用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔該大家幫下我...煩死...係天后果間嘉文幼稚園好唔好.. ...
go

唔該大家幫下我...煩死...係天后果間嘉文幼稚園好唔好..... [複製鏈接]

唔該大家幫下我...煩死...係天后果間嘉文幼稚園好唔好.....

我想知有冇家長d 小朋友係果間幼稚園讀呀..我想知果間幼稚園點架????好唔好?????我發覺果間學校d 老師好似唔係好理d 學生......大家幫下我啦..唔該

Re: 唔該大家幫下我...煩死...係天后果間嘉文幼稚園好唔好.....

梗係啦,雞碎咁多人工,又要返勞假............朝八晚六一個人,無輪班.......你話老師會否做得開心

Shirley_ 寫道:
我想知有冇家長d 小朋友係果間幼稚園讀呀..我想知果間幼稚園點架????好唔好?????我發覺果間學校d 老師好似唔係好理d 學生......大家幫下我啦..唔該

Re: 唔該大家幫下我...煩死...係天后果間嘉文幼稚園好唔好.....

咁間間學校都係一樣架啦????係唔係...咁應該點

梗係唔係啦

咁間間學校都係一樣架啦????係唔係...咁應該點

Sindy,

why the teachers cannot take days off on public holidays?  strange...

how do u know so much about 嘉文?  I saw the old location had closed, where is the new location?

HELLO!

我之前去過見工,人工少,放勞假,所以會咁記住囉

fatping1 寫道:
Sindy,

why the teachers cannot take days off on public holidays?  strange...

how do u know so much about 嘉文?  I saw the old location had closed, where is the new location?

下...咁你知唔知我有咩辦法可以見到佢地既校長呀..因為我比呢間學校欺騙左呀....果日我上去睇學校...咁有個miss cheung 同我講..佢地既番學時間呀...校車方面....又話佢地係國際幼稚園.....之後我比左$$$之後...佢地咩都話冇...咁我係月頭話想見校長...佢地到依家都冇reply 我wor...我依家都唔知點算......又唔敢比個女番學.....好慘呀

Shirley_

幼園女童罰困黑暗後梯(東方日報)
15/09/2005

幼 稚 園 女  師 疑 不 滿 班 上 一 名 三 歲 女 童 經 常 扭 計 哭 泣 , 向 她 施 以 懲 戒 , 將 她 獨 自 困 在 黑 暗 的 後 樓 梯 數 分 鐘 , 從 此 該 名 學 童 便 恐 懼 上 學 , 怕 再 被 老 師 懲 罰 , 女 童 母 發 現 事 件 後 , 認 為 校 方 有 虐 兒 之 嫌 , 要 求 校 方 解 釋 事 件 並 賠 償 九 月 份 學 費 , 但 校 方 只 退 還 學 費 了 事 , 拒 絕 交 代 解 釋 。 家 長 遂 報 警 求 助 , 警 方 已 將 事 件 轉 交  育 統 籌 局 跟 進 , 並 向 校 方 了 解 事 件 。

要 求 賠 償 學 費
蔡 女 士 的 三 歲 女 兒 小 琳 , 去 年 起 就 讀 北 角 嘉 文 國 際 幼 兒 園 暨 幼 稚 園 的 幼 兒 班 , 今 年 八 月 升 讀 低 班 。 蔡 女 士 發 現 女 兒 在 開 學 後 不 久 , 便 經 常 問 她 翌 日 是 否 需 要 上 學 , 每 次 得 悉 要 上 學 便 扁 嘴 哭 泣 , 並 向 她 表 示 「 返 學 唔 開 心 , 唔 敢 講 」 , 晚 上 更 經 常 發 噩 夢 大 叫 , 攬 她 說 「 好 驚 」 。

經 她 多 番 「  」 女 兒 , 女 兒 終 於 講 出 被 班 主 任 懲 困 在 後 樓 梯 , 「 佢 閂 埋 度 門 , 黑 麻 麻 」 , 她 對 事 件 感 到 非 常 震 驚 , 認 為 校 方 有 虐 兒 之 嫌 , 更 痛 心 校 方 如 此 對 待 小 朋 友 。 她 於 本 月 初 向 鍾 姓 校 長 投 訴 , 要 求 校 方 賠 償 九 月 份 約 二 千 七 百 元 學 費 及 就 事 件 作 合 理 書 面 解 釋 , 但 校 長 並 無 正 視 問 題 , 只 派 副 校 長 向 她 表 示 會 在 一 個 月 內 改 善 。 至 本 月 六 日 , 校 方 向 她 退 還 九 月 份 的 學 費 支 票 , 但 是 並 無 就 事 件 作 出 解 釋 , 只 表 示 校 方 已 經 與  師 開 會 。

蔡 女 士 不 滿 校 方 處 理 事 件 態 度 , 直 斥 「 小 朋 友 雖 無 表 面 傷 痕 , 但 心 理 已 受 創 傷 , 會 有 童 年 陰 影 」 , 認 為 事 態 嚴 重 , 已 向 警 方 報 案 。

本 報 多 次 致 電 嘉 文 幼 稚 園 , 但 校 方 以 校 長 不 在 港 一 直 未 有 回 覆 , 而 記 者 登 門 造 訪 , 更 被 校 方 拒 諸 門 外 , 拒 絕 回 應 事 件 。

證 實 不 涉 刑 事
警 方 發 言 人 表 示 , 案 件 列 求 警 調 查 處 理 , 警 方 在 了 解 事 件 後 發 現 並 無 刑 事 成 分 , 涉 事 幼 稚 園 亦 無 干 犯 法 例 , 已 通 知  育 統 籌 局 東 區 區 域  育 辦 事 處 跟 進 。  統 局 發 言 人 表 示 , 已 向 校 方 了 解 情 況 , 並 已 提 醒 校 方 及 老 師 要 注 意 有 關 情 況 , 避 免 再 有 類 似 情 況 發 生 , 事 件 已 記 錄 在 案 。

全 人 發 展 中 心 顧 問 團 主 席 黃 重 光 指 , 未 成 熟 的 小 朋 友 對 承 受 恐 懼 及 焦 慮 的 能 力 較 弱 , 不 應 以 一 些 令 小 朋 友 難 受 的 方 法 , 去 使 小 朋 友 聽 話 , 認 為 有 關 方 法 是 錯 誤 , 建 議 家 長 可 透 過 傾 訴 讓 小 朋 友 紓 緩 不 安 情 緒 。

死啦...我比左4千幾蚊,...呢間學校咁....點算
...嗚嗚....我依家都唔知點好呀...     

去教統局搞啦,佢貨不對版,教統局話未用佢地服務(即未返學),就有權退回學費..............不過你make sure係學費,唔係註冊費,咁不幸既話,可以問下教統局點算

你交左4千幾蚊, 點解咁貴? 全日的嗎 ?
因為我朋友只需交約2450.

我都有睇過Kilan 講那篇報道, 但係係咪已經完結左,
咁個老師最後係點 ?!?!?!

我最驚佢唔知轉左去邊間學校教o者!?!?!?

我知..我都冇比佢番架啦...我真係好驚

agreed....講真我真係唔知架...我仲記得有一日..我打去搵校長...我個一直都冇番學...不過我有個fd 個女係果度番...個老師同我講,.,,,,你知唔知你個fd 係度番緊架...我真係唔知佢係咩意思

rleung 寫道:
係喎.個老師去咗邊先重要

不過咁.若個校長都寵"擁"個老師做法.即默許老師用這"殘忍"方法對待學生啦.而且更衰到係由家長揭發.咁其他老師亦唔出聲?相信呢個係更重要既關鍵問題.亦即整個幼園既"學校文化,其實既辦學理念"?

講真若該老師去到一間充滿愛心既學校任教.就算佢重操故技,相信新校園長一定制止囉.

算啦 !!!! 既然你個女都離開就好啦 !!!!
至於你朋友個問題, 你覺得對個小朋友有影響先講啦!!

死啦  !! 我果BB喺果度返緊學呀!!讀緊Nusery...退唔退學好呀? 但喺我成日問我BB, 鍾唔鍾意返學 ..佢話鍾意....D先生好像ok

咁又唔好咁擔心, 每間學校或機構都有d唔好嘅人喺度嘅,

相信唔會係個個miss都係咁嘅, 如果小朋友返學開心,

又學到野咪繼續囉 !!!!!!

一位媽咪..

我好像做咗一件好guilty 嘅事呀!!!!你明唔明呀? 因為屋企其實無人支持我 嘅諗法- BB 咁早去返學!!!而家返咗右攬D咁嘅事    想轉校...但我老公已噪我    不用太早返學...我唔咁講個事實比我62 & 99 知 :-|  :-| 因為佢實會殺咗我...剛剛知道要一個月通知    死啦...what should I do ??   
‹ 上一主題|下一主題