用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ...
go

今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ?小 朋 [複製鏈接]

今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ?小 朋

如 題     

Re: 今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ?小 朋

你小朋友幾多月考呢? 如果今年十月或十一月考, 應該冇問題.

Re: 今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ?小 朋

Always better to start early.
Learn all the repertoire now. If you finish learning early then can move on to learn something else but keep practicing the exam pieces. Better than craming everything last minute.

係 代 朋 友 問 , may be 10 -11月 考 , 但 5 係 通 常 早 d 預 備 嗎 ? 連 scale 都 末 教 , 佢 係 第 1 次 考 paino ga !

應該無問題的,不過最好快些開始彈 scale,除了為準備考試外,也可令手指更靈活,練習其他樂曲 (如考試歌) 都能事半功倍。

祝小朋友考試順利 ~

咁 呢 年 末 only 練 彈 scale & 3 首 pieces    

醒目開學勳章 貢獻勳章

應該就是了

heilai 寫道:
咁 呢 年 末 only 練 彈 scale & 3 首 pieces    
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

未必需要,一要看小朋友的進度,二要看老師用甚麼方法教他了

其實一邊彈 scales + pieces,一邊加其他歌,到考試前兩、三個月開始 intensive 地練習,小朋友若不要太懶惰都應該應付得來

始終若只練習 scales + pieces 小朋友會悶死,更有可能抗拒練習,適得其反

小朋友幾月考?

讚成vk1101所講~

我囡上次太早開始彈3隻考試歌 & scales, 到考試前2個月已經無咩心機去練.

講真, 彈來彈去都係o個d, 真係好悶
vk1101 寫道:
未必需要,一要看小朋友的進度,二要看老師用甚麼方法教他了

其實一邊彈 scales + pieces,一邊加其他歌,到考試前兩、三個月開始 intensive 地練習,小朋友若不要太懶惰都應該應付得來

始終若只練習 scales + pieces 小朋友會悶死,更有可能抗拒練習,適得其反

朋 友 ga 女女 e 家 係 彈 緊 John T. ga Bk.2, Piano Lesson Bk.2 , 同 今 次 校 際 老 師 係 報 Gr.1    

heilai 寫道:
朋 友 ga 女女 e 家 係 彈 緊 John T. ga Bk.2, Piano Lesson Bk.2 , 同 今 次 校 際 老 師 係 報 Gr.1    

咁考三級好似免強d喎......... 不過無話唔得既........不過考到都唔係名符其實...............

Sindy
   我 有 少 少 覺得 位 老 師 just fulfill 我 朋 友 ga 要 求 , 因 my friend 曾 講 過 幾 時  幾 時 要 考 Gr. 幾 咁 , 因 我 見 過 佢 練 & 彈 ,就 真 係  .........!     

點解你朋友要 send schedule 俾小朋友幾時要考到某一個 grade 呢 ? 照睇佢睇o既書,考三級小朋友或者會幾辛苦 ...

既然校際都係敢報 grade 1,點解考試要迫小朋友呢 ? 萬一失敗,會影響小朋友對鋼琴的興趣,或以後不敢彈 (怕失敗) ... 唉 ~~~

小朋友性格如何 ? 樂天嗎 ? 還是比較緊張自己表現 ?

vk1101
    我 也 勸 她 不 用 急 , 但 她 希 望 女 兒 快 些 完 成 8 級  :-|  :-| 小 朋 友 是  樂 天 的 , 我 見 她 練 琴 時 很 多 搖 頭 搖 手 的 動 作 , 但 她 說 不 是 teacher 教 ,是 她 見 school d 大 姐姐 表 演 時 學 的    

我個仔都係報音樂節  1 級
諗住幫佢報 8 月 2 級皇家
會唔會唔夠時間呀.
要考 d 咩嫁
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama

二級要考4樣野:
1. 3首考試歌
2. Scales
3. Sight-reading
4. Aural test

其實大約預備4-6個月便足夠, 因為練得太耐真係好悶 , 不過早d準備好晒都係好既
jazzmama 寫道:
我個仔都係報音樂節  1 級
諗住幫佢報 8 月 2 級皇家
會唔會唔夠時間呀.
要考 d 咩嫁

del

Sindy 寫道:
[quote]
heilai 寫道:

咁考三級好似免強d喎......... 不過無話唔得既........不過考到都唔係名符其實...............[/quote]

AGREE       

[quote]
joanneka 寫道:
jazzmama

二級要考4樣野:
1. 3首考試歌
2. Scales
3. Sight-reading
4. Aural test

其實大約預備4-6個月便足夠, 因為練得太耐真係好悶 , 不過早d準備好晒都係好既 [quote]

scales 同 sight-reading 係咩黎嫁 ?
點考法 ?
係咪同時間報考嫁 ?

你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7
‹ 上一主題|下一主題