用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 所謂的名校
go

所謂的名校 [複製鏈接]

所謂的名校

我哥哥有兩個小朋友兩個分別讀K2的細佬和小一
的姊姊, 這間學校都很出名, 有個女歌手個女都是
讀這間學校, 仲有一個特別之處是用國語教學,
課程亦很深, 小一英文教過去程式現在式.
有人說它小一程度相當於普通小學的二年級
K2 要黙書, 不過我相信有很多名校都差不多.
但最近發生了一件事, 令我哥哥要馬上同兩個
小朋友轉校, 亦令我再次想清楚為我女兒選校
的準則. 話說姊姊參加了合歌團, 有次參加了
比賽, 回到家我哥哥已忙記了, 好像比常一般溫習,
突然我哥哥想起便順口問下. 點知姊姊便哭泣
起來 , 原來今次比賽落敗了, 而老師當着全班同學
講今次比賽不能得冠軍的原因是我哥哥女兒同令一
個同學. 表現唔好所以落敗. 之後有其他同學同我
哥哥個女說, 都是你不好而且唔想同她玩.
我唔清楚對這兩位小朋友影響有幾大, 但如果
是我是一個大人都會好唔開心, 而且唔知其他
同學會講到幾時. 會唔會玩針對. 原來所謂的
名校除了重視學生的成績外, 對外比賽都不容有錯.
不可以影響學校. 在學校學到的只在乎參與原來是假的.

Re: 所謂的名校

Is the school located in North Point?

hi xiaomama,

YES

Seems to me that the teacher should be blamed.  Has your brother confronted with the teacher/principal before he hastens to change school for his children?

vickycheung36 寫道:
hi xiaomama,

YES

係呢間的話,我覺得樓主對名校的定義太寬闊了,我亦聽到不少呢間學校的負面新聞

醒目開學勳章

The school operates a kindy and a primary school  

有個女歌手個女都是讀這間學校  

It is located in North Point  

I can't figure out, could anyone tell me pls  
[img]http:/

The one in North Point, which has a kindergarten, private primary, secondary and international section..
做人至緊要開開心心 :-D

Don't panic.  Actually almost all schools has some incidents like yours.  I supposed it is a different way of approaching the pupil to get better result in the contest but somehow it hurt the child's feelings.  I hope the teacher would make encouragement instead.

唔好一棍打晒所有人, 何況呢間都唔係咩名校, 而且呢個case亦係老師個人品格問題.

我都認為呢間唔算得咩名校, 幼兒班開始只要交學費就可入讀, 可直升小學, 無難度, 但即使只係一間普通小學, 老師的行為亦不能如此
係呢間的話,我覺得樓主對名校的定義太寬闊了,我亦聽到不少呢間學校的負面新聞

mud 呢間學校好多負面新聞嗎? 可以分享下嗎 ?

不如你哋講間學校名啦.   

我唔知係邊間學校,但是覺得這件事只是個人的處理問題,跟學校的大方向不一定有大關連. 況且只是聽小朋友單方面的表達,不知道當時的實際情況和老師的用詞和語氣便下一個如此重要的決定,我覺得有點激囉!

就是真的,我覺得也不應該因為這個小挫折便幫小朋友轉校,應該盡力教佢如何面對和處理自己的情緒.有機會的話,怎至嘗試了解 一下她的表演情況是否真的出了問題,是否需要檢討一下等. 不要給她遇到挫折便選擇逃避的習慣.

不要太惜小朋友,只要言中有物,難聽的說話也要學習接受和適應. 因為她要面對的是外面的世界.

個老師輸左比賽賴地硬   可恥!!!
傷害小朋友心靈

X浙係北角喎! 如果講緊係呢間, 都唔算好名校啫!

呢間學校標榜佢哋朗誦比賽成績好, 如果學生係普通話朗誦/唱歌比賽攞唔到獎, 可能好無面嘛!  

oh!!!my god!!!!
...你地咁大聲講學校既不是呀????出面有個topic 話家長上嚟亂爆學校野同亂講野呀...你地要細聲小小呀....殊!!

如果學校又話要發律師信告誹謗, 留言快會被"保留"了

個topic叫「xx合作」....總之大家爆學校野既時侯就細聲小小啦.....殊!!!!

.....我閃啦
hellokittygirl 寫道:
如果學校又話要發律師信告誹謗, 留言快會被"保留"了
‹ 上一主題|下一主題