用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 誰有孩子在聖方濟各英文小學就讀?
go

誰有孩子在聖方濟各英文小學就讀? [複製鏈接]

誰有孩子在聖方濟各英文小學就讀?

各位家長

是否有家長之孩子現就讀聖方濟各英文小學, 可否來說說對這間學校是一間好學校? 老師對學生好嗎? 是活動教學都或傳统呢? 功課多或少呢? 太多問題了.....

如果有家長給予意見的, 非常多謝!

Edison 媽  

Re: 誰有孩子在聖方濟各英文小學就讀?

我都想知,這校是否很深,煩請幫忙,你們來自那幼稚園
該用戶已被刪除

Eddie & Slyvia

多謝你的意見.

依你的資料學校算是頗多功課及教學嚴肅.
我兒子讀劍嗚幼兒園, 功課平均每日二至三份, 公眾假期中英數各一份. 可說是不多不少. 但英文不能以簡單短句對答. 我想我兒子考入機會微了.

以我所知聖方濟各是私校, 每月學費幾多呢? 有否其它什費?
抄寫背頌是否很多? 測驗考試一年有幾多次? 課外活動學校是否重視?

你的孩子是否初進小一班時, 有否感害怕或不適應的情況?  老師們有沒有幫助學生適應?

不好意思我太多問題, 因我想多了解學校裡的實际情況, 考盧我兒子是否適合.

Edison 媽

:evil:    

[quote]由 Eddie&Sylvia 於 2006-05-21 09:00:26

是否有家長之孩子現就讀聖方濟各英文小學, 可否來說說對這間學校是一間好學校? (好學校,約80%Band 1學生,校風良好,家長重視學業成績)  正確

老師對學生好嗎? (視乎個別老師, 大部分都ok) 正確, 的確有部分老師唔掂.....唉.....

是活動教學都或傳

以我所知聖方濟各是私校, 每月學費幾多呢? 有否其它什費?約$1850, 每個學期頭的書薄費(約幾百),  部分課外活動(放學後和星期六的)要收費
抄寫背頌是否很多? 測驗考試一年有幾多次? 課外活動學校是否重視?  少抄寫背頌, 一年三評估三考試, 評估分唔會計入成績表

該用戶已被刪除

多謝各家長宝貴意見

thank you.我好驚我小朋友跟不上,好澹心唔知咁多位朋友可不可以給我一点意見在這summer有預備.因小朋友在一間很平凡幼稚園讀,聽很多家長講得我好驚   

其實不需怎樣預備,小兒都不是讀兩大名幼稚園,小一可能名幼稚園著數,到小二、三會唔同,真是考自己實力,小兒小一考頭幾名那些到小六大部份已考中間。

"學生多來自St. Catherine同根德園,因小一入學要考筆試(全港獨一無二) "

Can i ask what is the questions in the exam?

Thanks a lot
該用戶已被刪除

仲有畫畫,listening,揪人問嘢 其實都好多元化

thank you

So the kid needs to write the chinese and english words? how about the maths, are they plus and minus maths? how to prepare for the exam?

by the way , is it the private school in Sham Shui Po?

Thanks a lot for the queries

加減數只是在小一上、中學期教,而家(小一下學期)已經做緊乘數,立體、柱體等形狀,仲有量度等,補充一句,sfa嘅數學有中文亦有英文,如果小朋友入讀小一,就要為小朋友準備好。在筆試時,要寫中英字,有listening, reading等,總之小朋友要有高水準嘅academic level,如果唔係,即使僥倖收咗,入到去都會讀得幾辛苦。無錯,sfa係深水埗嘅私立學校,有超過50年歷史,是傳統名校,我哋細個時已然聽過佢嘅大名,由於以前普通家庭未必afford到學費,所以在80年代或以前,極有貴族學校feel。時至今日,入得去讀嘅學生,雖然唔似以前咁有錢,但係父母肯定好關心子女嗰種,皆因子女在呢種學校讀書,好需要父母莫大的支持,先至有至好嘅成果。

咁啲家長会唔会好似金枝慾業咁明爭暗害,我現在幼稚園就係咁

唔知讀梗ST. Teresa入唔入到呢?∼
同埋佢好定培正好呢?THX

mars1028 寫道:
唔知讀梗ST. Teresa入唔入到呢?∼
]聽今年K3老師說好多都考入,應不用太擔心。

同埋佢好定培正好呢?THX
培正有中學做後盾而且又是一所好學校,如果考得入都幾好,唔駛煩多次

該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題