用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中文補習升中五
發新帖回覆
go

中文補習升中五 [複製鏈接]

請問有冇中文補習老師介紹?prefer 私補。因阿女中文底唔太好,屬於勤力型,只會背範文重點和狂操paper , 但佢話佢唔太理解同覺得好多嘢背,用呢個模式讀落去都頂唔順,無理由背16(計埋詩同詞)篇範文所有野仲要兼顧其他elective。所以主力想搵有料有自己一套skill嘅老師去操阿囡中文skill? 例如想搵中文補習老師可以分析到dse中文出題方式(考評局思路)eg: 範文用咩方式讀,背咩重點已經可以或考評局通常點出,閱讀part 可能教作答LQ skill, 或有冇特定框格去作答等等,而作文可能死操一種文體係阿囡比較擅長(議論文)。總括來講就係想搵教中文考試技巧嘅老師只aim 4/5, 如果係上述情況比較適合補大型補習名師or私補?thx
   0    0    0    0

私補未必教到 skill, 試下英x教育徐永豪,佢教既技巧

我仔第一次考都有補蕭x加現職老師私補,結果中伏level 2, retake 去左補徐永豪9個月2跳4, 上到level 4

我2個仔女補過

回覆 Fanny11203 的帖子

你希望找一个有提分实力,有自己风格中文老师,当然有。今年的dse中文阅读有个老师作了示范答题,已经发上youtube。绝对无意打搅,只是诚信推荐。
重点是他的课程不用背很轻松,百分百提分。你要是有兴趣我可以给你联系方式。

發表於 4 天前 |只看該作者
guangduan 發表於 24-5-12 14:45
回覆 Fanny11203 的帖子

你希望找一个有提分实力,有自己风格中文老师,当然有。今年的dse中文阅读有个老 ...

請問是那位老師?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊