用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 喜歡拼puzzle的小朋友
go

喜歡拼puzzle的小朋友 [複製鏈接]

喜歡拼puzzle的小朋友

小兒只有兩歲多, 但很喜歡玩puzzle, 起初只有六至九片,
偶然機會下,俾一幅24片的puzzle佢玩, 點知佢竟然都能完成.  想知道各位媽媽有此經驗嗎?
唔好意思, 我唔係想認叻, 只是想知道, 玩puzzle對小朋友的發展是正面的嗎?  如果, 太沈迷(他差不多晚晚都要我地俾佢玩)是否唔係太好?  我應否再買puzzle俾佢玩?
請指教.

Re: 喜歡拼puzzle的小朋友

my son is now 18 months and he can successfully play the shape sorter by himself when he was 12 months old... he also likes to play puzzles...  ... and now can finish it by himself too...

I'm also struggling of what you concern also...     
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

my son is now 18 months and he can successfully play the shape sorter by himself when he was 12 months old... he also likes to play puzzles...  ... and now can finish it by himself too...

Also, he likes reading much much much more than playing little cars or playing around... the teachers in his playgroup said he is a 喜歡思考同比較靜態既小朋友...

I'm also struggling of what you concern also...     
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

我估都沒有什麼問題, 可以說是比較專注和對平面圖案掌握得好.
可以俾佢地玩lego等立體玩具, 給他們多d想像空間.
我個仔同你地一樣(我估可以做好朋友啦!)
勁鍾意玩jigsaw puzzle, 不過, 都只是treat佢做一個興趣, 而唔係天才, 平日, 會俾佢做多d運動, 因為唔想佢只偏重一方面.

跳跳豬仔 ,

Can you tell me where you can buy the 6-9 pcs puzzle ?  I want to buy some for my son but the least one I found in the shops were 24 pcs.

Thanks

chuchuma,

等我多口答句啦.
平時行街, 在商場會有些小書展, 在哪裡會有一些硑圖書, 二十元一本, 裡面有由六至二十四片硑圖.  好底玩.
玩的初期, 可以用六片, 繼而用九片 etc, 再大d, 當佢地玩得熟習後, 可以一次過攞二至三個...俾佢分類再硑.
如小朋友的手指還未掌握得好, 可以玩一些block狀的硑圖. 一套有六幅唔同圖案, 都係由淺入深. 都可以train到小朋友的手眼協調.

hi chuchuma,

上星期六行書局時(商務)看到一些簡單的硬皮故事書連puzzle, 是一個單元的故事, 由於不能即時拆閱(因用透明膠紙封著) 故只好買了一本"醜小鴨"來看看, 內裡有六頁連六個與故事有關的puzzle, 每個puzzle都是由六塊組成, 而每本只售$28, 另現在正做緊8折優惠, 即$23.80, 價錢十分相宜, 既可以看書, 又可以玩, 一物兩用。我囡囡現在14個月,還未曉得玩puzzle, 但我也可以一面給她看書, 一面講故事給她聽, 再大d便可以給她玩砌圖。你可以買一本來看看是否合用。

my daughter is around two and she likes playing puzzles as well. She can do it by herself. I am very happy about this. It involves lots of skills to play with puzzles. It is one of many good learning activities.
;)

我記得囝囝2歲多已經可以自己砌80塊puzzle, 我覺得這可能是他對顏色,形狀特別敏感, 最初砌8塊, 跟著12, 24, 56...80 我覺得若他有興趣, 便可藉此訓練和發展孩子的空間智能, 更可訓練他的專注能力呢.

現在, 孩子已經5歲半, 可自行砌350塊puzzle, 不過, 最重要是孩子的興趣, 興趣+訓練才事半功倍呢.

carrierogerian,

想請教, 如果小朋友太沉迷(不停重複咁砌), 是否會阻礙他們其他方面發展?
我覺得兩歲小朋友肯坐下來砌puzzle, 其專注力已不用話說, 但會否使其他能力如社交, 大小肌等會訓練不足?
對學習生活上有否正面或負面影響?

CL322,

唔好講話請教, 大家分享下啫. 我個仔細時都會重複咁砌完又砌, 我唔會特別叫佢唔好玩, 但我會讓他玩了一會, 再提議玩其他有趣的玩意. 因砌圖比較靜態, 我嘗試讓他參加一些運動及小組活動, 平衡一下.
我覺得小朋友都喜歡玩, 只要發掘及培養多方面的興趣, 孩子慢慢便沒有那麼沉迷一種玩意了, 只要不是單一興趣, 砌puzzle 亦未至於有負面影響嘅.

carrierogerian

carrierogerian,

請問邊d地方多24塊至80(100)塊的puzzle賣?小女都好鍾意玩puzzle﹐不過兩歲幾之後因為見唔到有24塊以上、100以內的puzzle﹐咁就停滯左無咩玩...

soong,

24塊的比較容易找, 可到文具店或書店如商務, 大眾等, 但56, 80等可到一些日本百貨公司如uny, sogo 或是一些專賣砌圖的店子, 我也是在大減價時買。
不過, 我也曾在一些舊式文儀玩具店內見過一些形狀不規則的砌圖, 大概都是70多塊, 可試試看.

carrierogerian
‹ 上一主題|下一主題