用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問:素描要有甚麼基本工具?
go

請問:素描要有甚麼基本工具? [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問:素描要有甚麼基本工具?

及哪裡可買到?謝謝!

Re: 請問:素描要有甚麼基本工具?

大間的文具店有鐵盒裝的素描筆賣, 內有幾支H素描筆+HB+幾支B素描筆.  再買多一件軟身的素描擦膠就得喇.

畫簿(普通就得,都有素描用畫簿,多種價錢,素描最多人用淺綠色硬皮有兩條白繩可挷的畫簿約三,四十幾元)
素描鉛筆,2B 4B HB各一(初學)
或者可一set買
素描用擦膠(俗稱泥膠)
商務(現有九折),天地可買齊

醒目開學勳章

我小朋友昨日上完堂話想係屋企再試劃, 佢話老師個塊擦膠係黑色好大塊, 佢話不是屋企個塊(boxy), 所以我想問下個brand name ?

醒目開學勳章

raccoon_dog, Teresa,

謝謝兩位的資料, 等我去睇睇!  thanks very much!

cy101,
係軟定硬,軟的會唔會係素描擦膠,用到污糟變黑色,
我以前成日用到灰色變黑色架.

醒目開學勳章

我想應該係, 老師給了她們4種用具:普通擦膠,素描擦膠,筆,素描紙巾(這個我都想問下,mug有素描紙巾咩,定阿囡講錯呢?).

cy101,
素描紙巾,我都未聽過!
通常初學者,老師會叫用紙巾擦張素描畫,等看起來混"從"D美觀些和快,但一般高級小小的老師都不主張的,咁會破壞原來的線條,擦的都用素描擦膠輕擦或定多用紙筆擦(都少用).

醒目開學勳章

raccoon_dog,

OIC, 阿囡話張tissue用來整shadow喎, 啱了,阿囡都係初學,係咁上下!     

cy101,
雖然係初學,但唔好比她習慣,整陰影係用3b呀4b呀嗰D(視符當時需要)筆逐層加上去,太深時用素描擦膠輕印.
‹ 上一主題|下一主題