用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! ...
樓主: potatoo
go

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! [複製鏈接]

Re: 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急!

我報左上午班, 你呢 ???

hinhin.mami
一樣呀
我阿媽話小朋友早上學嘢會吸收好D!

請問知唔知九龍塘地鐵站係咪有專綫小巴直接去到又一村幼稚園?
HI ! 我叫MATTSON 仔,

我唔係好識由九龍塘地鐵站個邊去喎, 我老公話好似2號小巴經, 你最好上車前問吓司機先.

我巳經收到 york 既信, 係 15號下晝 2:45. 上午去完又一村下午去 york, 呢個星期六真係充實, 但亞仔就無左午睡時間 lor....    

hinhin.mami
THANKS A LOT!
咦!D時間相差O甘近,幸好兩間幼稚園的距離不太遠,雖然你仔仔無左午睡時間,小朋友有咗上午的warm up下午可能會好D呢!何況小朋友的潛能真係估佢唔到。
我個仔仔剛剛瞓咗,願我哋兩個小宝貝有個甜夢,那麼便有精神迎接明天的挑戰,明天見!!
唔知點解我仲未收到YORK的信 ,會唔會寄失咗呢

patotoo,

你個仔仔考成點呀 ?? 我個仔睇怕都.......    , 佢今早起身無 la la 發燒, 見佢食左藥退左燒咪比佢照考 lor. 佢一去到巳經好開心(因出面實在太多豬仔車)佢玩到唔想走, 咪唯有"昆"佢去厠所成機抱佢上去. 上到去佢又心思思要落去玩, 搞到我成個顛婆o甘捉仔. 入到去見老師時仲出事, 佢簡直係失控o甘係o甘攞"d"玩具玩(因佢返緊2歲班,佢當左係自己學校o甘), 好彩佢玩完有放好咋. 老師問佢野佢就採佢都傻自己係o甘玩(因佢唔係o甘識講野), 而老師要佢認生果佢就唔理人. 老師好早已經話比糖佢食又請佢飲野, 佢都唔係o甘唔理人. 玩到老師叫 bye bye 佢又唔捨得走. 哎...... 簡直係佢失控時我失儀.   

hinhin.mami

hinhin.mami
我個仔都麻麻地,我哋冇預早2個小時去,只係早30mins到,因我怕阿仔玩到顛晒唔肯走,我登記咗之後就帶阿仔上去。點之上到去乜都冇得玩,我已經帶咗D玩具比佢,但佢又指住要落樓下玩,好彩等咗一陣就到。入到去個老師叫佢玩波波,又叫佢指我個鼻哥,呢兩樣佢都做到,但之後就走去玩電腦、拍鋼琴,真係激死。   幸好miss比完糖和維他奶他會點頭示意謝謝。
17/10就寄通知信,好緊張呀!
你仔仔好些嗎?退了燒嗎?你也要好好take care自己呀?

potatoo,

哎...啱啱又燒過    多謝關心

我個日試圖認吓邊個係你個仔, 但由於個個細路仔都差不多樣. 最後都係放棄, 我諗我同你"d"時間係差不多, 我個日既輪候號碼係 118, 你呢 ???

當你去完又一村再去 york 既話,你會發覺對比好大, 一間就地方寛闊, 人就無o甘多仲好多老師歡迎你 tim, 而另一間可能係(名牌)既關係所以好多人, 多到幾十人焗係一個地方,真係又辛苦又累, 去完之後人都散呀.

o甘你個仔考到既機會都好高喎~~~    ,你會唔會考慮讀全日呀 ??? 全日好似有 120 個位. 老師話最遲星期三會收到信, 如果ok 就 22號要交留位費,可以係交費既時候通知轉讀全日. 祝你好運呀!!!

hinhin.mami

hinhin.mami
記住飲多D水呀!祝你仔仔快快康復
我果日個no.113,我又係周圍望都唔係好認得你個仔仔,我上2/F 時,大部份都係女仔。早知我話比你知我個仔仔個名o甘咪容易D認囉! 我仔仔名叫符鎮麒,MATTSON 仔,希望有機會做同學仔。唔知你有冇發覺嗰三個外籍老師都幾靚
面試時其實老師仲有嘢問阿仔,叫阿仔返埋位坐,但阿仔坐低唔夠三秒就走去玩電腦,拍鋼琴,最後老師就冇再問喇!
所以我諗......都未必得!
我諗唔會比阿仔讀全日,怕佢唔適應,如果有幸入到D間學校而阿仔又十分極之鐘意返學,我就睇吓轉唔轉到。你呢?
你仔仔O甘叻識得叫去厠所呀, 我mattson仔仲未識呀!仲係用緊尿片。 有時想同佢練吓,我一'sh......'佢就收埋個咕咕'加加'笑,真係冇佢符

potatoo & hinhin.mami,

Hello,你地好呀!
15號我囝囝都有去interview,我覺得學校環境真係幾好,當日問題亦唔深,我諗收既機會好高,想問你地覺得哩間學校如何? 如果學校收你地個小朋友,你地會交留位費嗎?

Hello, hinhin.mami & potatoo,

咁啱你地既小朋友又係15號上午 in 完又一村,下午in 約克呀!   咁你地仲有無 in 金巴倫呀? 我個女上午係又一村既狀態唔係咁好,老師既問題有一半係唔出聲, 唔答 佢連老師比包維他奶佢,問佢用黎做咩?佢都唔講.所以 ...

但下午(食完lunch)去金巴倫同約克,佢就變左另一個人,問咩答咩,有文有路喎?! 嗃到我都唔知點算?

如果間間都收(至少又一村和約克),你地會點choose?

potatoo,

依.... 你早我小小到咋喎. 你個仔個名o甘多筆劃, 第時千奇唔好唔聽老師話,如果唔係......   罰抄到抄到手軟, 唔止外籍老師靚, 係家長會到講解果個老師仲靚, 成個楊彩妮   o甘又好笑容喎   

我又幾鍾意全日喎, 因亞仔依家都返緊兩歲班都係全日既,幾好呀, 佢既自理能力都唔錯, 玩完玩具又識自動自覺放回原位(只限於係學校) 係屋企就要我拍手唱住 clean up please..... o甘佢就會執野. 真激氣 :tongue:  :tongue: 片片都係係學校到用左兩個月時間戎左.

hinhin.mami

qqchu008,

我覺得環境真係唔錯, 地方夠大, "d"老師年紀又唔係太大(純粹個人見解, 因覺年紀大個"d"老師巳經教到麻木唔係o甘有愛心) 學校又有視像可以睇吓小朋友上堂既情形.

225333,

你一日去晒o甘多間, 時間無撞咩 ??? 你有無散晒呀. 你小朋友o甘叻呀,o甘咪好大機會 lor....     ,其實環境我會鍾意又一村而教學方式又幾鍾意 york, 呢樣野實在太難諗  . 唔好諗o甘多啦, 等收到信先再算啦.

hinhin.mami

hinhin.mami
係呀我D朋友個個都話我大整'鼓',仔仔個名o甘多筆劃,不過冇辦法係揾人改。如果佢真係比老師罰,都係自己嘅責任 : 你仔仔咪係大仔囉(過兩歲),我呀仔要出年一月才可返兩歲班。好緊張呀.......唔知收唔收呢?祝大家齊齊好運   

qqchu008
正如hinhin.mami  所講環境真係無得頂,又可以用視像睇吓仔仔的返學程況,至於老師真係好親切,令我覺得好warm,呢間學校真係我心水之一。如果真係收我–定比留位費

我雖然寄咗form去york,但未收到幾時面試,可能因為佢係超細仔29/12/03。我揀york係因為我細個嗰陣時喺york度讀,o甘多年的讀書生涯,最開心、最回味、最難忘就係喺york讀嗰三年。以前york並不是喺九龍塘,而係近

我個女都in咗...你們點解會in 這間...鍾意這學校些什麼?
我喜歡這校環境好、老師都幾親切…但有d擔心這校程度較淺,怕上到小學就有排追,到時就要策馬加鞭。唉!想個女讀得開心,又怕佢讀得辛苦,都唔知點揀好,請各位俾d意見   
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Dear mames,

My daughter also went interview on 15/10, maybe we met at the 2nd floor on that day.

safarimama, I am very agree with you. I like the environment of the school but scare the level maybe a bit low, it is really difficult for me to choose if 又一村, 靈糧 and 啟思 all received my daughter.

Wish u all successful in 又一村.

Pochu

係呀!又一村間學校既環境真係無得頂! 啲老師同校內既叔叔嬸嬸都咁親切. 再加上果兩個外籍老師坐鎮,印象分真係 sure-win . 不過,我同大家一樣,擔心佢地既程度唔知夠唔夠? 雖然話有兩語三文,始終不是以英文為主. 呢點,真係一個重要既考慮! :

Dear all mum
我收到信喇!收咗仔仔讀上午班   
鬆一ロ氣

potatoo,

咁快!恭喜.... !!!!
唔知我收唔收到呢? 今晚返去check下信箱先!
咁你係咪22號去交留位費呀?

qqchu008
係呀我22/10去交留位費,等你的好消息

potatoo,

我都收到信喇!收咗阿女讀上午班.
不過,我仲未決定交唔交留位費.
如果,最後都係讀呢間,咪有可能同你個仔同班?
‹ 上一主題|下一主題