用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇人參加過亞洲青少年音樂比賽(柏斯琴行sponsored) ...
go

有冇人參加過亞洲青少年音樂比賽(柏斯琴行sponsored) [複製鏈接]

有冇人參加過亞洲青少年音樂比賽(柏斯琴行sponsored)

如題!

Graded piano solo報名費成$400~800(grade 1~8),似乎貴左D!值得一試嗎?

Thanks!

Re: 有冇人參加過亞洲青少年音樂比賽(柏斯琴行sponsored)

Re: 有冇人參加過亞洲青少年音樂比賽(柏斯琴行sponsored)

Heidi媽,

聽講話比賽都係好似考試咁, 一個個單獨咁彈, 係未呢?  上年聽琴老師介紹過, 唔知有冇記錯?

Heidi媽 寫道:
JP,

我女前年參加過, 個人覺得沒有什麼值得參加, even 參加 grade 1 你都可以演奏 grade 3, 佢地亦冇固定的曲目彈, 幾本上你彈乜都可以, 所以參賽者的水準極之參差, 而且報名費亦很昂貴, 似想搵錢多 d  (以上純粹個人意見)

Heidi媽,
哦!乜前年個賽事冇固定的曲目架?你囡囡係咪參加初級組Pre-grade group始係咁呀?今年grade 1-8 group係彈皇家音樂試個三首曲wor! James明日就考皇家音樂試喇, 琴老師叫我俾佢參加尼個比賽,唔使專登再練參賽曲wor!我都心大心細唔知參唔參加好!

JP,

其實係未因為係自選, 所以琴老師先叫 James 用番考琴那幾首去呢?  上年老師都係咁 suggest 我地 bor          .

個人覺得呢類比賽,如果報名費不太貴,
又未參加過既話,就當另個經驗都好,
見識下都好,
還記得那個大陸評判眈天望地那種不耐煩的樣子

太多人參加,都好難免有咁情形

Heidi媽,
Thanks!James今朝考左琴喇, scales彈錯左D音,其他不過不失。

Zoey,
Grade 1~8既參賽曲目規定左係皇家音樂試三首曲,亞sir認為James三首考試曲彈得唔錯,始叫我俾佢試下去比賽,細路彈得冇咁好就冇叫佢試。

記得有次,一個小妹妹遲到,無準時比賽,佢媽媽同個評判傾左一陣,就叫個小妹妹彈,彈左一陣,個評判就 "叮" 左, 見個評判都好似 "無心裝再" 咁,個小妹妹就好似被嚇窒左, 重好似想喊咁添
‹ 上一主題|下一主題