用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教教育局分band問題?
go

請教教育局分band問題? [複製鏈接]

請教一樣野,吾係好明,如果以個區內學校平均分比教育局來分三個 banding, 學校出卷易個個拎高分,甘總平均分一定高架?甘出卷深,分低,甘平均分咪底,有冇影响?
   1    0    0    0

回覆樓主:

教育局係取師兄師姐Pre-1 的成績來分的,不是校內平均分多小,所以校內係計排名來分

719117 發表於 24-4-24 15:14
請教一樣野,吾係好明,如果以個區內學校平均分比教育局來分三個 banding, 學校出卷易個個拎高分,甘總平均 ...

小學B1/2/3比例據畢業生PS1成績
前兩屆雙數年畢業生PS1中英數成績
因應疫情2020及2022年唔計
2019-24年升中用2016及2018年成績
呈分試校內比併對B1/2/3比例無影響

719117 發表於 24-4-24 15:14
請教一樣野,吾係好明,如果以個區內學校平均分比教育局來分三個 banding, 學校出卷易個個拎高分,甘總平均 ...
黎緊會改用2018年同今年2024年的PS1成績去計Ranking系數, 學校應該會操練/鼓勵/哀求/今年六年班的同學去考好PS1.
特別係弱校,足足等左6年先有翻身機會. 唔好彩既已經被殺校了.

Poyau 發表於 24-4-24 16:22

甘講,19-24年這幾年學生仲採用緊16-18年去推斷出來,甘咪容易估算到,準確好多?
但來年學生就要看今屈師兄師姐考成點,好多不確定因數,對嗎?

pccw2017 發表於 24-4-24 16:36
黎緊會改用2018年同今年2024年的PS1成績去計Ranking系數, 學校應該會操練/鼓勵/哀求/今年六年班的同學去考 ...

咁係咪呢幾年用同一個參數,即係banding比例冇變,
例如:
2020-2023共四年嘅畢業生都係40%band1, 40%band2 & 20%band3???

719117 發表於 24-4-24 16:59
甘講,19-24年這幾年學生仲採用緊16-18年去推斷出來,甘咪容易估算到,準確好多?  
但來年學生就 ...

今年升中有五年往績參考
明年升中要看今年畢業生PS1成績
不過升中人數視乎那區可能減少

立法會十八題:中小學學位規劃
https://www.info.gov.hk/gia/general/202305/31/P2023053100331.htm

https://www.info.gov.hk/gia/general/202305/31/P2023053100331p.htm

「預計中一學位需求於二○二四年度仍會輕微上升,並由二○二五年度起持續下跌。」

Poyau 發表於 24-4-24 16:22

上次家長講座,有人問咗banding比例問題(用同一個preS1參數),結果老師答話會唔同,我聽唔明。

rsx 發表於 24-4-24 17:33
咁係咪呢幾年用同一個參數,即係banding比例冇變,
例如:
2020-2023共四年嘅畢業生都係40%band1, 40%band2 ...

我理解係,差不多。我學校講過好似佢地比較容易断估到banding, 準確d...因為仲用緊16-18推斷,但下年我學校話有啲擔心, 因為真係要第今屆考生考成點來斷定

rsx 發表於 24-4-24 17:47
上次家長講座,有人問咗banding比例問題(用同一個preS1參數),結果老師答話會唔同,我聽唔明。
...

呢兩三年,亂晒籠啦,學生人數減少,直又搶,津又搶,學位易左,就自然多左人上移,如果唔係就唔會有人吹100% B2或以上, 70% B1率,呢啲說法。老師唔通會話唔好信呢啲,其實係冇改變咩,正路都會回,我校學生學術水平高速提升中~

mcl233 發表於 24-4-24 20:24
呢兩三年,亂晒籠啦,學生人數減少,直又搶,津又搶,學位易左,就自然多左人上移,如果唔係就唔會有人吹1 ...

有危必有機

回覆樓主:

想請問各位高人,
如果老師給了上年升中數據40% B1, 假設上年120人, 上年B1 = 120人x 40% = 48人
那今年110人, 是否今年B1= 110人 x 40% = 44人
因呈分名次大約級42,怕跌落B2, 請問如Pre S1 B1率不變,%是否不會調整

請問到咗統一派位階段,教育局是只用參加派位的學生來分band ?  還是用所有學生(包括已有學位)來分band的?

3man 發表於 24-4-25 11:38
請問到咗統一派位階段,教育局是只用參加派位的學生來分band ?  還是用所有學生(包括已有學位)來分band的? ...

所有有呈分既小學,包括直資和自行離場學生~

cherryivy 發表於 24-4-25 11:23
想請問各位高人,
如果老師給了上年升中數據40% B1, 假設上年120人, 上年B1 = 120人x 40% = 48人
那今年110 ...

理論上係~

不過,問清楚好啲,升英中=/=B1率,40% B1率係好既比例~

cherryivy 發表於 24-4-25 11:23
想請問各位高人,
那今年110 ...

請問在那個網升中
老師給的40%是升B1校還是B1生?
有無B1校的名單各校人數?

mcl233 發表於 24-4-25 12:17
所有有呈分既小學,包括直資和自行離場學生~
所以學校有幾多band1、band2 學生參加統一派位會受有多少 直資位和自行離場學生影響,學校估算學生banding也不能只參考過去幾年各band學生數目,因為離場學生數量係變數,相對嚟講 band3 嘅估算應該會準確啲,我咁諗啱唔啱呢?

3man 發表於 24-4-25 12:47
所以學校有幾多band1、band2 學生參加統一派位會受有多少 直資位和自行離場學生影響,學校估算學生banding ...

似乎唔太正確,理論上估算學生banding冇須考慮離場人數,將自己學生升中往績做參考依據已經足夠~

mcl233 發表於 24-4-25 13:10
似乎唔太正確,理論上估算學生banding冇須考慮離場人數,將自己學生升中往績做參考依據已經足夠~
...

就用EDB既方法去解說~

某校90位畢業生,B1就係30,無須考慮離場學生,就算有12位B1已經離場,參與統一派位係18位B1學生~

3man 發表於 24-4-25 12:47
所以學校有幾多band1、band2 學生參加統一派位會受有多少 直資位和自行離場學生影響,學校估算學生banding ...

大抽獎組別分佈
受直資自行離場人數所屬組別影響
B2/3生可能博上移 離場率較低?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊