用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 鑽石山靈糧堂幼稚園
go

鑽石山靈糧堂幼稚園 [複製鏈接]

鑽石山靈糧堂幼稚園

有無人

Re: 鑽石山靈糧堂幼稚園

我個朋友本來都想比個女讀鑽石山靈糧堂幼稚園,但學費太貴啦,差不多$2,300,仲要唔計什費喎,而且又要返下午校,所以我個朋友最後都無比個女讀囖!!!

咁知唔知在鑽石山附近有邊間比較好的幼稚園

TAKTAKB 寫道:
我個朋友本來都想比個女讀鑽石山靈糧堂幼稚園,但學費太貴啦,差不多$2,300,仲要唔計什費喎,而且又要返下午校,所以我個朋友最後都無比個女讀囖!!!

咁我又唔知喎,我個朋友最後都比個女讀左保良局,但係佢話有很多新2文,家長質素唔得喎,所以唸住同個女change學校啦!!

近鑽石山有保良局金卿(鳳德村), 口碑好, 好多人報名, 要報明天(1/11)要去取表格了.

近黃大仙有聖母幼稚園(女校)及聖十架幼稚園口碑都好.

(以上三間, 好像都是半日制的.) 若要全日制的, 慈雲山有幾間.   

TAKTAKB 寫道:
咁我又唔知喎,我個朋友最後都比個女讀左保良局,但係佢話有很多新2文,家長質素唔得喎,所以唸住同個女change學校啦!!

Taktakb, are you saying 保良局金卿(鳳德村)?  

慈雲山有2間保記喎..... 你講邊間???
慈雲山有邊間全日制??
thanks
elizatyy 寫道:
[quote]
TAKTAKB 寫道:

Taktakb, are you saying 保良局金卿(鳳德村)?  [/quote]
*********************************************************************************************************************************************

請問返下午校有什麼唔好處? 是否無得午睡呢?

[quote]
agnesbibi 寫道:
慈雲山有2間保記喎..... 你講邊間???
慈雲山有邊間全日制??
thanks[quote]
elizatyy 寫道:
[quote]

agnesbibi,

我只知道保良局方譚遠良幼兒園及保良局金卿幼稚園, 可參考以下WEBSITES:

幼稚園: www.hkedcity.net/school/kindergarten/

幼兒園: www.hkcss.org.hk/fs/1_2.htm

多間幼稚園的視學報告:
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=2293

也可參考某些出版社出的幼稚園天書(圖書館都有得借閱), 都有很多資料看ga.

how much is the school fee for 保良局金卿(鳳德村)?

supergirl,
下午班邊有得0訓架,有都唔好去啦!咪教小1個鐘野0羅!
其實學費貴,可以去教育局申請減半or減免學費架!我見我D朋友都有申請減半架

supergirl 寫道:

請問返下午校有什麼唔好處? 是否無得午睡呢?
)

芷芊 寫道:
supergirl,
...其實學費貴,可以去教育局申請減半or減免學費架!我見我D朋友都有申請減半架

[quote]
supergirl 寫道:
我個朋友本來都想比個女讀鑽石山靈糧堂幼稚園,但學費太貴啦,差不多$2,300,仲要唔計什費喎,而且又要返下午校,所以我個朋友最後都無比個女讀囖!!!...
) [/quote]

supergirl,
關於學費可否減免,我都有問過,要視乎”調整後家庭收入”計算申請人是否合符獲得減免的資格及可減免的幅度.而且最高減免額以幼稚園實際收費平均學費計算,兩者以較少為準.2004�05的幼稚園平均學費是半日制的$1279和全日制的$2260.以靈糧約$2500的學費+雜費(半日制only),可能只減得約$600(半免).

是否負擔得起學費是首要的,建議你可先向學生資助辨事處了解清楚學生減免詳情.可致電學生資助辦事處查詢(電話:21506118)或view學生資助辨事處website,都有詳細說明:http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm#6
‹ 上一主題|下一主題