用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問如何申請續領英國 Student Visa?
發新帖回覆
go

[英國] 請問如何申請續領英國 Student Visa? [複製鏈接]

請問如何申請續領英國 Student Visa
小兒今年 Year 11,將會喺六月考GCSE
係咪要等五月學校出咗CAS,出埋支GCSE成績之後
先可以申請續領 Student Visa
想問重需要咩文件?
   8    0    0    0

fatpatpat 發表於 24-2-20 17:51
請問如何申請續領英國 Student Visa
小兒今年 Year 11,將會喺六月考GCSE
係咪要等五月學校出咗CAS,出埋支 ...

今年六月有 CAS 可以網上申請續期

https://www.gov.uk/student-visa/extend-your-visa

When to apply

The earliest you can apply is 3 months before your course starts.

fatpatpat    發表於 24-3-4 09:42

收到學校CAS就可以申請,自己上網申請就可以。

fatpatpat    發表於 24-3-4 09:43

回覆 yuyueng 的帖子

咁請問申請完有冇野會寄俾我呢?

cmfckyccl 發表於 24-3-1 07:23

上網填資料交錢(唔使再照肺),預約去北角做證。

cmfckyccl 發表於 24-3-1 07:23

收到延期成功通常知後 郵寄新BRP

回覆樓主:

請問駛唔駛再照TB呢?

Visa extension (出年升中6, yr 12) 是不是可以在北角自己攪?學校委派咗一間公司要收 £650手續費。當然我唔想比啦.
請指教

CJCJ 發表於 24-3-2 05:45
請問駛唔駛再照TB呢?
唔使

WallaceBB@UK 發表於 24-3-2 23:01
Visa extension (出年升中6, yr 12) 是不是可以在北角自己攪?學校委派咗一間公司要收 £650手續費。當然 ...
除非你地學校話一定要通過佢哋委托既公司申通VISA, 否則當然可以自己上網申請啦,其實申請手續簡單,跟本唔使搵中介做,不過唔排除學校覺得香港人有錢想賺多筆。

多謝分享。不好意思多問。其實啊仔7 月便返hk, 9 月頭走。(1)去北角逐續証趕得切嗎?(2)還是叫佢6 月自己 online 攪。但我更怕。-個16 歲的混亂仔,唔知搞到乜嘢出嚟😭。救賜教。

WallaceBB@UK 發表於 24-3-3 11:32
多謝分享。不好意思多問。其實啊仔7 月便返hk, 9 月頭走。(1)去北角逐續証趕得切嗎?(2)還是叫佢6 月自 ...

在英國境內申請簽證續期
要留英等批核及收新BRP
如未有結果前離境 要重新申請繳費

WallaceBB@UK 發表於 24-3-3 11:32
多謝分享。不好意思多問。其實啊仔7 月便返hk, 9 月頭走。(1)去北角逐續証趕得切嗎?(2)還是叫佢6 月自 ...
趕得切,個個都係咁申請架啦,我之前果次都係6月尾申請,然後預約7月頭上北角,正常2個星期就出到VISA,尤其你唔係第一次申請,講真預約8月頭都趕得切,而家多咗人用BNO VISA去英國讀書,舊年申請大學簽証,我覺得冇上2次咁多人同快咗。

感激!多謝幫我慳返650磅加Taxi🙇‍♀️

請問有冇申請續證網址提供,唔該晒。
另想問,我兩年前是透過Agent找學校的,當時申請學生簽證都是由Agent幫我攪,現在要續證,佢地仲會唔會幫手呢?

cmfckyccl 發表於 24-3-4 07:36

請問有冇申請續證網址提供,唔該晒。

2樓會員Poyau好貼心已經貼左啦。

Agent通常都可以幫舊客仔申請,不過費用一定貴過你之前一次,我估起碼要HK$2000,其實自己申請都簡單,尤其續證添,你按2樓提供既Link step by step,當然先準備好CAS,萬一遇到唔知點填你咪上黎EK問下,反而自己填我仲放心唔會填錯資料,去到預約畫面直接預約唔使等agent回覆。

我自己第一次都系agent幫我申請,到第二次因為收成2千蚊,所以我自己試,完全無想像中甘難,舊年第三次申請之後我覺得自己直情變專家啦。

係喎,見到啦
第1次Agent係免費幫我攪,咁如果續證要收費就自己攪算了

謝謝各位教路

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊