用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 什麼是資優兒童呢?
go

什麼是資優兒童呢? [複製鏈接]

什麼是資優兒童呢?

唔好意思, 我初黎報到, 咩都唔識. 請大家多多指教.

想問一問何為資優呢? 是不是去做一d test, 對小朋友作出一個評估呢? 而呢d test可以係邊度做? 幾多歲先適合做呢?

我女女剛好2歲, 可唔可以去做呢?

非常之唔該晒~~

Re: 什麼是資優兒童呢?

你個女二歲,其實無乜大既負面問題,最好等五歲先做,因為幫五歲以下做評估既評估表,未有香港模式...:D(以我有限既知識好似係)

IQ130以上便是資優

有私人,有非牟利機構都會有得做

但係...余古少賢女士及許多外國gifted資料顯示話,評估分數無達130唔代表一定唔係gifted喎.....余太話li個只有130分數才是資優,是謬誤黎架喎......果d智能評估,只係評估出資優的其中一種工具吧了....

況且,我睇一本書話韋氏有點"落伍"了...

題外話...,我的一位朋友 (佢兩個仔女都係資優),佢話有次聽到電台...講阿林敏聰個仔好叻好叻....未夠五歲時作了一個非韋氏的智能評估,好似話佢有160左右,人地不停好開心咁講個仔有幾叻有幾叻....點知....電台請的一位唔知乜博士....淡淡然咁潑人地冷水...話,要韋氏先準....唔知點解非常標榜韋氏....在五歲前,其它的都不準..不可以當指標之類..(我聽我朋友口述咋)....

咁,我朋友聽到果位唔知乜博士咁講,
話佢d態度好討厭...人地好開心咁講孩子幾咁叻....
其實佢可以婉轉d咁話...係喎,真係好叻喎.....等佢五歲時也可再多作一次評估ge...會更準架....咁....唔係好聽d嗎.?.....

我只係聽返黎ge..
=================
咁,我曾睇過好多外國有關gifted的資料話,通常智能評估,如果同咁細的小朋友做,的確係唔準,但係....唔準的意思,幾乎都只有低估成份......好少話會高估左咁話...

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

===============================
咁,我曾睇過好多外國有關gifted的資料話,通常智能評估,如果同咁細的小朋友做,的確係唔準,
===============================
agreed.

但係....唔準的意思,幾乎都只有低估成份......好少話會高估左咁話...
I have heard a bit different view.  One good thing about 韋氏 is there could be a local benchmark for comparsion based on test results of local kids, e.g. there is a local benckmark for HK 韋氏.  However, there are claim that the local benchmark may not be updated very often and as a result it maybe a bit outdate and when the new generation as a whole is getting smarter, the test result may be an over estimation compared to actual performance of kids of the same age.   

But anyway, I think it is any one more mean to let you understand your kids better and figure out how to better nuture them

睡覺 寫道:

未夠五歲時作了一個非韋氏的智能評估,好似話佢有160左右,人地不停好開心咁講個仔有幾叻有幾叻....點知....電台請的一位唔知乜博士....淡淡然咁潑人地冷水...話,要韋氏先準....唔知點解非常標榜韋氏....在五歲前,其它的都不準..不可以當指標之類..(我聽我朋友口述咋)

因為未有香港模式丫麻五歲以下......有既都唔係同香港既小朋友比.......唔同地方梗有唔同既文化啦

PAPA2000
      你誤解左我話幼小孩子評估會低估ge意思,意思係,低估左佢ge能力...即如三歲小朋友你check到佢當時比如話有128左右智商....可能都五歲時是132.......唔係指佢係資優與否的問題..,可以話係和自己比較起來啦...唔知點表達了。

:  
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

抄下野先﹕

<<兒童發展>> 桂冠圖書...

「.....最常使用於學童的個別測驗為魏氏兒童智力測驗(wechsler intelligence scale for children, wisc--R)。該測驗測量語文和操作能力,產生個別分數和總分。將分測驗得分區分開來,較方便診斷出特別的缺陷。

例如當一個孩子的語文測驗得分 (如理解一篇短文或認識字彙)遠比操作測驗 (如走迷宮、照著做一種積木模型)優異時,或許表示知覺及 /或動作發展有問題。

如果操作測驗分數超過許多,可能是語言發展方面有問題。  」

「對於使用熟悉的IQ測驗一事有正反兩面的意見。就正面的一方而言,這些測驗已經過標準化,因此,我們對常模 (表現的標準)、信度 (結果的一致性) 和效度 (該測驗是否測量了它所宣稱要測量之事) 都有相當的瞭解。

對IQ 測驗的批評﹕

羅伯.史登柏格小學時在智力測驗上的表現並不好。許多日後心智表現出色的人也有同樣的情形。羅伯.史登柏格---目前是耶魯大學的心理學教授----是相信智力不止於IQ測驗所測的許多人中的一個。

怹和其它批評者指出心理計量式測驗並非直接衡鑑技能,而是藉由兒童的知識間接導出,因而產生了文化偏差的問題。
   (    [size=small]同一個文化的社經地位不同,都可以導致好大差異吧,例如貧富極懸殊的香港...)

從兒童期中期開始,IQ 測驗便是學業表現相當可靠的預測指標。但這些批評者表示這些測驗漏掉了智力的一些方面,其中至少部分是很重要的,尤其對校外生活而言。

史登柏格的智力三部分理論,指出至少有三種重要的智力面是心理計量式測驗所忽視的 。

第一,IQ測驗未能測量創造性的頓悟。

第二,它們忽視了智力的實際面 。

第三,由於智力測驗有時間限制,因此錯誤地把速度併入智力。

另一個主要的問題是﹕雖然IQ 測驗原想測量天生的性向,而非孩子所學到的東西,但得分和孩子學習多寡的關係,反而比和年齡的關係更密切。因此,我們無法將「智力」和「學業成就」區分開來。求學是影響語文能力的最大因素,但它也會影響在數字和圖形作業上的表現。非常認同

當IQ測驗被誤用來 (對孩子或大人)作分類,並根據得分而限制了預期和機會時,IQ測驗的缺點變得更為嚴重。當我們考慮測驗結果中的種族差異和文化差異時,這種話題的重要性和敏感性更是不言自喻。

......在所謂的「智力」測量中,遺傳和環境的影響為彼此交織,難以區分。如何分開天生能力和生活經驗的影響,對測驗設計者而言,既是目標也是莫大的挑戰。

......

另外,文化的態度也可能造成測驗情境的偏差。這類因素例如與施測者之間的關係,對作業的興趣、超越的動機,以及問題解決的模式等,都會受到文化的影響。

在強調緩慢、熟慮、刻苦工作的社會中長大的孩子,做限時間的測驗時,必然會有所阻礙。來自文化強調社交與合作的孩子,對於獨自受測一事也會有障礙 非常地同意同意也。一個不習慣被大人問東問西的孩子,在單獨受測時,等於是在面臨一種新情境。

在四個美國城市對數百名學童所做的研究顯示 ,黑人和拉丁裔學生 ,以及有障礙的學生和來自較低社經階層的學生,在熟悉的場所中 (例如原來的教室),由他們認識的人 (如老師)施測時,比在陌生的房間,由陌生人施測時的表現來得好。當他們接受一次以上根據所學過的課程而設計的標準化測驗時,也會表現得較好。

=======================
由於好多因素....各位家長,孩子130這個就是資優的謬誤時....可以......哈哈哈,不須太介懷吧﹗﹗﹗以上只係節錄....均不能代表本人的任何立場.....       

我老公(佢話)夠有130啦!  除左少少神經質外, 唔覺佢有乜特別wor, 有時仲覺佢蠢蠢地 ...  

太細個做測試真係有機會高估架,不過我都係聽我弟婦講ge,因為侄仔有D問題,所以會常常講到呢類野。
佢話(當然係D專家講比佢聽),其實所謂IQ,太部份都涉及生活經驗,所以你攞白人社會定的測試去考非洲落後部落的孩子,佢地的分數肯定非常低,同樣地,幼兒的表現與家庭的影響十分大,尤其受過悉心教導的幼兒表現可以非常好,反而到年紀大D時,自己的自主性及個性主導時,真正的分數才能真實反映出來。

我認為把iq130以上界定為資優,純屬一個相對的標準。所謂very superior,皆因每100個人之中只有2.3個的iq高於這個分數。

我同意BKU所講,教導方式和智能是有關係的。一個智商高的人如沒有加以裁培和發揮,倒頭來可能會平平無奇。根據一些研究顯示,資優兒在12歲之前做acceleration,12歲之後的能力可以繼續不斷提升;但若在12歲之後才做acceleration,可提升的空間便大大減少。

For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

忽發奇想﹕

年幼小孩如兩三歲....或大一點..

test唔準的其中一個原因,又或是會高估左的其中一個原因

係..

撇除資優問題

會否...

有些孩子比較早熟,例如佢個腦發展比較快,例如一般小朋友到兩歲時個腦發展至30%成熟...咁,早熟孩子兩歲時,個腦已有70%....到佢五歲時已90%.差不多發展完....再上上的空間已所餘無幾;

.一般小朋友至5歲時只發展至70%....咁....佢仲有發展的空間,所以再大一點test就準d喇。

咁,會唔會有咁ge可能?

所以會出現一些,在bb或幼年平平無奇的人,卻在童年中期或晚期才突飛猛進呢??

情況就好似,通常女仔好多野早熟過男仔,但最後...又被男仔追過呢? (也如青少年時的發育一般)???

以上只係我今天個人忽發奇想罷了.....  :  :  :          
‹ 上一主題|下一主題