15:50

12月考筆試,failed,即book後一星期的期再考,ok左。

請問你仔學左幾多個鐘去考?用左幾多錢?

回覆樓主:

//Learner drivers who fail their practical test will be forced to wait longer to book a resit under new booking changes introduced by the Driver and Vehicles Standards Agency (DVSA).

It says it is altering the system to discourage learners from booking tests before they are ready, which will free up slots for those who are.//

放心,英國再book期重考,肯定快過香港好快。

MrsFung 發表於 23-8-15 16:02
請問你仔學左幾多個鐘去考?用左幾多錢?

大概4x 至50小時。每星期一堂,每堂2小時(是足兩小時,不似香港的45分鐘)

記得:叫師傅去你孩子學校接佢,唔洗自己搭車搵師傅(這點又係英國好,師傅接學生去學車),學完兩小時就由學員自己駛車回學校,落車,交番部車比師傅。

每堂£33,一次過10堂就付£320。

我孩子同學現在summer先學, 每堂£37,same city,加哂價,好多BNO5+1的人仕學車。

英國仲有一樣學車好:
香港考車,要跟師傅租車去考試,大概2千幾,英國唔洗租車呀,照舊付兩堂費用(即係共£64)比師傅,就可以考車啦,好抵!

TTEE1819 發表於 23-8-15 16:15
大概4x 至50小時。每星期一堂,每堂2小時(是足兩小時,不似香港的45分鐘)

記得:叫師傅去你孩子學校接 ...

謝謝你的資料

回覆樓主:

在英國,學棍波平過學自動波呀

醒目開學勳章

請問英國駕駛執照回港後去運輸署直接申請香港的就可以?

TTEE1819 發表於 23-8-15 16:15

記得:叫師傅去你孩子學校接 ...

如果有自己車或借朋友車去考都得

3b 發表於 23-8-15 18:36
請問英國駕駛執照回港後去運輸署直接申請香港的就可以?

唔得,有要求:
//   (i) 該執照最初是你在簽發國家或地方居住不少過六個月的期間內的任何一日簽發(證明文件包括有關護照以顯示出入境記錄或官方簽發的出入境證明,以及在當地學校的成績表,或受聘公司發給的聘用期間證明文件等);或      
(ii) 在緊接申請前已持有該認可國家或地方的執照不少於五年;或      
(iii) 持有該執照簽發國家或地方的護照或同等的旅行證件。//

我地都想回港即換香港牌,但唔附合囉。

亮燈 發表於 23-8-15 19:02
如果有自己車或借朋友車去考都得

Yes yes, 我朋友用佢老公部車考路試。我和孩子都唔敢請任何一個朋友在旁指導或借車考試,人地部車有跟人名的保險。

我孩子好多local 同學跟家長學車,好普遍。

多謝亮兄回應,見到你勁有親切感,讚!

TTEE1819 發表於 23-8-15 19:31
Yes yes, 我朋友用佢老公部車考路試。我和孩子都唔敢請任何一個朋友在旁指導或借車考試,人地部車有跟人名 ...

客氣喇! 借車去考試可以買幾個鐘既保險, 如果朋友主動邀請可借車亦冇問題, 當然, 如有任何事發生, 當然要負責啦!呢樣就自己決定。

回覆樓主:

我仔2022年9月頭開始學,11月最尾果日考路試,即日攞埋臨時車牌。揸住張passed証明5日後買埋車,冬天大風又落雪,有架車返學真係方便好多。

佢總共學左50個小時左右(駕車師傅保證一take 過考到,否則退回學費),棍波。每小時£25,每堂2小時,一次過比10堂會有少少discount。

Glossimar 發表於 23-8-20 09:14
我仔2022年9月頭開始學,11月最尾果日考路試,即日攞埋臨時車牌。揸住張passed証明5日後買埋車,冬天大風又 ...

返學時期有時間學車嗎?選星期六日學?

MrsFung 發表於 23-8-20 09:34
返學時期有時間學車嗎?選星期六日學?

係呀,每個星期六下午學

請問咩app?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 23-8-20 17:25
請問咩app?

叫「testi」, 免費。用來搵快期。舉例你book 左12月1日,想早d考,日日早上睇app,有人release 個期,你睇到,即刻去book。重考,這app好有用。

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 23-8-15 19:25
唔得,有要求:
//   (i) 該執照最初是你在簽發國家或地方居住不少過六個月的期間內的任何一日簽發(證 ...

行不通就唯有回港後再搵時間學, 但聽聞現在要排很久才可以考路試

咩apps

Glossimar 發表於 23-8-20 09:14
我仔2022年9月頭開始學,11月最尾果日考路試,即日攞埋臨時車牌。揸住張passed証明5日後買埋車,冬天大風又 ...

請問在那一個地區呢 ?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊