用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題
發新帖回覆
go

升中問題 [複製鏈接]

新手家長問題我想請問大家升中學會唔會好似小學咁有自行分配(是不是有世襲同計分制度?)係唔係又係唔睇學校分數只要你係世襲就實收?
中一統一派位是不是派返你小學附近的中學?請問呢一個部份主要係睇乜嘢?
謝謝解答

1    0    0    0

ashash123 發表於 23-11-5 11:48
新手家長問題我想請問大家升中學會唔會好似小學咁有自行分配(是不是有世襲同計分制度?)係唔係又係唔睇學 ...

1.必定睇成績,兄弟姊妹可能某啲學校有機會有優勢,但大前提「成績要好」,即哥可band 1生入band 1中學,但弟弟band 3生係唔會入到哥哥嘅band 1中學,但直資學校有例外
2.中學跟小學網,即我住大埔,但小學起沙田,中學網就起沙田

結論:成績永遠是行先,完全唔關兄弟姊妹事!

新手家長問題我想請問大家升中學會唔會好似小學咁有自行分配(是不是有世襲同計分制度?)係唔係又係唔睇學 ...

有自行階段,但官津校無乜世襲分,除非傳統名校。自行係你可以向全港任何兩間中學申請,自行去學校交表,跟學校安排進行入學面試,成功取決於你嘅banding 成績/課外活動表現/面試表現。

統一派位就係跟小學校網派,主要都係睇你嘅成績,B1學生抽先,跟著到B2學生,最後B3學生。視乎你三次呈分試後屬於邊一個banding 嘅pool。所以一切都係睇你嘅成績。

你唔會係今屆P6家長嗎?

Calaci 發表於 23-11-5 13:43
有自行階段,但官津校無乜世襲分,除非傳統名校。自行係你可以向全港任何兩間中學申請,自行去學校交表, ...
其實教署份野寫得好清楚,傳統名校無b1c 成績都好難靠世襲收你

建議先到教育局網頁查閱有關中一學位分配辦法嘅官方資訊,了解清楚個機制,有睇唔明嘅先再問,會穩陣d

我女間學校有3間聯繫中學, 上年P5家長會時, 好似有家長講, 如果大抽奬乙1, 乙2都放聯繫中學, 乙1聯繫學位抽唔到, 仲有得抽乙2聯繫學位。
係咪真?

DANNY169HK 發表於 23-11-13 12:16
我女間學校有3間聯繫中學, 上年P5家長會時, 好似有家長講, 如果大抽奬乙1, 乙2都放聯繫中學, 乙1聯繫學位抽 ...
聯繫位只適用於乙一

DANNY169HK 發表於 23-11-13 12:16
我女間學校有3間聯繫中學, 上年P5家長會時, 好似有家長講, 如果大抽奬乙1, 乙2都放聯繫中學, 乙1聯繫學位抽 ...

乙1選聯中 唔中聯繫位 可抽公海位
並不是乙2再選聯中 再選等如乙2棄權

升中自行有學校有世襲分但無必收
大抽獎校網可跟小學或轉去跟住址

回覆 hkhk8888 的帖子

其實我都係咁諗。3間聯繫中學, 只有放乙1個間先可以抽聯繫位, 唔成功就係公海同其它學校學生一齊抽多次。只係好奇當時學校無更正這個說法

回覆 Poyau 的帖子

明白了, 只係好奇家長提出時, 學校未有更正, 令到我都半信半疑

DANNY169HK 發表於 23-11-14 11:18
回覆 hkhk8888 的帖子

其實我都係咁諗。3間聯繫中學, 只有放乙1個間先可以抽聯繫位, 唔成功就係公海同其它 ...
筲箕灣官立小學?

https://www.skwgps.edu.hk/聯繫中學

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊