用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! ...
樓主: potatoo
go

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! [複製鏈接]

Re: 有冇又一村幼稚園

gobbytse
好多謝你的解釋,我的心定了,我很同意你的講法,最重要是小朋友在愉快的環境下學習。只是這幾天很多媽咪說又一村程度太淺,所以便擔心起來,我是第一次做媽媽,很怕我為仔仔所決定的是不恰當。現在我舒了一口氣
你的小朋友是讀又一村嗎
HI ! 我叫MATTSON 仔,

potatoo 寫道:
hinhin.mami
嘩!乜讀全日o甘'容'o架!我今日打咗電話去york問點解8月已寄form到而家都未有得interview,個miss話我阿仔DEC才出世,所以遲D先會收到信。我諗york可能會收晒D大仔先,若有位剩才收細仔,所以我遲遲都未收到信 :-|

簡直係 "拿脷" tim 啦  

唔會掛~~york o甘樣"蝦""d"細仔    

potatoo.

york 都收o左啦 ....... 我諗我唔去又一村交留位費 lu. 其實我比較鍾意又一村既環境, 但我老公就鍾意 york, 可能係佢去聽york既家長會所以比較喜歡佢地教學方式 & 程度亦比又一村深.

hinhin.mami
恭喜晒    york真的不錯,很懷念小時候喺york的片段,所以到現在還沒有收到york的面試信,真的有點失望 :-|
那麼......我們家的小寶貝不能成為同學仔吧
祝你的仔仔有一個美好的校園生活

potatoo,

聽你既口氣,似乎想個仔入 York 多啲喎?! 如果遲啲 in 完仲取錄左,咁你會唔會改為比阿仔入約克呢?

potatoo,

多謝你先 ! 做人mami 緊係想小朋友讀得開心之餘又可以學到野. 無論係邊間讀都希望大家既小朋友有個愉快既幼稚園生活 la.

其實依家只不過係二選一所以選左 york, 但我仍然會去  in 埋根德園, 金巴倫 & 創價. 橫掂比左錢呀嗎緊係去埋 la.... 依家叫做定"d"有間ok既學校收左.  你個仔仲未考 york, 可能仲有機會做同學仔呢,     如果考到你會唔會讀呀 ???

hinhin.mami

225333 & hinhin.mami

如果.....如果真係O甘有幸YORK都收嘅話

我諗我要開O下家庭會議,但因我還未看過現在YORK的環境同Dmiss,所以暫時都係又一村
不過到現在還未收到面試信,呢個想法未免......

各位媽咪,

請問有無邊位知道,又一村幼稚園有無安排課外活動或者興趣班比啲學生參加呢? 如放學後或者星期六�日咁?    又是否一星期返五日? interview 果日,我唔記得問.

我記得interview嗰日,miss話星期六有課外活動,至於有セ活動我就唔係太記得,但我就記得有ballet。
記得聽日交留位費 :wink:

potatoo,
我交左留位費啦!
吓!ballet,咁男仔有d咩課外活動學呀?

qqchu008,
我剛剛都交左留位費,而且仲問左老師一的野,睇下幫唔幫到你。
K1佢地每星期有4堂係外藉老師的英文堂,普通話堂都有,不過我唔記得一個星期有幾多堂;全日班每日會多一個鐘外藉老師英語故仔時間。
課外活動大多於星期六,有芭蕾、跆拳道、自然科學、繪畫等等。

恭喜你!你就好啦,我隔籬嗰囝囝不取錄,要求second interview仲咪答覆,佢媽咪哦咗成個鐘,叫我星期一去我囡囡個班主任到講吓俾個人情得唔得,認真頭痛!  

ivybibi,
好多謝你話比我知!!!
咁都幾多活動(跆拳道,繪畫)適合我仔仔參加喎,而英文堂亦比我想像中多,睇黎真係幾好,你小朋友都報左此校,你感覺如何? 讀此校的機會高嗎?

qqchu008,
又一村學校原本並非我心儀的學校,其實應該講我以前無留意過佢,今次報名完全係一個機緣。
當日去取報名表時剛巧係小朋友上學的時間,我見到的小朋友個個都好開心,而且的老師校工都時常帶著笑容地迎接學生。
到面試當日各老師校長都親切咁對我地的家長及小朋友,雖然我囝囝唔多願意講野,但老師都懂得用另一個方法去考我囝囝一些知識。面試時我記得佢地要求我囝囝指出眼睛的位置,不過老師係用一塊鏡叫佢指出,我相信佢係怕小朋友細自己整親,呢的好細微的事情令我覺得佢地真係好有愛心!真係佢地所講的"以兒童為本"。而且係家長會上佢地亦無吹噓佢地上年小一派位的成績﹝不過我知佢地派小一幾好﹞,實情的講出小一派位的機際與他們學校無關。
我老公好鐘意呢間學校,因為地方大、乾淨、老師有愛心、囝囝有個愉快的童年等等係我老公搵學校的標準。只是我一直想了解佢地的程度問題,但當我今日同學校傾過,以及見到陌路人其他媽咪所講,我相信佢地的程度是可以接受的。
我應該會有90%入讀此校的。

ivybibi,
好多謝你無私的分享!
看完你派form當日的講述,令我想起我親屬的話,當日是我親屬幫我取form的,當時已是放學的時候,佢亦向我講同一番說話,看來小朋友返此校開心並不是一個巧合,好慶幸上星期並未被別人說此校程度淺而冇交留位費!thanks!
ivybibi 寫道:
當日去取報名表時剛巧係小朋友上學的時間,我見到的小朋友個個都好開心,而且的老師校工都時常帶著笑容地迎接學生。

Hello, 各位交左留位費既媽咪,

你地好!我都為我個女交左留位費啦! 希望出年大家既小朋友會一齊係度返學.

係呀..呢間學校真係好好..
昨晚睇鏗鏘集,SARS後又驚流感,我當時開家庭會議都肯定要俾囡囡有健康的身體多過學多幾個英文,又一村學校啲空氣同環境真係好,對小朋友健康絶對係有好處,其實佢地D英文又唔係想像中咁淺,只不過幼兒班著重自理能力多D同埋培養佢地的學習興趣,我囡囡依家學嘢都好自發性架,近排又話要搜集資料做project。
今日同班主任問吓仲有無位俾我個friend,佢竟然叫我寫信登記先,因為人地已經登記緊,真係無辦法。  

想問下半日同全日既學費同雜費係幾多呀
入來睇下我d光頭仔相呀 http://hk.photos.yahoo.com/candyshan1211 光頭仔既影樓相 小B終於係2005年2月20日出世啦.有3.285KG.. Ivan & Anson photo

各位又一村媽咪
好開心遇到o甘多媽咪支持又一村,我都交咗留位費呀!好期待明年三月的家長會。係呢知唔知課外活動社會科學係乜東東?

大肚小豬
半日學費~$2082
全日學費~3150
雜費~不知道

流感即將高峯期,學校今日派通告,校醫可以幫小朋友和家長注射「流感」預防針,照顧真週到,我會三個人參加,有無同學仔參加呀!到時見     
‹ 上一主題|下一主題