用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島區家長,請問大坑真光vs寶血,邊間好D? ...
go

港島區家長,請問大坑真光vs寶血,邊間好D? [複製鏈接]

港島區家長,請問大坑真光vs寶血,邊間好D?

請問住在港島區家長知唔知這兩間幼稚園的程度如何?
若上小學是否含接得到?
聽説真光幼稚園到K2才開始教ABC,
是否真的?若所言屬實,到讀小學會否跟唔上?
寶血會唔會好D呢??

醒目開學勳章 王國長老

Re: 港島區家長,請問大坑真光vs寶血,邊間好D?

我女女讀真光, 最近識一個寶血媽咪, 講開考小學, 大家都好慨嘆: 英文唔好, 蝕底啊!
真光仲有直升私小, 寶血係津小, 自己幼稚園生無優先(睇http://www.hkedcity.net/school/psp2005/detail/sch_class_stru.phtml?sch_id=820, 3班小一至收果100人, 你話round3有幾多位可以叩門喇!)
所以好多人當寶血幼稚園係後備(唔係話佢唔好, 不過幾時都係有得直升穩陣啦)

Charlotte_mom

想八卦D問下,
妳囡囡現時在真光讀緊幼稚園或是已讀緊小學?
因我個妹住東區,
佢個女明年讀K1,
上個月IN左寶血並獲下午校取錄左,
但佢都係將寶血視作後備,
因我個妹都係心儀真光可以直升,
明日面試喇,可否比D面試貼士呢?
此外想問下若真光英文程度淺,
係咪要在外補下英文(如上英文playgroup)會好D??

醒目開學勳章 王國長老

我個女k3, 同老師八過, 今年interview應該都係果d野:
有好多玩具, 小朋友去玩, 家長陪住, 老師o係旁邊觀察, 主要睇下小朋友點玩, 會唔會爭野玩, 家長又點引導呀咁
跟住一齊去見老師, 老師會問小朋友d basic問題, 咩名, 邊個daddy mummy, 動作題: 拎個黃波波去對面個bakset之類, 睇下小朋友合唔合作, 識唔識d基本常識, 有無禮貌之類
然後問家長d問題, 都係普通野eg屋企有咩人, 邊個湊之類
真光會鐘意d有禮貌, 識自理, 家長有心機
同埋真光幾promote家校聯絡, 不妨講下家長點去配合eg做家長義工, 觀課, join講座之類
真光英文程度係淺d, 我會suggest去多d英文playgroup補下, 至於中文數學同其他常識, 真光係教得幾好架
祝你家姐個女女成功啦!

咁又有冇寶血家長可以分享一下寶血幼稚園的英文水平?
‹ 上一主題|下一主題