用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form5轉交+留級
發新帖回覆
go

Form5轉交+留級 [複製鏈接]

女女現讀band2B-Band2C中學 form5升form6 想轉band 1B-1C
現在學校級排名前10
本身一直租屋等批公屋 (財政壓力唔細)前2個月批到公屋 不過車程黎現讀學校1.5hrs 每日都要用3hr返學 我地覺得好晒時間
而且女女覺得完全未準備好考DSE   讀多年想爭取好啲成績
而家想轉校讀多年中五
唔知有冇學校肯收 各位家長有咩高見
   0    0    0    0

Percentage 發表於 23-8-20 12:08
女女現讀band2B-Band2C中學 form5升form6 想轉band 1B-1C
現在學校級排名前10
本身一直租屋等批公屋 (財政 ...
正常band 1官立或津貼中學不會有中五插班,因為唔清楚你DSE課程學到邊,選修科上課時間未必夾到,又有SBA,你仲想去banding高啲嘅學校,機會接近零

現在學校級排名前10

已近8月尾, 好多學校插班已經塵埃定落, 逐間打電話去心儀中學睇吓仲有冇位!直資中學機會大些少!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

現在學校級排名前10

form 6 要返學嘅時間都係剩返果幾個月,搞咁大動作,你認為與新校磨合吾需要時間

lm251099 發表於 23-8-21 08:22
form 6 要返學嘅時間都係剩返果幾個月,搞咁大動作,你認為與新校磨合吾需要時間
...

樓主想repeat S5
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-8-21 10:20
樓主想repeat S5

我知啊,佢女係舊校成績吾差,但為了節省每日3小時車程,而浪費 8760小時人生值吾值呢

如果以金錢計,更加計吾掂條數

現在學校級排名前10
心動不如行動, 直接打去學校問啦!

lm251099 發表於 23-8-21 11:00
我知啊,佢女係舊校成績吾差,但為了節省每日3小時車程,而浪費 8760小時人生值吾值呢:qu ...

3小時來回車程真係太遠,堅持一個學期都攰死人。
揀不超過四十分鐘可以到校,時間長人炆憎影響學習。

現在學校級排名前10

逐間打去問啦
一學校未必有位
二學校未必收重讀插班
我更建議2A-1C嘅英中,如果有運,但學校要轉elective也要好好珍惜,是最後機會。
貴 家長而家喺邊區住?

B1BC學校會咁收個F.5 REPEAT?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊