用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怎樣幫小朋友介夜晚"尿片"
go

怎樣幫小朋友介夜晚"尿片" [複製鏈接]

怎樣幫小朋友介夜晚"尿片"

各位媽咪
想請教下你地,點先可以同小朋友介夜晚"尿片"?我仔仔2歲就無著尿片,但夜晚訓覺就仲未介到,佢臨訓前又要飲一支奶,好多尿尿架.而家成3歲多,我好想佢介到片呀.   
大家請提供d方法比我

argusmum   

Re: 怎樣幫小朋友介夜晚"尿片"

妳有沒有觀察他在晚上什麼時候會尿濕片?
很多時小孩會一覺天亮, 在起床前, 醒了但又不想下床, 貪方便, 就會用尿片小便.  但他們小便時大都已醒, 如妳剛開始訓練他, 就要留心他的睡醒時間, 一見到他差不多醒就要叫他下床去小便.
當然, 睡前一定要他先上厠所

用獎勵, 利用月曆, 如起床時尿片沒有濕,當日可得小貼紙, 讓小朋友自己貼於日曆上. 每月到某個定下數量, 可多獎一個大貼紙. 此法對我的囡囡幾work.
但上床前必須先去vv.

臨'目訓'前2小時唔好飲水,夜晚支奶用一片cheese代替,去多次wee wee 才上床,不過仲要視乎之前飲d咩野,上次我呀媽煲d利小便的飲品佢飲,半夜都要去多次wee wee.

jjoe 寫道:
妳有沒有觀察他在晚上什麼時候會尿濕片?
很多時小孩會一覺天亮, 在起床前, 醒了但又不想下床, 貪方便, 就會用尿片小便.  但他們小便時大都已醒, 如妳剛開始訓練他, 就要留心他的睡醒時間, 一見到他差不多醒就要叫他下床去小便.
當然, 睡前一定要他先上厠所

完全同意, 初時可以半夜11/12點同佢去一次, 否則多數天亮半醒時會有. 但我都有睡前一小時俾奶, 少2oz

但我個女佢有時食完支奶就即刻訓著,所以一定要著片,我有諗過半夜同佢去vee vee,但自己都熟睡,佢第二朝又無咁!起身,請問可以點做

多謝各位媽咪既意見...但係仔仔比麻麻湊,老人家又話怕小朋友如果夜晚瀨左尿唔知,會冷親,所以成日都唔同我合作幫仔仔介便.    ,所以我9月份仔仔開學後,會夜晚湊番佢,由我去訓練同佢介便,希望成功啦   
‹ 上一主題|下一主題