用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有嘉諾撒聖心的消息嗱!!
go

有嘉諾撒聖心的消息嗱!! [複製鏈接]

有嘉諾撒聖心的消息嗱!!

我係2月4日收到信,初初以為唔得,因封信好薄好薄,通常都係reject多,點知拆開一看,竟然是取錄信,雖然是下午班,但已經覺得好幸運,我同老公開心到訓唔著。

祝各位有好消息!

Re: 有嘉諾撒聖心的消息嗱!!

babysophia 寫道:
我係2月4日收到信,初初以為唔得,因封信好薄好薄,通常都係reject多,點知拆開一看,竟然是取錄信,雖然是下午班,但已經覺得好幸運,我同老公開心到訓唔著。

祝各位有好消息!

下午班幾好丫.....以前女女下午班既老師有經驗過上午班的呀........

你第時上小學,想下午班定上午班?都係想下午班既話......而家配合返,第時唔駛再適應過添呀....

Sindy,
好高興遇到你,我之前見你在bk嘉諾撒聖心家長會上,為其他家長解答問題,無記錯你應該有小朋友讀緊聖心小學。
我收到信後,到宜家仲好開心,因為覺得好似中左大獎。

本其實我是住在新界,宜家考到聖心,就計劃搬出香港區住,就個女返學。

本身想個女返上午,覺得時間好用d,可否告訴我知,下午班的上、下課時間?你囡囡之前讀下午班,平時點樣安排課外活動,煩請告知一二。

第時上小學,我多數會報小學部(私立)因為我個女只有首名子女分數,會唔會低分會影響私立部唔收我個女。你知否短期內上下午校會否合併轉全日制,都會擔心轉了全日制,囡囡上到小學的機會真的好微,因大多數轉制後會是津小。

下午班上課時間約差唔多一點,但十二點半返到去唱下歌咁,放學係四點二十/二十五分

入到佢幼稚園差唔多等於入到佢小學私立部架啦...唔駛擔心,我諗幾年後,都無乜轉變掛,因為各修女都唔想淨係接收上或下午既學生(小學),無咁快甩龍住既,至於幾時轉全日制,我唔係好掌握到最新情況,我個女唔係呢度讀啦.......

我個女無乜課外活動的呀,鋼琴/小提琴都係平日上午的,好容易book到時間,返而而家轉左全日制,係課後就好辛苦啦,迫埋一堆放學...........聖心既情況有別於其他幼稚園,下午班都好吃香的,因好多人入到黎,已經入硬私立部,咁開始想唔駛比錢,就會想下午校的呀,同埋好多有分入下午校的,都想個女讀下午,唔駛再適應過啦麻,仲有,以前上午班好少特別有搞小一講座,都有d人一心諗住上午校既,因為佢無乜搞講座,所以好似神秘左少少,一向搞開講座都係下午校果邊......

Sindy,
你個仔仔入唔入到聖心,上午定下午班。

其實我想問你女女讀聖心幼稚園時的作息安排:
1.女女幾點起床
2.返12.30,那麼11.30-11.45上校車,
朝早時間可以搵d活動俾佢,d學習班甘早有得學咩?會唔會好趕。
3.無得午睡小休,是否放學後俾佢睡至晚飯時間

唔好意思,問得甘貼身!!

babysophia,

My girl's daily life:

wake up at 9:00-9:30 have a cup of milk, doing homework, playing toys or drawing, have lunch at 11:15-11:30, catch the school bus at 12:00.

I prepare to let her have paino lesson in the morning in March, not sure the time will be available or not.

babysophia,
first, congratulations to you!!
SH 係一間真係幾好既學校, 我以前覺得呢間學校好嚴肅, 點知又吾係喎, 老師好好, 佢地有佢地既辦法教到個個小朋友聽聽話話, 特別係紀律方面!!
我個女讀下午班, 你車程要幾耐?  你住邊區?  我個女搭30分鐘mtr出中環轉校車, 初初有點吾習慣, 不過好快小朋友已經習慣左喇, 學校冇得午睡架, 只有茶點時間, 你放心啦, 小朋友好快會習慣.  有時阿女放學係mtr就會訓一陣咁啦, 番到屋企到晚上先至訓架喇.

咁多位考到SH的媽媽,有事詢問各位意見:
本人女兒現在已入讀其他幼稚園K1,但SH一直是我地兩公婆的DREAM SCHOOL,今年我們幸運地考到上午班,但本人奶奶說咁大讀K1,(02年10月底出生),佢會自卑,我話點會呀,應該有自信才對,如果學校認為真係超齡,自然唔會收啦!現在交

hello, little_cy
nice to meet you here.
我瀏覽左聖心呢條link上差不多有100頁,記得你係住係T.C.,想都覺得遠,有咩嘢推動到令你千辛萬苦俾佢去聖心讀書,見你的留言,應該是選擇正確。

其實我都住係好遠,係天水圍,不過在九月報幼稚園之前,已決定暑假搬屋,所以我報了很多間幼稚園,多數是九龍區的學校,而港島區是我朋友叫我試吓報,甘我就試了兩間,主要想搵D可以有直屬的小學,如果有聯繫中學就更加好。而家入到聖心,簡直是開心到震。

可否講我知,NC功課/預備功夫是否很多,每天要預幾多時間完成習作?

Vanessamom,
nice to meet you here.
May i ask some questions:
1. does she finish the assignments by herself or with assistance.
2. normally, she takes how long to finish the assignments.
3. Where do you live. because i will move from tin shui wai to hk island. but i am not familiar with the housing in hk island. so can you suggest any district that are not far away from SH and the rent is reasonable.
thank you

各位您好,
我有兩個女女,一個讀聖心NC,一個讀UK (上午班)。正如其他家長所講,聖心真是一所很好的學校,每一個小朋友都教得好乖。

若然您想女女轉上午班,可嘗試現在開始寫信,我的細女都是這樣轉了上午校,很快就有電話通知(大約4,5月份).

babysophia,

Hi,

(1) My girl is now in LK (K2), not much homework, everyday only have 1 page of Chinese and 1 page of English/Maths (only from 1-10).  

(2) She can finish the homework by herself very quickly (about 15 mins) but sometimes still need help (not concentrate enough to do the homework).

(3) I live in Quarry Bay, that's why I don't want to change am class as I think it would be too early for her to catch the bus, but anyway, she still need to wake up very early if I let her study in S.H. Primary (Private) in the future.  We also plan to move near her school.  You may think about the Caine Road in Central which near S.H. Kindergarten and Primary.

S.H. is really a very very good kindergarten and my daughter enjoy her school life very much.

Re: 有嘉諾撒聖心的消息

豬mailmail,
多謝你的意見,我會係交留位費的時候,順便遞信,可否講我知你當時用什麼理由,可否教

babysophia 寫道:
Sindy,
你個仔仔入唔入到聖心,上午定下午班。

其實我想問你女女讀聖心幼稚園時的作息安排:
1.女女幾點起床
2.返12.30,那麼11.30-11.45上校車,
朝早時間可以搵d活動俾佢,d學習班甘早有得學咩?會唔會好趕。
3.無得午睡小休,是否放學後俾佢睡至晚飯時間

唔好意思,問得甘貼身!!

我女k1呢年無乜課外活動架,所以一起身,著衫就落街食野,到k3先有,早上都有既......
我女早上十點幾十一點先起身,所以佢返到黎都唔駛點訓,放學返黎先練下琴,睇下書,玩下咁.......

[quote]
viana 寫道:
本人女兒現在已入讀其他幼稚園K1,但SH一直是我地兩公婆的DREAM SCHOOL,今年我們幸運地考到上午班,但本人奶奶說咁大讀K1,(02年10月底出生),佢會自卑,我話點會呀,應該有自信才對,如果學校認為真係超齡,自然唔會收啦!現在交

My girl interviewed at:
1. Sheung Kung Hui Kindergarten;
2. St Paul Church Kindergarten; and
3. Sacred Heart Canossian Kindergarten.

All three schools offer places for my girl (連中三元! 哈哈!! ).  I've paid SKH, but gave up St Paul Church.  I've decided to give up SKH as well and will let my girl to study at Sacred Heart.  The most important reason is that she can enter SH primary school (am) direct.   

CHRISTY620

嘩!好值得慶祝呀。

恭喜!恭喜!

babysophia,
之所以入聖心, 係因為佢有埋小學, 中學, 我住個區吾係冇學校, 之不過好既小學, 當然不及SH啦.  其實我地車程吾係好遠架咋, 都係30分鐘, 你諗下quarry bay去聖心時間都係差不多, 可能有時仲會塞下車, 仲遠tim!!  

我完全同意您的講法,我現在都很後侮聽我奶奶講,早d比佢讀 (my girl born in late Dec)

不過,都很難講得明佢,唔通和佢死過咩!!

[quote]
Sindy 寫道:
[quote]
viana 寫道:
‹ 上一主題|下一主題