用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問平時要給甚麼食物可令到小朋友底抗力好D?請給D資料, ...
go

請問平時要給甚麼食物可令到小朋友底抗力好D?請給D資料, [複製鏈接]

請問平時要給甚麼食物可令到小朋友底抗力好D?請給D資料,

大家好,

我果仔自從返學幼兒園就經常感冒和咳.
我都很煩, 也很擔心, 請大家提供D資料,
吃甚麼食物給小朋友比較好, 及平時給甚麼
給小朋友吃, 可以增加底抗力, 就不會成日咁
易感, 請給D意見及資料, THS!

Kathy
'http://www.baby

Re: 請問平時要給甚麼食物可令到小朋友底抗力好D?請給D資料,

我囝囝今年1.5歲, 以前咳好耐都唔好, 西醫都叫我唔好再覆診, D西藥食到個身生晒粒粒. 我帶囝囝去睇大夫, 中醫有以下介紹. 可以試下: (買左成千蚊, 不過直得, 醫生錢都慳埋)
半兩冬蟲草磿粉
半兩燕窩磿粉
一兩准山磿粉
大半年前我每日落一羹煲飯比囝囝食, D咳同傷風好晒.
及後每晚一羹C各脫橙味, 至今囝囝大半年都無傷風咳過.
床單用60度以上水洗, 屋企唔好裝香 (西醫話既).
Hope can help you.

Re: 請問平時要給甚麼食物可令到小朋友底抗力好D?請給D資料,

親身經驗: 多做運動, 吸受fresh air.

其實現在社會, 食物營養, 般到很足夠, 只欠運動. 我仔以前都易傷風感冒, 但自己weekend多帶他去行下山, 遊下水, 出下汗, 吸受一下新鮮空氣 (唔係去公園玩個d), 身體好好多~

當然, 要清左個病先去做啦~ 平時多運動, 預防勝於治療, 係真嫁~  

我都聽人講食冬蟲夏草(比BB磿粉)好架!不過點解要加准山呢?

我都唔知點解, 都係個中醫教路. 但果真食好左囝囝既身體.
佢叫我接住食, 但身體好左無病無痛就無食了, 您知拉要$$$家麻......
聽講 冬蟲夏草治 腎虛 - 小兒有長期傷風咳要跟本治理.
准山健脾.....可能又健脾又攪好個腎就平時食乜都吸收掛.......
‹ 上一主題|下一主題