用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教 -- 活動教學幼稚園
go

想請教 -- 活動教學幼稚園 [複製鏈接]

想請教 -- 活動教學幼稚園

想請教咁多位小學的媽咪, 讀活動教學幼稚園的小朋友 (k3都唔駛dictation & 考試), 上小一的時候會唔會追得好辛苦呀?

如果再choose 過你地會唔會想小朋友讀幼稚園讀得深d呀?

謝謝.

Re: 想請教 -- 活動教學幼稚園

Y2KChild
please check pm..

Y2KChild
Please check you PM.  Regards.

我2個仔都係在活動教學的幼稚園上學,他們連書都沒有的,課室就是書本,回家不用家長溫習及做功課!

大仔現在已是小三,佢在小一開學時有一點不習慣(幼稚園上堂時都可以行來行去),另外默書、測驗及考試都沒有問題,1ST TERM EXAM時我都好緊張,怕佢唔識睇題目,後來老師說1ST TERM會讀題才無咁驚。大仔小一全年考第7、小二考第五,小三 1ST TERM考第二。那即是只要我地D家長多D幫佢地溫習,比多D EXERCISES佢地做,考試對佢地來講沒問題的。

bb2wong,
咁你仔仔係唔係係k3都唔駛dictation &考試的?
咁佢讀k3時, 你有無extra 俾exercise佢做呀?

St. Catherine's 都幾好, 我個仔讀得好開心!
:wave:

可能因為佢係全日班,所以D功課就在學校都做好,只有星期五才會帶回家做。另外K3都沒有DICT及TEST及EXAM, 但係我朝早回到課室,個BOARD會貼了那WEEK學的中文及英文,咁要讀晒D字,英文就要去老師到串下,才可以開始玩玩具的。我大仔K3一開始,都唔覺得串未是什麼?因為每天回去都會做,咁到DICT都不大分別,只是用口唔用手!一樣達到目的!
我細仔而家K2,就不用串字,只是讀字!

bb2wong,
咁小朋友返學真係好開心呀.. 無壓力呀..

cecilau 寫道:
想請教咁多位小學的媽咪, 讀活動教學幼稚園的小朋友 (k3都唔駛dictation & 考試), 上小一的時候會唔會追得好辛苦呀?

如果再choose 過你地會唔會想小朋友讀幼稚園讀得深d呀?

謝謝.

完全無後悔!!

生活就是書本, 每日到百佳, 行商場, 他也不自覺地自行認生字, 留意身邊有趣的事, 我想是因為活動教學令我小朋友有好學之心.

至於, 上小一的時候會唔會追得好辛苦呀? 應該需要一段時間來習慣傳統的教學.

其實, 我也偷懶了三年, 明年才開始忙, 真好喇
;-) 學做人, 求知識 :-P

我都幫個仔揀左間冇默書,冇考試既幼稚園,宜家k3,出年p.1,我冇膽心過佢第時會讀得好辛苦,因為我唔係咁睇重成績,真係讀極都唔識我都唔會怪佢,只要盡左力就ok.
我著重佢要做個好人,長處會得到適當既佩合發揮,短處會有進步.
所以我會幫佢揀一間比較活動教學既小學佩合佢.

多謝各位媽咪的回應, 我諗活動教學真係好好呀... 起碼小朋友返學好開心, 無壓力呀.

can you pm to me as well, thanks !

can you pm to me as well, thanks

我都想知, 可以pm 我嗎?

ceci,
係咪…諗緊同囝囝轉唔轉其他k1哩…

我呢排都諗緊這問題,開始經睇定小學版…

can you let me know the name pls . My e-mail is : [email protected] . many thanks!!!

alienova,
而家真係考慮當中呀.. 你點睇呀? 都好煩呀.

alienova 寫道:

ceci,
係咪…諗緊同囝囝轉唔轉其他k1哩…

我呢排都諗緊這問題,開始經睇定小學版…
‹ 上一主題|下一主題