用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校是否都喜歡收資優學生?
go

名校是否都喜歡收資優學生? [複製鏈接]

名校是否都喜歡收資優學生?

我的囝囝在05/06的一年級面試中, 全軍覆沒, 頂多有一兩間學校收他排waiting list 隊, 於是去年12月我帶他去做了個韋氏兒童IQ評估,看看他的IQ水平去到那裏,是否很差, 結果他的IQ評分是144, 出乎了我的expectation.可是, 太晚了, 我再寫信去各直資及私校, 請求他們有沒有額外的學位給這些gifted child. 可是, 反應非常冷淡, 我很懷疑他們是否喜歡收資優學生?或是他們會覺得這些學生會帶來麻煩呢? 我很想知道, 在津貼學校裏, 資優學生是否屬極少數?我應否在六月放榜後, 寫信去各津校?有用嗎?想聽聽各位有經驗媽媽的意見.

Re: 名校是否都喜歡收資優學生?

hoyukmei 寫道:
我的囝囝在05/06的一年級面試中, 全軍覆沒, 頂多有一兩間學校收他排waiting list 隊, 於是去年12月我帶他去做了個韋氏兒童IQ評估,看看他的IQ水平去到那裏,是否很差, 結果他的IQ評分是144, 出乎了我的expectation.可是, 太晚了, 我再寫信去各直資及私校, 請求他們有沒有額外的學位給這些gifted child. 可是, 反應非常冷淡, 我很懷疑他們是否喜歡收資優學生?或是他們會覺得這些學生會帶來麻煩呢? 我很想知道, 在津貼學校裏, 資優學生是否屬極少數?我應否在六月放榜後, 寫信去各津校?有用嗎?想聽聽各位有經驗媽媽的意見.

我覺得佢地鐘意收乖/聽話既資優生...........唔係既話,千期唔好提........我聽到好多學校都話無資源教呢類學生....

Sindy, 多謝你的意見, 我囝囝都算是聽教那種小朋友, 我想, 現在唯有在P.1取得好成績, 到P.2才有機會插班入心儀的學校

Dear hoyukmei,

May I ask which schools has your son applied?  Are they all "famous" schools?  Why did you think that he may have problems in IQ and take him for assessment?

不如你試吓 tko 優才, 聽聞收好多 gifted child. 其實傳統名校, 可能反而未必適合你個囝
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

BallBallMaMa,
Thank you for your reply.  Yes, all applications were targeted for those famou schools.  As my son's performance at school was very good. (He is studying at a kindergarten in Kowloon area, not very top, say, moderate) He got the "品學兼優" award both at K.1 and K2, and got some awards outside school.  I believed he would be OK for those interviews.  However, it's out of my control.
You see, if a child is smart and outstanding, you may think, would he be a gifted child.  At that period of time, (my son was rejected by all schools), I desperated want to find out the reasons, why?  One of my friend advised me to do the IQ assessment (cause she has some experience re: gifted child, as she has a son, is gifted). I thought, if the result is positive, it may help me to enroll schools later on.  Actually, it's not only assessment service, the professional would also provide counselling and advice.  

醒目開學勳章 王國長老

我又係最想入果間waitlist, 我朋友又係叫我去做個iq test, 如果好睇既, 去ai學校可能機會大d, 好似個test唔止check iq一樣, 仲有assess埋好多方面架....
佢話佢見有d朋友, 都係夾埋份test copy去考d九龍塘傳統名校得左, 不過我唔知係呢個原因(iq), 定係學校鐘意小朋友父母係專業人士, 定係學校鐘意小朋友父母係名校出生學歷又高, 定係小朋友本身叻...
我就係唸, 都interview完晒啦, 寫過n咁多封信去都無reply, 用幾千蚊做個test, 都唔見得有用...(一早就話姐, 而家waitlist至去夾copy, 都唔知人地睇唔睇, 又唔知幫唔幫到)
所以我都無去做呀....你去邊間做架?

妤妤,
多謝你的意見, 其實我是比較喜歡傳統教學的,而且, 優才相對很多傳統學校來說都是比較新, 對它認識不多, 不敢試.  

Charlotte_mom,
其實interview之後才做assessment 真的有 "為時已晚" 的感覺, 但總希望有轉機,我找 Dr. Raymond Tang做的.

妤妤,
多謝你的意見, 其實我是比較喜歡傳統教學的,而且, 優才相對很多傳統學校來說都是比較新, 對它認識不多, 不敢試.  

But most traditional schools do not have the resources to take care of gifted children, and I have seen some gifted children feel very boring in local schools, sleeping in classes, wasting time and wasting their talents.  So better put them into schools which can take care of gifted children.  Heard that SFA has accepted a lot of gifted children.

WYmom 寫道:
[quote]
妤妤,

But most traditional schools do not have the resources to take care of gifted children, and I have seen some gifted children feel very boring in local schools, sleeping in classes, wasting time and wasting their talents.  So better put them into schools which can take care of gifted children.  Heard that SFA has accepted a lot of gifted children.[/quote]

Agreed with WYmom, and that's what I want to tell you.

其實你已經做咗 iq test, 不妨多 d 同有關專家傾吓, 多了解你囝囝強弱之處, 從而選擇合適的學校. 因為有部分 gifted child 係不適合讀傳統學校, 傳統教學可能反而阻礙其發展, 或小朋友會覺得悶. 不要只追求傳統名校, 傳統名校未必有呢方面的資源及有呢方面經驗的教師.
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

hoyukmei,
小兒都係一位資優生, 現就讀SFA P.3, 雖然是一間傳統私校, 但學校積極舉辦很多資優課程及家長座談會, 今年設有抽離式課程適合P.2-P.6學生, 另有主題式研習、專題研習、濃縮課程等, 小兒在學校都讀得好開心!
click here --> Gifted Education
妤妤,

Re: ?

I don't think 名校都喜歡收資優學生, in fact ,it is needed to provide more hardware and software to teach gifted kids, and it is not easy to handle. Besides, the teachers need to have experience and heart to teach them. Moreover, different gifted kids have different talents. So, the traditional famous schools may not willing to accept gifted kids.... they mostly like to accept " clever" children... or good family background or those have professional parents.
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

老實啦 太多坊間呢d評估啦,參次水準! 好多學校係唔buy 出面個d所為評估。因為個個比錢就做得,而好多做完都會話係優資 !

政府就要排好耐,但認受性就高好多啦 !

我覺就算係資優都唔代表佢能迎合學校要求,亦唔一定讀得成績好,如間學校一見任何評估話係優資就收,反而間學校就有d奇怪啦 !  

Msma

妤妤, WYmom,
好多謝你們的意見, 其實我有和專家傾過, 亦知道小兒的強弱項, 及亦有一間學校有很大機會入倒, 但我亦想知道其他媽媽的意見及經驗呢.

fion414,
多謝你的寶貴意見, 我也有上過SFA 的website, 它們都算是對於資優教育,做得比較出色的一間學校,我也有位朋友的kids 在那裏就讀的,我很同意.
但, 看了其中一位媽媽寫道, 坊間的評估其實是良莠不齊, 我也有少少擔心, 是真的嗎? 你找哪位專家做assessment的呢?可否告之.
該用戶已被刪除

hoyukmei,
請問妳當時評估是否進行"香港韋氏兒童智力量表"?小兒曾經在全人發展中心做了"韋氏"的測驗, 這是香港普遍及國際認可的測試方法. 而政府機構只會因小朋友學習、行為或情緒等問題, 再要經學校、社工或醫生轉介, 才會為小朋友進行評估, 如果單純測試小朋友是否資優, 是不會被安排做測試的.
資優生雖然智力較高, 但也有情緒社交或其他問題, 所以除了學校的教授方法, 亦需要家長的配合!  :wink:

之前, 有bk家長話, 六歲定八歲前做既IQ test, 成績吾係太準, 只 係反映家長對小朋友的催谷. 相反, 六歲定八歲之後做, 會準好多. 吾知係吾係?
不過, 我小朋友就一定吾係資優生, 因為做資優生係有壓力架.
‹ 上一主題|下一主題