用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒囀了校成績一落千仗...
go

女兒囀了校成績一落千仗... [複製鏈接]

女兒囀了校成績一落千仗...

暑假removed to shatin, 女兒囀了校成績一落千仗... she study p2 fullday.    :cry:
Stella (cty & yoo's mummy) :-D here

Re: 女兒囀了校成績一落千仗...

介唔介意講你女女原本那間學校同依家讀緊係邊間 ? 兩間的程度相差很遠嗎 ??
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

開學只是一個多月,而且是新環境,比小朋友適應一下先,測驗、考試完才知是否真的一落千仗吧。
Hello.BB 寫道:
暑假removed to shatin, 女兒囀了校成績一落千仗... she study p2 fullday.    :cry:

我相信你女兒需要時間去適應新環境.
不要咁快就失望.

Hello.BB 寫道:

Hello.BB,

唔好甘快灰心至, 囡囡可能仲要時間去適應新環境呢~~同埋小朋友轉校一定有一段"失分期"ga....比d時間囡囡, 多d鼓勵下佢...努力啊!
該用戶已被刪除

RACHEL&MAVIS 寫道:

只是一個月,小朋友沒有那麼快適應,eg默書,測驗等.......型式

小女做插班生等一次測驗都慘敗,攞咗呢次經驗,到考試追番曬,比多d鼓勵孩子,安慰吓佢。
[size=medium]比多d鼓勵,陪佢讀

Don't make your comment so early...but I think you should also check to see if the learning style is suitable for her or not...maybe she doesn't fit into traditional schools...

我的兒子都係,今年P2 轉了,佢好似有D氣餒,hello bb,我

多謝衆媽咪care and rely. maybe 我太worry佢啦...小女上年在Tuen mun 順德聯誼總會胡少渠紀念小學,overrall is 78.76 conduct is B+ 今年we removed to shatin, so 轉了循理會美林小學 is fullday.可能又因為今年我才做全職媽咪, and 個女又同返細佬live, 個女覺得d time比晒細佬(2歲半)...... 我好唔開心吖......
Stella (cty & yoo's mummy) :-D here

各位媽咪, 我女P3從沙田轉到九龍城, 成績就未知, 但因尚未交到好朋友, 所以都很唔開心, 又話返學唔好玩, 攪到我好似決定錯, 要佢轉校!! :cry:

appliepie
你囡囡都係未適應je, 而且p.3都人地都讀左3年已建立左朋友網絡, 你囡囡一時間未必咁快插得入, 叫佢主動d, 你比d小食佢返去請小朋友食, 咁佢會好快有自己既朋友, 到時就唔會唔開心架la!

[quote]
acesfamily 寫道:
我的兒子都係,今年P2 轉了,佢好似有D氣餒,hello bb,我

看你們的經驗, 我都有點害怕, 因我會在聖誕節時候搬屋呀, 下學期會轉校, 擔心,擔心.

小女今年剛上小一,本來都預了她要努力些追上功課.因她之前讀的kindergarten主張愉快學習,程度較淺. 但現在於沙田一小學讀書,由開學至今已測驗4次,但次次只得4-50分.我很擔心追唔上及打擊她的自信.學校有晨光及課後保習班,但我沒有參加,因她剛習慣全日上課,不想太辛苦嚇怕了她,以後沒有學習興趣.真煩惱. :cry: 另外學校中文用普通話教學,她更難週應.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

Re:音小評價

小女今年剛上小一,本來都預了她要努力些追上功課.因她之前讀的kindergarten主張愉快學習,程度較淺. 但現在於沙田一小學讀書,由開學至今已測驗4次,但次次只得4-50分.我很擔心追唔上及打擊她的自信.學校有晨光及課後保習班,但我沒有參加,因她剛習慣全日上課,不想太辛苦嚇怕了她,以後沒有學習興趣.真煩惱. :cry: 另外學校中文用普通話教學,她更難适應. 故現欲孝慮轉一些功課壓力較輕的學校,音小是其中孝慮之一.因她對音樂及畫畫興趣濃厚,大家可否給意見呢?多謝.

sumheima,

check pm please.

Dear Li_vivi,

I can't see anything in my pm, please send again. Thanks.

sumheima 寫道:
小女今年剛上小一,本來都預了她要努力些追上功課.因她之前讀的kindergarten主張愉快學習,程度較淺. 但現在於沙田一小學讀書,由開學至今已測驗4次,但次次只得4-50分.我很擔心追唔上及打擊她的自信.學校有晨光及課後保習班,但我沒有參加,因她剛習慣全日上課,不想太辛苦嚇怕了她,以後沒有學習興趣.真煩惱. :cry: 另外學校中文用普通話教學,她更難适應. 故現欲孝慮轉一些功課壓力較輕的學校,音小是其中孝慮之一.因她對音樂及畫畫興趣濃厚,大家可否給意見呢?多謝.

Hi sumbeima,
Which school your daughter study in shatin? My daughter 今年轉校現在P.2, 近來成績好反little bit. But next week need text 我也很worry.... :cry:
女兒之前讀小一的學校也是用普通話教學,但他的普通話反而講得很好.你不用太worry! 小朋的學習能力很強.睇耐D及support 下他啦!至於現在小女also is fullday, 但我也有給他join 合唱團, can let her relax嗎!When we are young, who worry about them?以前個代父母鬼理我們feeling 咩?!   anyway, take it easy! I will support you!   
‹ 上一主題|下一主題