用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無好用的中文筆順字典介紹給我?
go

有無好用的中文筆順字典介紹給我? [複製鏈接]

有無好用的中文筆順字典介紹給我?

我去書店見到有朗文及商務出版的,不知道有無家長可以提供資料?

謝謝!
helencyl

Re: 有無好用的中文筆順字典介紹給我?

Hi helency,

我有商務印的一本,覺得不錯,可惜只有普通話發音,沒有粵音發音!
:party: :party:

helencyl 寫道:
我去書店見到有朗文及商務出版的,不知道有無家長可以提供資料?

謝謝!

朗文的中學生中文新詞典不錯,有正字筆順。

tlwtlw888 & Isa,

我都見到有朗文和商務出版的詞典, 但係心大心細唔知邊本好d. 同唔知有無其他選擇.
我家姐都係話朗文本詞典好d, 但係要買大本, 小朋友會睇得清楚d.

多謝兩位回應!

helencyl

我都用朗文
tlwtlw888 寫道:
[quote]

謝謝!

朗文的中學生中文新詞典不錯,有正字筆順。[/quote]

我用商務學生詞典     

謝謝!
HI,helency.
我都同意是朗文,因為筆順學習,而且我亦同意要買大本,小朋友看得容易些,因我那個是小一生,現在她查起來很有興趣.
‹ 上一主題|下一主題