用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園會收這樣的BB嗎
go

幼稚園會收這樣的BB嗎 [複製鏈接]

幼稚園會收這樣的BB嗎

I took my son to an interview

老師問他的名字
他答   XXX(最尾個字重覆10次)

老師問他幾多歲
他答    arm arm 2歲(最尾個字個音讀高9度)

老師問誰人帶他來
他用雙手圍住個口大叫    XXX(我個名)

老師指住幅圖叫佢

Re: 幼稚園會收這樣的BB嗎

老實說如果您考名校就好難說,
但如果是村校多數都可以

我小朋友又係好鍾意倒晒 D 玩具出 O黎!

Dear 蘿記,

My son did not say a word during his K-school interview (as he still can't talk at that time) and have little response to what the teacher said.

So, I think your kid is smart (for only 2 yr old).  Baby is hard to following strict rules unless you trained him like a soldier.

Just take it easy, he is just "normal" and will enter a good K-shool.

Rgds,

[quote]
蘿記 寫道:

I took my son to an interview

老師問他的名字
他答   XXX(最尾個字重覆10次)

老師問他幾多歲
他答    arm arm 2歲(最尾個字個音讀高9度)

老師問誰人帶他來
他用雙手圍住個口大叫    XXX(我個名)

老師指住幅圖叫佢

蘿記,

我仔  interview 時, 本身佢已經唔識講o野, 當老師同佢傾計時, 我仔掛住玩唔彩人... 所以我覺得你囝囝好叻 ---- 有問有答, 有反應.

我覺得間間幼稚園收生既要求唔同, 另外亦好睇個老師對你個小朋友有無眼緣, 我個仔去考o左三間三次都幾失控吓, 唔叫佢玩果"d" 佢就當o左係自己讀開果間幼兒院o甘自己攞黎玩, 叫佢玩果"d"佢又偏唔玩, 佢巳經係講野唔叻唔識答野個種, 仲要入到去四圍走拆o左人地個課室o甘"濟". 我心目中既小朋友去 interview 只有兩種, 一係唔睬人成隻"庵春"o甘, 一係就好叻有問有答,兩種都係坐定定.  我無諗到我個仔係第三種, 唔怕人唔怕羞簡直當o左個課室係自己地頭一樣.  我比其中一個老師贈o左一句 "你個仔好搞野吓喎"  真係唔知好嬲定好笑.   要講我個仔"d"interview搞笑野有排都未講完呀.

初頭諗肯定無一間會收佢, 估唔到有兩間收仲有一間等緊未知. (我報呢三間其中兩間係九龍塘有"d"名又多人考既學校, 巳經有一間收o左) 所以唔好o甘緊張考唔考到, 唔好比壓力自己同個小朋友呀.     

Nothing impossible!!

I think your kid is rather active.

Some schools want to get more active and creative children to match with their teaching startegy and environment.  It really depends on which school you had the interview.

Recently, I asked my kid "What is your name?" Her reaction is 東张西望,雙眼反白,左轉右轉雙眼,真頑皮.  I hope she can be discipline during the interview.

so funny!      but anyway smart boy!

我覺得BB好可愛啊,其實幼稚園面試唔會問太深嘅,亦未必介意BB有好奇心,我相信現時啲老師都喺專業人員,你唔好有咁大壓力至好! :  :

謝謝各位媽咪的美言
小兒其實很怕羞
個次是第1次interview
唔知點解咁失控

遲D會in 多人爭的幼稚園
又怕佢唔出聲
但又

[quote]
蘿記 寫道:

謝謝各位媽咪的美言
小兒其實很怕羞
個次是第1次interview
唔知點解咁失控

遲D會in 多人爭的幼稚園
又怕佢唔出聲
但又

醒目開學勳章 王國長老

好難講, 真係, 有時考學校, 都要講眼緣呢
同埋, 學校都會留意埋家長反應, 係咪平時小朋友大聲, 家長同佢鬥惡呢? 小朋友掉玩具, 家長點反應呢?
有時bb去考學校, 又要睇心情呢, take it easy! 我個女夠試過一係tum到老師笑晒咀, 一係一粒聲都唔出! 唔通返屋企打佢一身咩! 可能, 呢d就係緣份呢!
‹ 上一主題|下一主題