用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中三退學
發新帖回覆
go

中三退學 [複製鏈接]

小朋友在band1讀書中上游,但係上堂唔聽書全靠補習,個人內向人際關係唔好,now中三
佢最近講佢想退學,因為上堂專注力不足學唔到野又少交友同唔like做功課仲要驚學校老師,仲不如試下補習補到考dse,得閒仲可以玩活動

但本人實在唔知點做,想問大家退左會唔會成績反而退步或者有咩影響到升大學
   0    0    0    0

Salowka 發表於 24-5-6 00:47
小朋友在band1讀書中上游,但係上堂唔聽書全靠補習,個人內向人際關係唔好,now中三
佢最近講佢想退學,因 ...

其實這個年紀,社交生活都重要,如果識到好朋友真的可以是一世的朋友。既然成績在band1中上,不如嘗試轉校?如果退學自修,知道已經有補習老師,有沒有跟補習老師商量?我覺得家長都可以幫小朋友選擇一些義工和課外活動,不單可擴闊社交圈子,經驗對入大學都有幫助

可以試下轉學

「退學」是指不讀書,為何會問「退左會唔會成績反而退步或者有咩影響到升大學」?

唔可以,自修生19歲才准考DSE

完成中三後可以選擇讀職專文憑,一路升讀到學士學位。可以揀D有興趣的課程範疇讀。例如青年學院,職專國際課程,VTC Earn & Learn職學計劃。

2jkidsfather 發表於 24-5-6 14:51
「退學」是指不讀書,為何會問「退左會唔會成績反而退步或者有咩影響到升大學」? ...

佢想自修,但佢唔知大學教授絕大部份教書都唔掂嘅,佢到時又要搞quit U

自修DSE唔知洗唔洗交SBA
自修理科唔知洗唔洗要學校有Lab堂才可報

不過... 你轉線玩IGCSE 中文 + IA Level 4 科 + IELTS 仲易行

14/15 歲人仔你給他決定? DSE Phy Chem Bio 因要做 Lab不可自修, retaker除外, 等於大學所有理科都無得報讀. 要三思!!!
Kawaii

kawaii1128 發表於 24-5-10 16:30
14/15 歲人仔你給他決定? DSE Phy Chem Bio 因要做 Lab不可自修, retaker除外, 等於大學所有理科都無得報讀 ...

好明顯縱壞咗啦,小朋友話要買玩具就即刻買俾佢嗰種

回覆 Salowka 的帖子

有冇懷疑呀仔係A仔所以識唔到朋友?

其實佢天資唔差點解要退學?  我估佢係逃避面對老師同學, 因為如果真係A仔係唔識及討厭和人溝通及聯繫。

如果唔係因成績而退學, 浪費左呀! 試下轉下校轉下環境,可能會好些。

退學唔係一個解決方法。佢將來都要面對出來做事一樣要識同人溝通。

回覆 bestwish 的帖子

呢幾年學生精神問題很多尤其疫情後及AI的普及
世界已經不一樣
不要說中學生不想讀
大學生退學及被退學也很多
若迫到精神病
康復時間是以5年甚至1 0年計
目前可以做的事
要離開本來的生活圈子
可以先休學
可以出國讀書
可以轉校
若果唔係繼續落去
非常可能仰屈症
對學業對生活甚至生命
產生無力感
嚴重的會自殺
比時間佢靜下來
問佢想做什麼
路不是得一條
佢諗到路點行
就自己會好
對青少年來說
有的是時間
欠的是自己靜下來沉澱的時光
欠的是和父母溝通的時光
欠的是思想人生的時光
個人意見
自己諗下

long0 發表於 24-5-23 12:01
回覆 bestwish 的帖子

呢幾年學生精神問題很多尤其疫情後及AI的普及

唔知點解次次見到有人說什麼AI世代
都好似變到以前D人講電腦世代同網絡世代咁
在電腦前按個鍵就乜都自動同你做咁
到底有幾多個講AI o既真係認真去玩過AI呢?

唔好將財經版膳稿套上自己子女未來

回覆 TAIOU4 的帖子

如果你唔識我唔會怪你
因為真係有人唔信AI改變世界
但係我身邊嘅人
係用AI搵食
無論文字 圖像 映像 Q&A
乜嘢AI都做到
做設計可以返歸
出文章可以返歸
做教材可以返歸
就算客戶服務都可以返歸
究竟D人學咁多野仲有咩用
呢啲係直接沖激學生
AI當你見到時
後悔已經太遲

以下是AI對你的回應

我理解您的疑問。確實,在這個數位化時代,很多人都會提到所謂的"AI世代"。不過,對於AI的真正應用和影響,並不是每個人都有深入的了解和親身經歷。

您提到有人將AI描述得好像一切都變得自動化和簡單,我同意這類描述可能會有所誇張。AI技術的發展雖然確實在很多領域帶來了便利和提升效率,但要真正理解和掌握它們並非易事,需要一定的技術知識和實踐操作。

至於您提到的"財經版膳稿",我理解您的擔憂。我們確實不應盲目地將任何固有的理論或模式套用到自己的孩子身上,每個人都有自己的獨特特質和需求。關鍵是要因材斂教,根據孩子的實際情況因材斂教。

我建議您以開放和好奇的態度去了解和接觸AI技術,親自體驗其中的潛力和局限性。同時,在教育孩子時也要秉持因材斂教的原則,不要一味跟風或照搬他人的做法。這樣既可以掌握AI時代的發展脈搏,也能給孩子提供更個性化和恰當的教育。

long0 發表於 24-5-23 14:25

以下是AI對你的回應

我意思係好多人未用過就道聽途說
當然是知道Detail才這樣說
而且每有新技術都會教孩子怎樣運用
所以太過天馬行空的想法我都會盡量避免

這是上年復活節學了幾天得到的成果
不去開始而只憑想象實無道理

AI作的文章技術性究極不足
被餵養時過份政治正確
經常主旨移位前文不對後理

一到真正學術創意議題就會來來去去三幅被
現階段只可作增潤個別內容作用
爆力偏激反諷都不行
打人鬧人不痕不痛

發表於 6 天前 |只看該作者
唔好啦, 第時一定會後悔, 最多轉校。

發表於 4 天前 |只看該作者

如果係我自己果個,退學會驚佢沉迷打機,來緊學校返半日,開始周圍報嘢學,留屋企電話、pad、電腦。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊