用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位請問對珠心算有什麼看法????
go

各位請問對珠心算有什麼看法???? [複製鏈接]

各位請問對珠心算有什麼看法????

會不會給妳的小朋友報讀????

Re: 各位請問對珠心算有什麼看法????

又見到你呀!我囝囝k3學緊珠心算, 初頭好艱辛要佢一日計10-30條數, 好多時要半小時以上, 但3個月後, 佢已經習慣左, 每日用5-10分鐘已計完, 但佢本身好鍾意計數的, 本人就覺得幾好, 每日唔係用好多時間, 又可以溫習下!

龍馬媽媽,唔該晒!

係我大仔學校的課外活動,他被選中了!所以問下!他好開心!通告寫遲D重可以考公開試! 我看BK D廣告話可以提升學習!

都要比仔仔試下!如果好的話!可以一路比佢讀!遲D再同妳分享他的學習情況!

我個仔都有學,不過聽聞學珠心算會令小朋友日後學數更混亂,真的嗎? 我有d驚...

其實我d朋友都有講學珠心算學加減已經足夠, 唔好學乘除, 會影響日後學數的, 所以我都唔打算比囝囝長期學!

其實我都有D亂!朋友叫我比仔仔學公民數?

NO, 公民數唔好, 我打中文好慢, 見面才詳細解釋!
係我大量教育界朋友及多間社區中心的姑娘&補習班的姐姐都話no

好呀!見面再詳談!

龍馬媽媽 寫道:
NO, 公民數唔好, 我打中文好慢, 見面才詳細解釋!
係我大量教育界朋友及多間社區中心的姑娘&補習班的姐姐都話no

龍馬媽媽:
我朋友都叫我個仔改去學公文數,咁可否簡略講下公文數有咩唔好? 我好想知。   

Anyone know what things not good about Kumon Maths ?  I also want to know.  

Which one is better ?

Kumon Maths or 珠心算

Twinstar

以下係以前朋友同我講既, 我無比女學過公民數, so唔知有幾真.
由於公民係每日只係不停做數, 無咩特別技巧.  鐘意數既會變到唔鐘意, 因為太悶.  唔鐘意數既更加唔鐘意..因為做得太多.  
--- 2J 作品

龍馬媽媽 寫道:
其實我d朋友都有講學珠心算學加減已經足夠, 唔好學乘除, 會影響日後學數的, 所以我都唔打算比囝囝長期學!
我仔仔幼稚園時都學過重有考公開試不過到小學就冇學了, 我覺得上到小學計數真係快啲架!

肥仔媽咪 寫道:
[quote]
龍馬媽媽 寫道:
我仔仔幼稚園時都學過重有考公開試不過到小學就冇學了, 我覺得上到小學計數真係快啲架![/quote]

肥仔媽咪:
咁你個仔係咪淨係學到+/-數呀?
我個仔而家k3,剛開始學乘數。

我的朋友話公民數係學accuracy and speed. 學了一段時間便轉學奧林匹克數!

奧林匹克數我都覺得幾好,不過要大d,因為係文字題!唔知我這個想法!合不合理!請知道的媽媽幫手糾正!

2fungs 寫道:
肥仔媽咪:
咁你個仔係咪淨係學到+/-數呀?
我個仔而家k3,剛開始學乘數。
我仔仔考公開試就係+/-數, 之後學了一陣乘數就冇學了.

hi

Kumon Maths 定 珠心算 好 ? Please commend.

Twinstar   

公民數係機械式操作, 用多做方式達至背誦效果, 以數式題為主, 缺乏邏輯思考, 只有助速算及適合低年班學習, 當高年班要多作邏輯思考時, 應考慮奧數

珠心算將數字形象化, 幫助左右腦發展, 但不宜長時期學習

Thanks Happy!ok!

我知怎樣擇啦!

Happy!ok,
可唔可以講解o下點解不宜長時期學習珠心算?

Happy!ok! 寫道:
公民數係機械式操作, 用多做方式達至背誦效果, 以數式題為主, 缺乏邏輯思考, 只有助速算及適合低年班學習, 當高年班要多作邏輯思考時, 應考慮奧數

珠心算將數字形象化, 幫助左右腦發展, 但不宜長時期學習

Hi,

Many BK parents are interested in this topic.  May I ask you the opinion about 史豐收速算法?  My son (in K3) is learning it.  The method of calculation has a big difference with traditional one.  To calculate the multiple-digit addition, it starts from highest digit (e.g hundredth, tenth and the final one is unit digit).  Do you think that it will make him confused when he admits to the primary school?  Thanks!
‹ 上一主題|下一主題