用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教SPCS用家
發新帖回覆
go

請教SPCS用家 [複製鏈接]

請問用家可以分享囡囡在SPCS就讀各方面的感受嗎?(例如老師關愛同學嗎?讀書壓力會好大?需要參加好多活動?)

先謝謝各位的分享!

3    0    0    0

學校只係提供可以俾同學發揮嘅平台。中一40人一班,老師都好難關愛到每個人。
成績就睇自己or家長要求。
學校有人留級,直升都有band3同學,聽講Jan.考試有個班一半人數學唔合格。
Even所謂精英班都有人會部分科目唔合格。如果唔係一半人會中途離開,畢業生盤數應該會差過地區band1。
參加活動好自由,可以完全唔參加,也可以爆到無時間食飯。
無其它傳統學校般重視音體。

社團主要由學姐管理,所以可以極頹 or 極chur
自由需要自律

woooiiii 發表於 24-1-28 20:04
學校只係提供可以俾同學發揮嘅平台。中一40人一班,老師都好難關愛到每個人。
成績就睇自己or家長要求。
學 ...

謝謝分享!

但是見到SPCS過往嘅成績都幾穩定,好多人出去外補?

考IAL定DSE,自由揀定成績好先可以揀?

客觀D講,名直資一般都差不多,所以友人選校時,我提醒要看入讀及出戰人數,始於小朋友中學變數大。我記得早年張記入讀及出戰人數相若(呢幾年大家都受移民潮影響),有這樣成績,確系勁。

Rilakkuma312 發表於 24-1-28 21:08
謝謝分享!

外補聽聞係風氣,都一定有部份同學係零補嘅!補唔補是同學/家長選擇。

學校係話自由選學制,但如果同學太多偏向某學制,總有以成績為入選考量。

bettyay 發表於 24-1-29 09:05
外補聽聞係風氣,都一定有部份同學係零補嘅!補唔補是同學/家長選擇。

學校係話自由選學制,但如果同學太 ...

都明白讀書都係靠自己,老師都係輔助⋯⋯不過都想問吓,大部份嘅老師會唔會hea 教?

Rilakkuma312 發表於 24-1-29 09:31
都明白讀書都係靠自己,老師都係輔助⋯⋯不過都想問吓,大部份嘅老師會唔會hea 教?
...
以前提過有hea亦有超好!應該唔會有大部份hea教嘅老師,而家長同學都唔反映吧!

bettyay 發表於 24-1-29 09:46
以前提過有hea亦有超好!應該唔會有大部份hea教嘅老師,而家長同學都唔反映吧!

...

謝謝分享

你女女現時幾多年級?都是外考生?

回覆樓主:

聽說是香港最推崇自主學習的學校,提供一切設施、活動、資源讓小朋友發展潛能。零壓迫,精英班自發性溫習考試平均 8X 分,最低的兩班很多人/科不合格(4X 分)。活動無限制,逢星期五上兩堂 DIP 就可以了。師姐師妹互動性強,照顧非常周到,只要想學/參與,一定有學姐願意教/帶。

Rilakkuma312 發表於 24-1-28 21:08
謝謝分享!

補習 冇分學校,大女 近年爭崩頭 女津,中一至中六補(中,數),中四至中六 Bio chem。

細女(問緊這間)初中,中一至中三 每年斷續補幾個月 數 又話唔補。中文只補中一個年放棄了。最近自己要求補F Math(zoom1:1)。細女好有性格,補乜,補/唔補都係佢自己要求。

2個女能力差唔多, 如果要講 小升中,大成績好過細 少少。但學校改變左細好多,讀書方面, 對自己學業負責咗,緊張成績咗對分數有要求…有鬥心左。家姐都覺得妹英文提升左,冇補習之下相信喺學校個氛圍 教學內容…
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊