用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲小朋友返學後晚晚半夜都哭最少半個鐘,怎樣令小朋友好 ...
go

2歲小朋友返學後晚晚半夜都哭最少半個鐘,怎樣令小朋友好瞓D! [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

2歲小朋友返學後晚晚半夜都哭最少半個鐘,怎樣令小朋友好瞓D!

我個囡原先我呀媽揍,但我呀媽傷左腳要做手術及要休養幾個月,我找不到人幫手揍我個囡,所以迫住提早比我個囡返學(是返全日的),己返了近1個月,可惜最近2個星期晚晚半夜都哭最少半個鐘,我問醫生,佢話小朋友瞓覺時可能想到日間D事,所以就哭,醫生話不要叫醒小朋友,等小朋友哭完就會停,但你見佢哭咁耐咁慘,當然唔想啦,請問大家可以做D什麼令小朋友好瞓D,不再晚晚哭,是否需要睇中醫,或者食保嬰丹之類,請幫忙,唔該晒!   
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 2歲小朋友返學後晚晚半夜都哭最少半個鐘,怎樣令小朋友好瞓D!

Please help!     
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Re: 2歲小朋友返學後晚晚半夜都哭最少半個鐘,怎樣令小朋友好瞓D!

1.你試下煲:百术2錢,太子參2錢 +10元("谷"芽,麥芽,芒果核,淡竹葉)清一清bb心火.當開奶茶沖奶比bb飲.呢條方係一個中醫朋友教我,確係有d效.

2.拜神:上次我帶bb拜山,回家半夜3點就大哭,連哭3-4日,哭時還要比初生時厲害(現在bb20個月大),結果走去紙紮舖問日腳,再買野焼就無事,信不信由你.(我係圍村小新抱,所以迷信d.)

Re: 2歲小朋友返學後晚晚半夜都哭最少半個鐘,怎樣令小朋友好

之前孖囡返暫託都試過你囡囡的情況, 我就俾佢地食保嬰丹或珍珠末.

Re: 2歲小朋友返學後晚晚半夜都哭最少半個鐘,怎樣令小朋友好

保嬰丹或珍珠末,末必每個bb都啱食,G6PD就唔好食啦!
‹ 上一主題|下一主題