用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N1返全日中文班or返半日英普班?懇請大家比d意見! ...
go

N1返全日中文班or返半日英普班?懇請大家比d意見! [複製鏈接]

N1返全日中文班or返半日英普班?懇請大家比d意見!

K1將會報讀有外籍老師做班主任既幼稚園。

N1報了2間幼兒園
1.全日班小朋友可以更獨立、學識自理,以廣東話為主!
~~屋企樓下。

2.半日班,外籍和普通話老師做班主任,讀k1有幫助。
~~地鐵搭幾個站

請問大家意見,thx   

Re: N1返全日中文班or返半日英普班?懇請大家比d意見!

iloveyou520

我同你情況差唔多,
我揀左 (2)
不過,我係因為樓下多新移民~
未幫佢諗定k1,因為都唔confirm邊間收嘛~

Re: N1返全日中文班or返半日英普班?懇請大家比d意見!

雪瑩媽咪
我也和你一樣樓下的幼兒園多新移民,但有些時侯,我又想小朋友咁細個,n1都係玩下和學會自律的生活!近d好!

但另一方面,k1將會報讀國際班,想n1比多d機會早些接觸英文!

個心15,16所以好煩腦!

ILOVEYOU520

我之前自己都諗左好耐...
但係...又真係有時見到d新xx...我好驚自己個囡學左.
我鬧佢(我估到時都真係要日日鬧)
我唔想因為要佢學自理攪到同佢關係差晒咁..
同埋..自理方面..講真..你o係屋企唔好俾工人幫佢做咁多都ok架...

iloveyou520

好明白你而家既情況呀!
因為我上個月至上星期岩岩經歷左你哩個時候.
決定同佢揀邊間幼兒中心,
每個父母都想幫小朋友做一個最好既抉擇!
往往亦因為咁會好大壓力,
所以.我會建議你慢慢諗清楚,
同先生都商量下...
如果你覺得你屋企有足夠既語言環境俾佢train英文既...咁你咪俾佢到樓下學自理囉;
如果你都唔係成日同佢講英文,
你又唔想佢出年會追得咁辛苦�無心機番學既,你咪俾佢入國際班囉∼
我係因為自己覺得囡囡可以o係屋企都學到自理,
而家我地都會俾佢自己試下食飯,
刷牙就我幫佢手,沖涼就玩玩下咁學,
著鞋,著衫既野,你俾多d時間,
佢而家試多d,總會識既...爭左..
幾時突然間做到出黎俾你睇者...

希望你能早日決定,唔駛煩咁耐丫∼

Hi 雪瑩媽咪 & iloveyou520,

My situation is about the same. I taught my son both English & Mandarin at home. I planned to send him to playground next month cause he still don't really want to talk (only single words). The playground will use Cantonese & I'm worried that he had problem listening too. Because he will continue study in this school for his nursery & during that time they will have English lesson but not much too. I'm still thinking whether to let him study in 國際班 or normal class. If 國際班, they will have very less time to learn Mandarin (just 2 lessons per week & only about 20mins per lesson) I think that too little.

Really confused now, because I want him to study in an English Primary School which had both English & Mandarin. So, both languages is important for him. Any advice from both of you? Thanks!

I'm Singaporean living in HK therefore hope to find a school teaching method similar to Singapore.

雪瑩媽咪
好多謝您的安慰!   
我同老公商量過,佢話英文多d既幼兒園會好d!因為屋企欠缺英語環境,希望係n1呢一年,比仔仔早d習慣聽英語!等佢k1容易d適應!
你報左邊間幼兒園呀?返上/下午班?外籍老師做班主任嗎?學費幾多?

我報左德福國際部幼兒園,1個外籍老師+1個英語老師+1個普通話老師..照顧廿幾個小朋友,返下午班$2800

Sim
您好!
你可以找d雙語班既幼稚園,例如學之園、維多利亞、朗思...
我將來也想幫仔仔入讀英文小學!

I want to ask is it really useful for bb  2yr?or 1yr? to study n1 and which school are u choose ar?

ILoveYou520 寫道:
我報左德福國際部幼兒園,1個外籍老師+1個英語老師+1個普通話老師..照顧廿幾個小朋友,返下午班$2800

我報左康怡國際幼稚園&幼兒園呀~
佢地係1外籍老師+1本人老師(但係都會講英語為主)
囡囡番上午班 , 學費 $ 3100

決定左就唔好再諗咁多喇...
你都為佢做左一個最好既決定略,唔好擔心咁多喇~   

rosannaching 寫道:
I want to ask is it really useful for bb  2yr?or 1yr? to study n1 and which school are u choose ar?

rosannaching,

我自己就覺得俾佢讀 n1 係想佢早d同多d小朋友相處
學習下群體生活,基本既紀律...
佢唔會突然叻左好多,但係多左好多人俾佢既刺激,
佢會發展得快d...所以,俾佢入n1都係唔錯既選擇,
不過,你就可以決定到底俾佢番全日班,
定係半日班...

雪瑩媽咪
終於諗惦左,有覺好訓了!   
係呢,咁k1你會考邊間?

我既諗法同 雪瑩媽咪差不多,早d比佢學習群體生活,佢一個人係屋企無小朋友同佢玩,好悶架!   
雪瑩媽咪 寫道:
[quote]
rosannaching 寫道:

rosannaching,

我自己就覺得俾佢讀 n1 係想佢早d同多d小朋友相處
學習下群體生活,基本既紀律...
佢唔會突然叻左好多,但係多左好多人俾佢既刺激,
佢會發展得快d...所以,俾佢入n1都係唔錯既選擇,
不過,你就可以決定到底俾佢番全日班,
定係半日班... [/quote]

ILoveYou520 寫道:
雪瑩媽咪
終於諗惦左,有覺好訓了!   
係呢,咁k1你會考邊間?

iloveyou520

我主要都會幫佢幫番d有直升既學校先囉..
如果哩間真係教得好...都有機會唔轉架...
應該會幫聖心 / st.paul / 會俾佢試埋st.cat..
你又有咩心水呀???
‹ 上一主題|下一主題