用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關鋼琴問題.........help
go

有關鋼琴問題.........help [複製鏈接]

醒目開學勳章

有關鋼琴問題.........help

唔該請幫忙......

事原小兒學了差不多一年琴, 最近發覺他興趣濃厚了,打算買個琴俾他.

由於我們2公婆對琴這東西一曉不通, 有人說租琴,有人平平地買個2手琴,有人說一係不買一係買個好d 將來不用煩.

我真係頭都大

想問其實我應該點做好,有無人可幫幫我

應到可處去買或租.....

Re: 有關鋼琴問題.........help

Hi,
其實2手琴質素不一,好易買到劣質貨。
新琴Yamaha同Kwai較好,大陸琴質素差,買新琴可以分期同租琴差唔多。如想平D, display新琴都可以。如買新琴我可能平少少(Tom Lee/嘉惠琴行都可)。
可pm我
marcomama 寫道:
唔該請幫忙......

事原小兒學了差不多一年琴, 最近發覺他興趣濃厚了,打算買個琴俾他.

由於我們2公婆對琴這東西一曉不通, 有人說租琴,有人平平地買個2手琴,有人說一係不買一係買個好d 將來不用煩.

我真係頭都大

想問其實我應該點做好,有無人可幫幫我

應到可處去買或租.....

marcomama
如果學左一年時間, 可以買2手琴用住先, 大少少, 學定左, 學得好之後, 再換隻靚琴
不過, 買2手琴就真係要好好好好好好小心

醒目開學勳章

thank 各位

我都想買個二手琴, 因為可以平d 及睇定d , 唔知各位有無好介紹.

醒目開學勳章

Yanni

thank you very much,

我再考慮吓, 如果決定買新琴再pm你,

marcomama
照你甘講, 你好有機會會換琴, 甘就最好買日本琴, 因為有resell 既value, 同埋日本琴較易保養, 初初買琴都唔會太難保養

kawai 同yamaha 都係比較保值既日本琴

醒目開學勳章

kcarol

thank you very much 你真係好好人, 多謝曬..

pls check pm

marcomama

del

hellokelly
哈哈, 不過好多歐洲琴真係好靚聲, 呢d就有辣有唔辣, 睇個人喜好啦

保養方面, 歐洲琴係麻煩少少, 不過唔係話保養唔到既, 要花d時間同心機啦

歐洲琴、韓國琴、日本琴都用過, 日本過真係最易打理, 不過歐洲琴d聲真係靚到"丁"一聲, 如果識得打理, 歐洲琴都可以keep 得好既

kcarol

hi,又係我。我依然在煩緊買digital定係piano。 ^_^""

我去了睇toyama的piano,其實買一個15,000元的piano的聲好似比digital的還是無什麼分析 ?_?。另外,yamaha的digital的touch可以較輕重的,其實係唔係已經解決了所謂觸感的問題呢?我有個朋友的仔都用digital考到5級呢....還有出面有很多的考試好似都有用digital piano去考的,如果digital真係唔係咁好的,點解又會俾人用來考試呢?

sorry,太多問題問了...因為我實在腦交戰.....=_=

再者,我想問我如果我個女係新手,想問下如果想買piano,應該買yamaha定toyama呢?如果係應該邊個model比較實用呢?

thanks a lot.

醒目開學勳章

tweetybird

你d問題正正等如我的問題......

各位MAMA,
請小心hellokelly,此人專啊人!我有babykingdomMAMA被她啊昨!
hellokelly 寫道:
係香港買琴最好買日本琴,如果買歐洲琴的話,
可能會因為氣候唔同,令到個琴D木會有變化,
YAMAHA既琴鍵會比KAWAI鬆小小

我都識人賣琴,新舊KAWAI,YAMAHA都有得平
有興趣可PM
該用戶已被刪除

Yamaha made in Japan but Toyama made in China.
該用戶已被刪除

我就覺得買鋼琴比較好,你買了digital,咁遲d要換琴時,咪又要處理個digital。

tweetybird 寫道:
kcarol

hi,又係我。我依然在煩緊買digital定係piano。 ^_^""

我去了睇toyama的piano,其實買一個15,000元的piano的聲好似比digital的還是無什麼分析 ?_?。另外,yamaha的digital的touch可以較輕重的,其實係唔係已經解決了所謂觸感的問題呢?我有個朋友的仔都用digital考到5級呢....還有出面有很多的考試好似都有用digital piano去考的,如果digital真係唔係咁好的,點解又會俾人用來考試呢?

sorry,太多問題問了...因為我實在腦交戰.....=_=

再者,我想問我如果我個女係新手,想問下如果想買piano,應該買yamaha定toyama呢?如果係應該邊個model比較實用呢?

thanks a lot.

我最近在報章上見到 Tomlee 新出 Yamaha YUS series 鋼琴, 仲要係比 U series 更高級... 我想一定好貴, 但又未見過實物
您, 是我一個遙遠的夢~~~

Yamaha U3 normally is enough upto Diploma grade.
‹ 上一主題|下一主題