用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 統一派位:St Mary or 循道
go

統一派位:St Mary or 循道 [複製鏈接]

統一派位:St Mary or 循道

家住 Net 31, 一心唸住統一派位幫小女首選報循道,因我們是Christian,及有細佬跟尾,唸住如果家姐得左,第時細佬25分直入循道,2005年自行收生已報循道,20分,唔得。今次一心唸住再報佢。點知上星期五收到通知,培正幼稚園收左細佬讀K1 (2006)。係咁情況下,我應幫家姐報St Mary or Methodist? St Mary 固然係一般人(如我)認同既好學校,無疑係出名過循道,但報St Mary o既 hesitation 係佢係天主教學校,同驚佢深得濟。小女成績只是中上,應該讀得上,但驚佢第時跟得好辛苦。至於財政上,我們尚可支付細佬讀私校,兩個讀私私校就有點吃力,所以家姐並非一定要入男女校,以帶細佬入讀同一小學。

請各位媽咪多多指教、分享,謝謝。

Re: 統一派位:St Mary or 循道

If you claimed you are a Christain, then why you choose St. Mary !!! unless you want temptation.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

Cleo,
咁就要睇你點睇信仰,天主教同基督教係有唔同,多少係會有衝突,小朋友細可能未識分,但讀上去就會知道有分別。有人覺得無所謂,只要係名校,而且St Mary 小學亦非全部係教友。但有些忠實的就不能接受。

Thanks for your prompt response and sharing, LilyMaMa & 塞曼莎.

我明白兩教有分別,但你地知啦,統一派位有好多限制,但要承認好學校難求。亦因宗教原因,小女幫讀o既私小首選都係D基督教學校。

謝謝回應。

Cleo,
咁要睇你放宗教前d, 定將來中學前d.  St Mary 一條龍, 入到你都幾乎90%入番中學.  中學成績好係人所共知.   循道只係直屬中學, 有既好處係如果你成績好好, 你向中學自行收生都會幾有把握入番一d 好名既中學.  如果中學自行派位失敗, 你先選擇番循中, 都幾乎係必收.  循中係英文中學, 但係據講d 兩年成績跌得好差.  而家要睇新校長有咩辦法谷番起佢.  
如果睇宗教緊要d, 咁31網你都無咩得揀.  咁就預早歡迎你加入循道d 個大家庭.   
--- 2J 作品

如果睇宗教緊要d, 咁31網你都無咩得揀.  咁就預早歡迎你加入循道d 個大家庭.   

歡迎,歡迎    

況且揀st. mary 都唔一定抽得到, 係net31大部份女生首選都係揀st. mary, 男生就油天, 好大競爭.  相反循道好多家長都會放係第二位, 咁如果你放係第一位, 抽到機會大好多.  

Hi, ElizabethLai and JJ1122,

多謝回應呀,原來兩位是循道家長,失敬失敬。之前我有睇有關循道D posting 架,我指係自行派位果時。He He。Can you share some more insider info.,e. g. how's the feeling of your kids?  Do they and you like this school? 上年9月交表時,我見到些少循道家長,sorry for my 直言,佢地同我平時見到其他幼稚園o既家長好唔同,即係有D 街坊。請問普遍而言,學生家庭背景是否比較平民化?有沒有PTA?一般家長會否著緊小朋友學習情況呢?如有得罪,請見諒。

Hi, G-Ma,

你講o既我都有注意到,因據聞舊年有人同區次選循道都入到,所以我唸係咪應該報St Mary as first choice 呢。

另外,純粹 personal view,如果可以(即讀到),點解唔在可行及合理情況下為小朋友爭取最好既呢,因自覺小女有其長處,可在competitive 環境下學習,(這可能是主觀願望。)

唔好意思,我自己都有D亂,可能詞不達意。

Thanks for sharing.

Cleo,
嘻嘻, 我咪係1st Choice St. Mary, 2nd 循道而入到循道架囉..  家長質數呀?!  唔...我就中等家庭... 呵呵..but Elizabeth 就好勁....哈哈... 希望佢唔好柄我..    其實佢係津校, 咩類型家庭都入得, 同St Mary 一樣.  所以我諗有錢, 無錢既都有.  
家教會有.. 學校除左硬件唔得, 軟件我暫時好滿意.  P1 唔算深, 近乎淺添.  但係我知上到越高班就越深..
--- 2J 作品

Cleo,

當然可以選好d嘅學校梗係好啦, 不過今年係千禧年bb嘅大抽獎, st.mary嘅競爭一定大過舊年好多.  仲有好多家長借地址係net31抽, 所以舊年有人同區次選循道都入到, 今年未必可以, 今年多咗幾千人爭.  循道好似得2x個位.

Cleo 寫道:
Hi, ElizabethLai and JJ1122,

佢地同我平時見到其他幼稚園o既家長好唔同,即係有D 街坊。請問普遍而言,學生家庭背景是否比較平民化?有沒有PTA?一般家長會否著緊小朋友學習情況呢?如有得罪,請見諒。

你囡囡是否就讀九龍塘的幼稚園?我也有此同感,不過我認為在選校上,這不應是最重要之考慮.我不太認識其他家長,但在我認識的上下午校一年級5位家長中(當然包括我們在bk的榮譽代表JJ1122),他們全都是中產,有教師,有傳道人,有工程師等.當然,如所有其他津校一樣,也會有新移民或低下層,但我覺得問題不大.

此外,我相信大部份家長對子女的學業都有一定要求.舉每日一篇為例,我班超過三分二的同學均經常參與,有大概8-9人每天都會做.我想這可一定程度反映家長對他們子女學業的關注.

最後,我想用信仰的角度看.其實你以為最好的,不一定就是對你女兒最好.所以我去年就選校祈禱,不是求神預備一間最好的學校,而是預備一間最適合他的學校給他.你也可以嘗試這樣向神祈禱,祂必指引你的路.

該用戶已被刪除

謝謝多位主內姊妹的資料及分享。

ElizabethLai,
有這個struggle 時已有禱告。
你估中,小女是在一間薄有名氣的基督教幼稚園讀,在宗教上有很好的教育。
我自己不是distriminate 新移民,只是恐怕peer group influcence。

At this moment,我會揀循道。Hope my daughter can succeed.

Thanks again.

JJ1122 寫道:
唔...我就中等家庭... 呵呵..but Elizabeth 就好勁....哈哈... 希望佢唔好柄我..    

我打中文太慢,昨天也來不及回應你...嘩!你講乜鬼?我同你一樣,都係中產之嘛!(如果好勁,我嗰陣時就諗都唔駛諗已經揀咗培正啦!)

你個女考試怎樣?我個仔病了兩天,第一天更便缺考,所以今天及明天都要補考,希望佢頂得順啦!

我都係普通人家ja。
如小女有幸入到,請各位媽咪多多指教。

ElizabethLAI,  
    我有想同你抱頭痛哭既感覺呀))))  我女都病呀, 禽日考完英文仲向學校打比我話好辛苦, 頭暈肚痛.  我問佢考唔考到listening, if 考唔到我同老師講, and 叫公公接佢, 佢話唔想麻煩公公, 會繼續考.  今日仲係狂咳, 把聲都沙哂.... 原先都諗住等星期一, 二補考.. 不過算啦, 佢話番到就算拿.  
哈哈....我都估你做咩無柄我...你起碼中上等架拿.   

Cleo,
係呀, 好多專業人仕架.  (以我所認識既)  不過我感覺上循小既家長係低調.  呀...學校今年被教統局做校評... 我有幸同校評隊會面.. 佢地都話循小既家長比佢地既感覺係比一般學校家長專業, 好多教學上既terms都認識.       仲有連校評隊都承認學校硬件係佢地覺得可惜既..即係咁好既一間學校, 但係只係得咁細既校舍.  單從會面既感覺, 我有信心我地既校評係好好架o咼..
--- 2J 作品

JJ1122 寫道:
    我有想同你抱頭痛哭既感覺呀))))  我女都病呀, 禽日考完英文仲向學校打比我話好辛苦, 頭暈肚痛.  我問佢考唔考到listening, if 考唔到我同老師講, and 叫公公接佢, 佢話唔想麻煩公公, 會繼續考.  今日仲係狂咳, 把聲都沙哂.... 原先都諗住等星期一, 二補考.. 不過算啦, 佢話番到就算拿.  
哈哈....我都估你做咩無柄我...你起碼中上等架拿.   

嘩!咁佢意志力真係好強!希望佢今日無問題啦!    我仔星期一又肚痛又嘔咗10次,嘔到個人都亁晒.癥狀亦有肚痛,反胃,所以你要小心!

.............唉!寫到一半,我仔剛剛返嚟,又再嘔及食不下飯!明天唔知點算!
:cry:  :cry:  :cry:

唉吔.....  不如下個星期先補考埋其他啦咁.   聽見都覺得佢辛苦.  早日康復呀))))
--- 2J 作品

JJ1122 寫道:
唉吔.....  不如下個星期先補考埋其他啦咁.   聽見都覺得佢辛苦.  早日康復呀))))

Thank you.  He is better now.  Actually, he just vomited a bit after taking off from the school bus.  If he won't vomit again, I think he can go to school tomorrow. I do want to have it all finished within this week.
‹ 上一主題|下一主題