用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 AS exam & A Level exam
發新帖回覆
go

[英國] AS exam & A Level exam [複製鏈接]

想請教英國今年係咪已經取消了year12 compulsory AS exam? 現在变成只有 year 13 ALevel exam?

我見有d人話某D学校year 12  仍然有AS exam...有d就無

如果学校無,咁是否憑校內exam去評估predicted grade呢?定係到year 13 ALevel exam 直至拿最後成績入大学呢?
   0    0    0    0

CJCJ 發表於 24-2-9 23:05
想請教英國今年係咪已經取消了year12 compulsory AS exam? 現在变成只有 year 13 ALevel exam?

我見有d人 ...

A level 考試現為 linear
有别於以住 modular 計 AS+A2 成績
AS 仍可以考

CJCJ 發表於 24-2-9 23:05

我見有d人 ...
所有A level已經改返做兩年制嘅linear模式。少部分學科有保留AS level試,不過唔會有得同A2 combine成為一個A level 成績。
PG係學校老師俾嘅估算,用嚟報大學。(其實就算有AS嘅年代,PG都係老師估嘅,同AS成績未必直接有關)。當學生攞咗CO,就睇下最後A level成績meet唔meet到offer 。亦有少部分人選擇揸住A level成績,報再下一年(然後take a gap year )

最好仔女有把握 as level A grade 才報

一般仔說, 現在as 的價值

就是俾學生 報大學多野寫

中大, 港大醫科  重視as level  結果

同埋, 讀讀下,英國, 想轉校, 人地名校可能要你證明自己成績

bettyay    發表於 24-2-11 12:08
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊