用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友升小一,有咩要預備呢?
go

小朋友升小一,有咩要預備呢? [複製鏈接]

小朋友升小一,有咩要預備呢?

同事教我買書包先,保護背脊嗰種!因為過左5月尾就無貨及加價.

Re: 小朋友升小一,有咩要預備呢?

同佢預備一個非常開心嘅暑假,因為升到小學後就會好忙!   
Minniemouse:-P

真的,咁即係唔好比咁多所謂既興趣班比佢,但我見好多家長好緊張,己經報讀補習班,好似番工咁,朝9晚6,好可憐喔.

適量啦!不要排到密麻麻,我個人做法會比較著重興趣和有益身心方面,例如圍棋班、游泳班和黏土班,其實看多些書最重要,尤其是課外書,可以多些到圖書館和書局去打書釘。仲有,每日都俾些自由活動時間佢,讓小朋友自由發揮!

thanks~~

每星期去幾次圖書館,比佢習慣睇書,其他時間比佢盡情享受假期.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY
該用戶已被刪除

升小一,最緊要預備筆錢,交書簿雜校服費     

訓練佢地要獨立!  特別係午飯, 要食得快!

如果學校有游泳課, 就要預先訓練小朋友自行換衫.

其實買書包睇你係咪真係要求好高啦,若心目中要指定某一個牌子的某一個款式,咁當然要預早少少去買了....但其實可以咁諗,而家都好多書包選擇,而且其實佢地真正背住書包的時間並唔係好長....真係背住書包時間係返學時上課室,放學時背住落操場,,,,根住上左校車都唔洗拎嘞,一落校車我地接佢咪又係我地拎,,,hahahah~
我女已經小一了,上年暑假我無安排任何課程,但就盡量俾佢多了解學校,上校網睇啦,參加學校舉辦的小一迎新日&家長日,同小朋友一齊去選購書包文具餐具~
可以的話,同佢地一齊買佢地返學時都會好開心o架,幼稚園時好多都係個個同學用同一款用品,文具又唔洗自己買喎,但升左小學,佢地有"自己的書包",自己的文具喎,,,當然同佢地去買都要有商有量啦,呢個都係樂趣嚟o架,,,hahaha......
成個暑假都俾佢輕輕鬆鬆咁渡過,同佢去游水,睇戲,行街!
我女上年係"好期待"返小一的啊,,,,,,,,,
總結!!最重要係若果小學有任何迎新活動,都最好抽到時間參加,我地多d了解學校的需要及要求,咁對小朋友適應有好大幫助啊! 未清楚學校要求時唔洗太急買晒所有用品,因為每間學校要求可能唔同,舉個例,我女小學可以喺學校裝水,所以我只買個細細而容易開的水壼,咁佢唔洗拎住支重重o既水,飲完先在學校再裝,但若果學校無得裝水,咁你就要買個水壼夠佢飲一日嘞
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo,
多謝你的分享!

法子 寫道:

我都係甘話

我都好同意      本身考慮今年報什麽暑期班呢?但諗諗吓我想俾一個輕鬆愉快的假期給他before 他入讀小一,所以我決定俾他玩玩玩,但玩之餘也有協意,不可太放縱,安排D有趣味的活動,如打波,溜冰,游水等等、、、盡量讓他好好enjoy his summer holiday.........
minniemouse 寫道:
同佢預備一個非常開心嘅暑假,因為升到小學後就會好忙!   
Tigermom

哩d所有費用大約要幾錢&幾時要交架?

法子 寫道:
‹ 上一主題|下一主題