用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解唔選名校
go

點解唔選名校 [複製鏈接]

點解唔選名校

見到有個bk題目有感而發.

名校只是出名,一般家長應同它們的教學法方,能訓練出成績/品行好的學生. 當然受家長歡迎.

不是洪水猛獸
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

Re: 點解唔選名校

我會覺得名校係歷史攸久, 較傳統嘅, 出過好多優良學生, 成績係公認的好.  另一方面亦會比人一種感覺佢地功課量較多, 壓力較大, 競爭比較激烈.  亦因為可能有比較多上流階層嘅子女就讀, 所以往往會比人有高高在上嘅感覺, 中產階層入到去可能會有d壓力.

我自己就無揀到名校, 因為想比小朋友係無咁大壓力嘅環境下學習.  同埋我覺得有d名校嘅老師比我覺得佢地較為嚴肅, 好有壓迫感, 有d亦可能教得比較耐已經無咩衝勁, 又或者點教d學生都咁出色架啦, 因為佢地本身都好smart同屋企有補習老師跟住, (以上只係我自己見過某d老師係咁, 唔代表全部名校老師都係咁) 所以比我嘅感覺唔係咁好. 因此我為囡囡揀嘅都係新嘅直資學校, 因為佢地比到我一d朝氣勃勃嘅感覺, 睇得出佢地好想攪好間學校, 所以我比較喜歡有"心"嘅教育而唔係太公式化.

可以選新興名校.佢地比較活一點.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

選 ! 點解唔選 ?!  

Why Not  :
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

15分,
你覺得邊d算係新興名校?請指教!! :

好似 CKY

其實 CKY 係活動教學, 我同事個囝讀緊 ,佢話 5分鐘既功課每日都要三催四請,個幾鐘都未做完喎 !  

唔選名校理由有:
1.名校歷史攸久,無關係跟本唔易入,要入教、搬屋、改地址或走后门又唔想.
2.兒女能力有限,而父母又跟唔到,不單兒女壓力大,父母亦不能獨善.
3.名校有很多傳统是非其他一般學校可比,eg校風、学習環境等,但教學上也很"傳统",學生吸收多少視乎自己能力.能力有限的學生可能"協"於"傳统",不敢發問
4.名校不單學業競爭大,参與課外活動的機會亦競爭很大

zhuzhu,
好同意你嘅講法, 無謂兩母囡為咗d功課同考試攬住一齊喊啦!

15分,
係呀, 我都幾鍾意cky, tsl 同 st.margaret's都係我喜歡嘅.  仲有港大同學會, 音小同培僑都唔錯, 不過同住處相距甚遠所以無揀到.  不過呢d學校唔係個個當係名校架, 有d人會"吓, 咩學校嚟架, 係邊架?" 同la salle, maryknoll, DGS, DBS差好遠.

G-Ma,

都話係新興名校,當然唔會有traditional名校名啦.

你打算同你仔囡讀咩學校.

15分,

想讀TSL或者St. margaret's.

你呢? 會揀邊間?

CKY is based on activity learning and it also require parent to accomplish your kids to read, speak and attract them to explore information but must not force them to complete anything as like most traditional school does otherwise it will spoil the effort from school. You can indirectly feel what should be prepared if you want your kid entering it.

音小我個friend讀緊, 好少功課, 不過都成日默書測驗, 重要考聖經和樂器喎, 我見個friend既壓力都不下于一般名校喎o

TSL就都唔係唔"谷"喎, 重好大competition架, 有個friend's friend 讀到5年班, 就頭都痕埋, 個仔成績中游, 唔知升中派唔派到好既, 如果揀band 1頭又唔掂, 揀band 1尾又唔想, 連我地ed一年班學生家長都問埋意見, 可想而知佢幾煩呢o

我覺得選乜校都唔緊架, 最緊要小朋友開心跟到進度, 而又meet到家長既expectation就得啦o 我見過有d入左名校, 年年唔合格都升班, 因校唔想比佢留班, 想佢快d畢業, 自己中學就講明唔收啦 :evil: 家長又唔想徙左個位, 死頂話希望大個d讀讀會好d喎, e+P4啦, 見大人細路都辛苦囉
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

請問TSL中文是什麼?

醒目開學勳章

其實所謂既普通學校或者名校都係催谷架,除左國際學校。就算有學校標榜活動教學,什麼一至三年級冇考試,又不是一大堆評估?只是美其名罷了。香港既教育就是這樣。
只要小朋友能力可以,讀得開心,灌輸適當價值觀,有時話名校D什麼有錢人,唔想比較或者擔心影響小朋友等等,似乎問題在家長身上影響可能大些。
唔好逃避,有能力讀,點解唔嘗試,好既學校有好既資源,對小朋友既一生都有益處。
現實吧,各位大公司的父母,你身邊的同事多數來自什麼學校?
嘗試,並不等如一定收你,是嗎?

TSL = 保良局陳守仁

ixzp,

係, 唔多唔少間間學校都有d測驗, 評估等等, 但相比起名校來說情度上無咁厲害.  而且評估通常唔係一個分數, 小朋友同家長都無得特別去比較.

宜家d小朋友都好早熟, 細細個已經好識野, 佢地會好留意身邊嘅人同事, 自己已經識比較.  

ixzp 寫道:
其實所謂既普通學校或者名校都係催谷架,除左國際學校。就算有學校標榜活動教學,什麼一至三年級冇考試,又不是一大堆評估?只是美其名罷了。香港既教育就是這樣。
只要小朋友能力可以,讀得開心,灌輸適當價值觀,有時話名校D什麼有錢人,唔想比較或者擔心影響小朋友等等,似乎問題在家長身上影響可能大些。
唔好逃避,有能力讀,點解唔嘗試,好既學校有好既資源,對小朋友既一生都有益處。

G-Ma 寫道:
ixzp,

係, 唔多唔少間間學校都有d測驗, 評估等等, 但相比起名校來說情度上無咁厲害.  而且評估通常唔係一個分數, 小朋友同家長都無得特別去比較.

宜家d小朋友都好早熟, 細細個已經好識野, 佢地會好留意身邊嘅人同事, 自己已經識比較.  

[quote]
ixzp 寫道:
[/quote]

係時候改變下個觀念    今日唔爭餐飽, 比佢係香港碌完個學位出來先知完全唔夠人坎     佢除左賴父母點解唔比佢入名校之外, 對住班海(龜)都唔知可以點, 仲辛苦
‹ 上一主題|下一主題