用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問"麗港城迦南/救世軍平田/金麗/觀塘遁道", 你地會點 ...
go

請問"麗港城迦南/救世軍平田/金麗/觀塘遁道", 你地會點選擇? [複製鏈接]

請問"麗港城迦南/救世軍平田/金麗/觀塘遁道", 你地會點選擇?

因為囝囝今年由婆婆照顧, 可以響天水圍讀N1, 但明年會出返觀塘, 所以要選擇觀塘區既K1, 因驚上到小學時, 程度會跟唔上,以上既學校你地會點選擇? 請大會俾D意見.  Many thanks !!

Re: 請問"麗港城迦南/救世軍平田/金麗/觀塘遁道", 你地會點選擇?

金麗:區內名校,功課比較多!!
救世軍平田:老師麻麻地!!
麗港城迦南:唔知,無意見!!

我選擇左"觀塘遁道",雖然校舍比較舊,但對老師及校長印象好好.交表時,校長會帶你參觀及講解學校情況.面試日,老師同囡囡玩得好開心,囡囡玩到唔肯走.
另外下星期六開始"觀塘遁道"有學前興趣班,試下打電話問下.

Re: 請問"麗港城迦南/救世軍平田/金麗/觀塘遁道", 你地會點選擇?

澄澄媽媽,

唔該晒.
請問知唔知程度如何 到小學時會唔會跟唔到? 另外想問下知唔知小朋友多數派去邊間小學呀?

迦南好多課外活動,但雖額外收費

hugub,
你係味讀緊迦南, 額外收費大約幾多?  每月學費+雜費要幾多呢?

Hi Rosanna,

囡囡年頭讀迦南N1, 每月學費2530 連校車約3千蚊一個月, 仲未計半年交一次的雜費約800.  而家囡囡係油塘K1, 每月都唔駛2000.  不過話讀回頭, 迦南的老師很好, 好照顧同關心小朋友. 經常打電話傾下小朋友係番學的情況. 而家讀緊間幼稚園就無咁主動.  我囡囡俾K2的男仔打(有明顯傷痕嗰隻), 追了兩天先至有結果 -- 嗰個男仔已經唔記得哂發生咩事, 唯有提醒下嗰個男仔下次唔好玩得咁顛咋.   
同D有細路仔的朋友的結論係1分$1分貨嘛.  
另外聽聞藍田啟田都唔錯架, 不妨考慮下.

Which kindergarten in 油塘?  

KaKaMa 寫道:
Hi Rosanna,

囡囡年頭讀迦南N1, 每月學費2530 連校車約3千蚊一個月, 仲未計半年交一次的雜費約800.  而家囡囡係油塘K1, 每月都唔駛2000.  不過話讀回頭, 迦南的老師很好, 好照顧同關心小朋友. 經常打電話傾下小朋友係番學的情況. 而家讀緊間幼稚園就無咁主動.  我囡囡俾K2的男仔打(有明顯傷痕嗰隻), 追了兩天先至有結果 -- 嗰個男仔已經唔記得哂發生咩事, 唯有提醒下嗰個男仔下次唔好玩得咁顛咋.   

My girl studied in 麗港城迦南 since K1. The teachers are all nice. Some parents may comment the high volume of homework esp in k3. However when considerating to connect the primary school, it is necessary to build up the model at early stage unless you choose the non-traditional school. I realy appreciate the flash cards that designed by school. My girl can easily understand and remember the words and vocabularies. Hope my comment can help.

Kakama,
啟思我都有考慮過, 但聽講D程度較淺, 我驚囝囝小學會追唔上.  係喎, 可唔可以講下點解會幫小朋友轉校呀呢?

PowerPuff-Girls,
請問學費+各項雜費(連課外活動)一個月大約要幾錢??

唔該晒各位.

KaKaMa,

我是油塘區的媽媽,不知你小朋友在油塘邊一間幼稚園,點會老師不話小朋友?
KaKaMa 寫道:
Hi Rosanna,

rosannaau
我同你一樣...個女由婆婆照顧,原本報左天水圍讀n1,之後取消左,唸唸下都係上playgroup,依家都係搵緊心水的幼稚園,希望大家可以交換下心得.

我都想知邊間油塘幼稚園

skching,

我最近見到有間"聖公會聖巴拿巴堂", 好以話可以寫推薦信去D"聖公會"既小學.

你地有無comment呀?

我對聖公會聖巴拿巴堂週圍環境痳痳, 始終對住街市.
不過有朋友同我講間學校好好.
‹ 上一主題|下一主題