用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 土瓜灣的牧愛堂幼稚園?
go

土瓜灣的牧愛堂幼稚園? [複製鏈接]

土瓜灣的牧愛堂幼稚園?

各位媽媽:

請問對尼間幼稚園有何評價及小朋友通常派往那所小學多?我想仔仔入馬頭涌官立小學!

Re: 土瓜灣的牧愛堂幼稚園?

ethanmama2003,

呢度好少媽咪提呢間~~

我都幫我bb報左呢間~我聼講過呢間派小學讀不錯~~

WINGCC,

Oh!  牧愛堂今個 Sat. ‘0penDay 你會和小朋友去嗎?

會丫∼∼∼我會帶埋bb去看下∼∼等她熟悉下∼

你係米都報左呢間?你個小朋友幾時in?

我仔仔是03年12月的 ’細仔‘ 一族, 已定於11月5日上午1O:30分面試!

睇怕佢都係玩多過回答問題,但我都有報其它幼稚園!

你呢?

我囡囡係03年7月~不係大,細~~剛剛好!

哈~好橋wor~~~我都係11月5日上午1O:30分面試!大傢都係同一個時間~~~

我都擔心囡囡面試的時候不講也,因爲她通常見到陌生人就不出聲~~

我都有幫她報其它幼稚園,來緊的星期六~協恩報名~~你要不要去那form?

wingcc

我都睇過協恩的校綱也很不錯學費又合理, 可惜睇完一大輪至知是女校, 失望呢!

你有冇朋友的仔、女讀過牧愛堂幼稚園?

我另外報了 York、根德園!

我老公以前就係讀呢間~~講緊已經係幾十年前的事情~呵呵~歷史悠久~~~我相信它應該不錯的~

我有個認識的人她的女就係今年讀呢間,9月開課~~等我下次再問問她現在學習情況點樣,再報料比你知道~~

我看過牧愛堂今年排小學派的不錯,有你心儀的“官立”~~~

哎呀~~我一時忘記協恩係女校tim......

School No.:539104    Location No.:0001

保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園~~你會不會打算報?聽講呢間都不錯的~~~

wingcc,

Thanks!  

保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園?  我無聴過, 剛查 “幼稚園指南”至知此幼稚園於黃埔!

我 Ng 會幫仔仔報啦!  因我住慈雲山, 如他每天坐保母車到黃埔番學好似遠左小小!  

我預算頂多去到土瓜灣好了, 我擔心仔仔坐車十分百厭就煩!

我先選九龍塘区較近!  你囡囡有無讀緊二歲的幼兒班?  在那裏呀?  我正排緊隊 “保良局”個D, 完來好 Full 激死人!

我囡囡現在都有讀緊二歲的幼兒班,都係 “保良局”,番左成3個月啦~~~
我都聽人講過, “保良局”暫托班成日好full....現在都好多人排緊隊~~我囡囡讀緊暫托班,我係1嵗半的時候已經幫她報名的啦~~~
其實我都不想幫囡囡搵得太遠的學校~我想係附近的~~~我都係擔心她坐車~~

你星期六幾點去 open day?不知道又沒有機會見到你地呢?

wingcc

慘啦! 完來咁Full, 我上星期六先同呀仔報名,佢實無書讀啦!雖則佢要到12月中才足兩歲!  咁我可能要報私立的半日班Lu!

我今個 Sat. 要放工才可帶仔仔去, 我想約下午2、3点左、右呀!

你幫仔仔報左邊樹“保良局”丫?

你有沒有唸過,如果“保良局”沒位,你會不會幫他報Playgroup班?

hi~~~morning

wingcc

Sorry ah!  I am late coz quite busy this morning!

近屋企附近的慈樂幼兒園, 但我Ng打算報 P1aygroup!

因時間太短, 我Ng想佢太多空閒時間成日睇TV呀, 希望佢可多D接觸其他小朋友,打好個底才上 K1, 無咁BB!

他在公園見到小朋友就冲過去攬實 Ng 放, 我想他太寂莫了!

你係邊頭返工?

我個囡囡都好中意同其他小朋友玩~特別帶她去公園玩的,他就特別開心~~

其實我覺得早少少比她番學係件好事來,以前我點樣教她講自己的名都講不整,她番學半個月,就自己會叫啦~~識講好多野tim..........

wingcc

我在 HK 那邊返工的! 妳呢?  妳有幾多名小朋友呀?

仔仔是我第一個BB!

你明天幾點到牧愛堂呀?

我係KWUN TONG返工~

我得一個小朋友,家族中她係第一個,所以屋企好多人的注意力都放在她身上~~~   

我應該2點到啦~~~看看我地有沒有遇到

wingcc

Me too!  我仔仔都係家族中第一個BB ( 99個面是第 l6個, 但最細 ) 所以 … 好易被人寵壞, 咪想早D比佢返學!

Let we discuss on next Monday about the comment of this KG. & see you!

我地係不想她成爲“小霸王”~~~比多d機會她同其他人相處,等她學下規矩~禮貌~人地教一次,就好過自己教10次~~哈哈~~~

see u~~~~~~

星期六open day 情況點樣?
‹ 上一主題|下一主題