用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲bb返n1,有d擔心,請各位經驗媽咪指教。 ...
go

兩歲bb返n1,有d擔心,請各位經驗媽咪指教。 [複製鏈接]

兩歲bb返n1,有d擔心,請各位經驗媽咪指教。

我個仔九月的時候就26個月,同佢揀左一間全日制幼兒園,但又有以下擔心,希望各位媽咪可以指教下。
1. 如果小朋友末戒片,萬一佢瀨尿,咁有無人會幫佢架。
2. 小朋友會唔會唔夠野食架
3. bb好鍾意飲奶,咁返學無得食,會唔會好慘架。
4. 返左全日制,會唔會變左好靜,或者唔開心。

+3金熱血 貢獻勳章

Re: 兩歲bb返n1,有d擔心,請各位經驗媽咪指教。

vitasoy,

你最好係問返你個間幼兒園.

間間安排唔同. 通常會叫你帶多套校服/內衣褲 以供替換.

有些幼兒園會讓小朋友午睡時著學習褲, 有些幼兒園則會全日不會讓小朋友穿片/學習褲.

瀨咗一定會有人同佢換, 放心.

兩歲bb一日飲兩餐奶[早/晚]應該足夠, 亦係時候食多 D 固體食物.  如果你發覺小朋友唔夠野食, 可以同老師講, 老師應該可以安排到.

而且佢地有早餐/午餐/茶點, 應該夠食.  不如你問學校攞返張近期的餐單睇下佢地食 D 乜?

至於第四點, 真係會因人而異, 不過你最好預左頭個幾個星期佢返學時會喊, 過一排就會好. D

你小朋友返邊間全日制幼兒園呀?? 你有無自己親身去睇過果到既環境, 老師 & 嬸嬸 既態度呀??

老師 一定會幫小朋友戒片架, 好快就識去 toilet 了,  野食方面, 實會夠, 食野好定時, 又有營養, 返學會有奶飲架, 不過盲要飲幼兒園既奶粉, 唔可以自己選擇 brand.

會有紀律, 自理能力都會變得叻左, 但一定會有小小唔開心, 成日甘長見唔到媽咪/屋企人, 因為得 26個月仲係細個 oY ma.
>>>>>????

1. 如果小朋友末戒片,萬一佢瀨尿,咁有無人會幫佢架。
-Yes.My daughter stop using Pull-up after 2 days and helper will change trousers for her if she 瀨尿.
2. 小朋友會唔會唔夠野食架
-No. My daugher eat more  and can eat by herself.
3. bb好鍾意飲奶,咁返學無得食,會唔會好慘架。
-My daughter can drink milk b4 nap. Teacher will started to stop after 1 mth(Its too full if bb drink milk after lunch)
4. 返左全日制,會唔會變左好靜,或者唔開心。
-No,My daughter enjoy her school life and dont want to go home when I take her home   

Pls dont worry~~

我囡囡都係26個月就返全日N1,第1日我俾佢返半日先,第2日之後就開始俾佢返全日喇
1.我囡囡果時都未介片,我幫囡囡著學習褲返學囉,先生會幫佢介GA喇,而且學校都會叫我地放多套衫0係學校以便小朋友賴濕左有得替換
2.學校有好多野食GA,LUNCH有湯飲,一定夠野食
3.學校都有奶飲,我接囡囡放學果時都會戴多支奶俾佢飲
4.唔會變左好靜GA,我囡囡放學返黎幾
多野講呀,先生都話佢好多野講,返學甘多小朋友同佢玩,一定開心,,係有時會掛住媽咪DADDY,因為真係突然要佢甘長時間唔0係媽咪身邊,一定會唔慣,不過好快習慣,唔駛太擔心

vitasoy,你好。睇o黎你真係好擔心喎!
我都係o係幼兒園教o既,都係兩歲班,等我話你知啦!
1.要帶定幾條學習褲,嬸嬸會同佢換o既,不過都係同埋小
朋友一齊學習排洗。
2.通常會食多過o係屋企,就連屋企唔食o既,o係學校都會
食。同時見到小朋友一齊食佢就會食嫁啦!唔夠都有得添
嫁!除非佢狂食啦!咁就例外。
3.至於飲奶,就會飲番學校訂o既牌子奶粉,有時奶粉、維
他奶,(連)奶開水o既奶。不過唔會日日飲。
4.至於返全日制,就唔會變得靜,反而同小朋友好融洽添,
梗係啦!返學時間咁長,見佢o地仲多過見屋企人呀!不過
我個人就絕對唔會俾我bb返全日啦!第一,一定好多病,
仲有你全部都係兩歲仲咩.....啦!老師抹完一個,唔通即刻
洗手咩?所以一定中呀!第二,佢未識自己食飯,當然要人
餵啦!咁唔通淨係餵一個咩....,所以又中啦!特別係食飯
係最dirty嫁!
希望我以上資料幫到你又唔會嚇親你啦!

我個女2歲半返N1, 全日制, 我就覺得好好, 得多於失. 囡囡返佐幾個月, 自理方面, 已經學識佐自己食飯, 仲食得好企理, 自已去洗手間, 自己著鞋著襪,......

至於:
1.  如果小朋友瀨尿, 一定會有亞嬸幫佢地換衫褲.
2.  應該唔會唔夠野食, 學校的食物, 一般都是簡單而有營養, 我個女o係學校食得好過o係屋企.
3.  其實學校本身已設計佐一套餐單, 編排好晒比小朋友食, 好全面.
4.  返全日, 成日同d同學仔一齊, 我話佢地開心就真.

另外:  我個女起初時時有小病, 主要傷風 咳, 不過最近我覺得佢身體好佐, 可能已經有佐抵抗力  

多謝咁多位媽咪的意見,綜合各位的意見,依家我放心好多啦,希望我個仔都好似你地的小朋友咁叻,返學開開心心啦。

Hi all mummy,

My son also will go to start his nursary at the end of this year, I am still afraid he will be too young to start nursary cos he born in late Oct, also I am afraid he will easily sick!!

please share your experiences ...wherther it will sick for a month.??
Thanks !!!

+3金熱血 貢獻勳章

cutiemo,

病唔病都好睇小朋友自己, 我個囡返咗學冇幾耐就請咗一個星期病假.  上星期又請咗三日, 但總的來說, 是得多於失.

放鬆 D 啦, 第一次返學係小朋友必經的階段, 只要佢返得開心, 有進步, 小小病咪算 law.

我囡囡下個月10號就返n1
而家佢每早起身都食一支奶
想問下如果返學,仲比唔比佢飲左奶先返呢?
有家庭觀念(孝順)屋企大小事情愛攬晒上身,責任心強,領悟力高,做事積極及有組織力,頭腦靈活,善於理財,(幼兒時應該不愛掉東西,愛乜野都攬住唔放),人際互動弱,要學習加強獨立自主及加強勇氣

+3金熱血 貢獻勳章

venusma,

會.  返到學校成九點幾先至有野食, 比佢飲左奶先返好D.

chan803:

thanks
有家庭觀念(孝順)屋企大小事情愛攬晒上身,責任心強,領悟力高,做事積極及有組織力,頭腦靈活,善於理財,(幼兒時應該不愛掉東西,愛乜野都攬住唔放),人際互動弱,要學習加強獨立自主及加強勇氣

完全同意superbaby2005的見解.     
但亞女無人湊,所以都係返全日制.     

superbaby2005 寫道:
vitasoy,你好。睇o黎你真係好擔心喎!
我都係o係幼兒園教o既,都係兩歲班,等我話你知啦!
1.要帶定幾條學習褲,嬸嬸會同佢換o既,不過都係同埋小
朋友一齊學習排洗。
2.通常會食多過o係屋企,就連屋企唔食o既,o係學校都會
食。同時見到小朋友一齊食佢就會食嫁啦!唔夠都有得添
嫁!除非佢狂食啦!咁就例外。
3.至於飲奶,就會飲番學校訂o既牌子奶粉,有時奶粉、維
他奶,(連)奶開水o既奶。不過唔會日日飲。
4.至於返全日制,就唔會變得靜,反而同小朋友好融洽添,
梗係啦!返學時間咁長,見佢o地仲多過見屋企人呀!不過
我個人就絕對唔會俾我bb返全日啦!第一,一定好多病,
仲有你全部都係兩歲仲咩.....啦!老師抹完一個,唔通即刻
洗手咩?所以一定中呀!第二,佢未識自己食飯,當然要人
餵啦!咁唔通淨係餵一個咩....,所以又中啦!特別係食飯
係最dirty嫁!
希望我以上資料幫到你又唔會嚇親你啦!

Thanks Chan803.

venusma,
你囡囡幾歲?係唔係一到二歲就讀N1?
因我聽一的家長講會遲小小先讀..

cutiemo :

我囡囡4月就2歲喇,因為我要返工,同埋佢好曳,想早d返學比佢學下野囉~

My son is now 18 months old and I also plan to let him attend nursery when he is 2 years old.

Right now he is attending playgroups (4 times a week). Well, he did got sick easier than before. But I am quite impressed by his improvement, like more willing to wait for the others during tea time, swinging, dancing and turning around when the teachers are leading the singing time...... I do think that the benefits can overcome the shortfalls.

請問你地D BB 番左全日制後, 有無情緒問題呀?

我因為炒左個工人, 所以將阿B放左落托兒所後,
佢變得好爆燥,  紐計, 成日咸, 無論識得唔識既人叫佢,
佢都唔睬, 仲呢埋係我後面. 我知佢唔適應,
但佢變都唔咁, 我真係好膽心呀         

我可以點做                 

我就覺得早D俾佢返都好,適應吓Ma,我個女細個嗰時都係,俾佢同其他小朋友有機會玩吓都好,不過唔建議返全日!!!     

如果只係返半日,老師會唔會幫佢介片架?
我囝囝返左幾星期,都識講男仔企係到shsh,女仔坐係到shsh,但係佢始終唔鍾意係toilet去,而鍾意就咁賴在片片到,唔知老師會點幫佢呢?
‹ 上一主題|下一主題