用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 放榜當日應怎樣做?望有經驗家長分享! ...
go

放榜當日應怎樣做?望有經驗家長分享! [複製鏈接]

放榜當日應怎樣做?望有經驗家長分享!

萬一派了一所不是自己心儀的小學...是否..

1) 就算派了邊間都好,係咪一定要去該校註冊左先?如果我有私小巳收,咁需5需要註冊?

2) 跟住係咪要去心儀的學校叩門?

請問叩門要準備甚麼文件?

我可否叩晒門才決定入讀私小 or 津校?請問叩門對私小的學位有無影響?

Re: 放榜當日應怎樣做?望有經驗家長分享!

up

請問有無人知呢?謝謝

Hello, Longman

1.----yes, go to 註冊左先, but some private primary will not allow you to do so, say Good Hope

2----yes, at once

"我可否叩晒門才決定入讀私小 or 津校?請問叩門對私小的學位有無影響?"----Not definite, depends on which school, GHS cannot.

By the way, are you parent of STS kindergarten?

1) 就算派了邊間都好,係咪一定要去該校註冊左先?

百份百肯定唔會讀派到既呢間既話,可以唔去註冊

By the way, are you parent of STS kindergarten?

Hi thomas-cy:

Thanks for your reply.

Yes, I am one of STS parent

我也有些問題想請教有經驗的家長:
1.3/6當日即可叩門嗎?或者要等小一註冊完畢後,方可知尚有無學位可供叩門,學校才會收申請表?
2.叩門當日,要帶小朋友的那些資料?
3.叩門後,學校通常會何時才通知?需不需要面試小朋友?
4.如巳在直資或者私小留位,但第三輪叩門後,有官津校要收,則該如何向原先巳留位的直資,私小說要放棄學位?又有何手續要辦?
請幫忙,萬分感謝!!    
mayyy ;-)

上年我仔叩門係成功左
放磅果日因為我無參加大抽(私校收左)
我朝早8:00就到叩門學校(2間)交信交 profilo
其中一間係註冊後幾日打電話比我地約 interview
見完即收
叩門成功後要親身去教統局講明原因, 佢地會print番張註冊証, (因為無參加過大抽獎) 張証就要交番比收左你果間學校
放棄果間私校寫番封信比佢就ok啦
‹ 上一主題|下一主題