用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5or6歲
go

5or6歲 [複製鏈接]

5or6歲

請問這年齡出牙,d牙有沒有出先後次序排位,因我小朋友現什麼牙也未脫,就出大牙,好像有小小.. thx
太空人仔仔

Re: 5or6歲

通常先換上/下門牙,但你小朋友可能不是換牙, 是一路出緊乳齒的大牙。

yuanli 寫道:
通常先換上/下門牙,但你小朋友可能不是換牙, 是一路出緊乳齒的大牙。
請問是否會影
太空人仔仔

因為小朋友既鈣多過頭先會有咁情况,我女下細時前面d牙未甩就出新,咪揾牙醫打針脫左佢先,咁先比新既出到架(醫生講的)...你小朋友既情况...

今晚帶佢睇
太空人仔仔

簽名被屏蔽

我小朋友六歲, 下門牙未鬆巳出了新牙, 所以要到牙醫處除掉, 大牙亦出了兩隻, 醫生話我地見得小, 唔使怕.

我囡囡得5歲6個月,就下門牙未鬆巳出了新牙,跟住到牙醫處除掉,佢喊咗兩句lor~~~

phoebelamlam
我大仔7歲都係下門牙未鬆巳出了2隻新牙,,今日去政府睇牙醫,醫生話唔駛理隻牙仔,正常架.但係好多朋友都話要脫,唔係第日要cool牙...............咁係咪要去牙醫處除掉呢 ??

小女現在六歲三個月, 上星期六亦是下門牙未鬆, 後面已長出新牙. 牙醫看後建議拔掉前下門牙兩隻(共花費300元), 女兒很勇敢沒有害怕. 而牙醫說她四隻大牙已長出了三隻, 餘下一隻亦見到正長出來, 屬正常情況.

不知道這是否看政府醫生與私家醫生的分別, 我想私家醫生大都會建議拔掉, 而政府醫生可能認為遲早牙齒會自然鬆脫, 未必考慮日後整體牙齒的美觀性而自動給您拔掉. 我覺得拔掉應該沒有壞處, 反之不脫掉影響新牙成長更不值得吧!! 個人愚見, 如有謬誤請指正.

maymay2000,

我囝囝的情況和你的小朋友一樣!

在前面的大牙完全沒有鬆脫又沒有出牙的情形下, 後面大牙就出緊, 你的醫生有什麼建議和怎麼處理?

是否需要如Chau444一樣先行脫掉門牙呢?

煩請指教!

謝謝!

我上星期同我仔仔去脫左一隻門牙,因為新門牙出緊,舊門牙都未鬆,原來脫牙唔使打針架,只係噴d野係隻牙個度,一陣就脫左,一d都唔痛,我仲驚我仔會喊添,佢仲覺得好牙好玩,脫左一隻之後,連隔離個隻都鬆埋.
我仔都係早二個月先出後大牙,出左大牙,跟住門牙就出.

我大仔5歲2個月, 日前比我發現佢有了第21隻牙, 生在大牙後面 !
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

小香香 寫道:
我細個因為冇"mok"牙..等佢自己甩
結果生少左兩隻牙..攪到下面排牙勁疏..

我都係少了2隻, 我E+先知原因.

請問想出大牙係咪會肚all 和發燒呢?  通常會out 幾耐至出到ga?

昨晚係囝囝第一隻牙扔掉,但佢竟然不知,食左落肚. 但佢c都話冇食落肚?!!!!!!
食完餐飯,佢問我地佢隻牙去左邊喎? 全枱人笑到見牙唔見眼,我話你緊係冇趙野食啦. 等我地仲諗住幫佢儲存留念tim.
話時話食牙落肚冇事個可?!

與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

我個女五歲開始出恆齒,

醒目開學勳章

前兩日亞女食食吓飯話要"new"牙,
一睇就多左一隻大牙,
佢話唔痛,無咩嘢, 我仲拍左viedo紀念"tim",
眨下眼又到五, 六歲了!

我仔仔都係 6 歲, 但係佢仲未出新牙, 會唔會遲左 d 呀 ?

我囡囡五歲四個月時下面兩隻門牙未鬆恆齒已出緊,攪到牙肉腫腫
‹ 上一主題|下一主題