用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

唉~~ [複製鏈接]

唉~~

唉 ~~今日又
JOY

Re: 唉~~

你小朋友係咪對課堂上d野快學six, 所以去攪d 野解悶     

你不如同班主任了解一下   

我都有同佢班主任 傾過 不過 佢時時都係話我個仔仔古或
時時都蝦 英文老師  (我自己心諗 做老師都可以俾到一個七歲既小朋友蝦到 咁佢都好有問題喎)  我覺得個班主任 佢好過份架  叫全班同學 唔好同我個仔仔玩 又時時 同我個仔仔過 要踢佢出校   我都唔點做好la     
JOY

JOY_JOY 寫道:
我都有同佢班主任 傾過 不過 佢時時都係話我個仔仔古或
時時都蝦 英文老師  (我自己心諗 做老師都可以俾到一個七歲既小朋友蝦到 咁佢都好有問題喎)  我覺得個班主任 佢好過份架  叫全班同學 唔好同我個仔仔玩 又時時 同我個仔仔過 要踢佢出校   我都唔點做好la     

你個仔ge 班主任好ng掂wor     

我大仔都有d咁ge情況, 不過佢d 老師同埋班主任好幫佢, 俾佢做服務生, 小老師, 等佢上堂忙d, 又可以幫手教其他學tak慢g同學仔, 又會教其他同學ng可以咩都投訴其他人(尤其我大仔), 要有容人g 量     

仲有俾我大仔參加好多活動, 朗誦, 數學比賽, 話劇等, 佢咪可以忙d lor!

so 我大仔今年小學畢業na.....upto now佢都好enjoy 佢ge小學生活    , 我同校長講會送份紀念品俾學校多謝佢地咁包容我個大仔

oh
你個仔仔係咪資優
資優小朋友覺得上堂悶~所以搞住d其他同學一d都唔出奇
我個仔正正就係呢個例子
正如布甸仔媽媽咁講
你俾你仔仔參加多d課外活動
同埋叫老師俾你仔仔做多d野
好似搬簿呀~咁
等佢做多d野佢就唔會搞人
你個仔仔同我仔仔一樣
唔好咁擔心
你一定要同d班主任傾架
唔係會害左你個仔仔~以為全班同學都唔鍾意佢
佢就會仲變本加厲架喇
我個仔仔岩岩轉學校d老師都係唔識點對付我個仔~成日鬧~
而家~佢班主任卒之都識點教我個仔仔~仲會買定紫菜~糖咁~一見我個仔乖就俾我個仔架喇~由我仔仔一年級開始~到而家3年級佢卒之都改善左~所以你點都要同班主任傾~一係就搵學校社工幫手~希望能夠幫到你啦

唉 ~~我都唔知我個仔仔 係唔係資優  我同仔仔個班主任講過 佢 要我帶
JOY

既然老師用咁ge態度去面對教育, 根本個老師都好有問題,
你有冇試過同校長聯絡? 校長係學校火車頭,
佢有責任處理, 仲有係"物以類聚"
如果校長認同老師做法的話, 即是說................

你第一件事係轉校, 無論小朋友是否資優, 有問題就要解決,
佢唔應該將個波踢返俾你。
當然做父母都應該暸解小朋友在先,
但作為專業教育前線工作者,
佢地見過ge小朋友一定比通普人多,
如果佢連咁都應付唔到, 就好失敗,
呢番說話你可以同校長照講.

我都好認同你講 佢地見過ge小朋友一定比通普人多, 應該識點様去解決個問題  但係佢地一d 都幫唔到個小朋友 仲要話係我個仔仔既問題 我真係好    
我搵個學校個社工   個社工話會見一見我個仔仔 但係過
JOY

JOY_JOY

你嗰間係唔係名校ar, 究竟係"幫唔到"定係"唔想幫"呢?
有時呢d學校都會用呢種方法, 迫到你自己要走...
另一方面, 真係唔可以等lar,
小朋友, 一年就係一年, 冇得返轉頭架....

認同
要快d搵學校
同埋講一講你仔仔讀果一間係咩學校呀?
我想知∼邊有一間咁o既老師學校架
uki 寫道:
JOY_JOY

你嗰間係唔係名校ar, 究竟係"幫唔到"定係"唔想幫"呢?
有時呢d學校都會用呢種方法, 迫到你自己要走...
另一方面, 真係唔可以等lar,
小朋友, 一年就係一年, 冇得返轉頭架....

joy,

其實係咪資優都要想辦法去幫個小朋友, 典可以將個問題交俾你     

咁如果個小朋友check佐ng係資優咁係咪就放棄個小朋友, 個老師       

係咁ge學校讀, 個小朋友一d 都ng開心, me 驚有反效果tim, 去同校長傾下sin na, if 校長都係咁諗, ne間學校真係ng讀好過讀     

孔子都話要'有教無類' ma, 佢地明ng明ga   

我琴日搵個 仔仔學校既校長  點知 佢叫我去搵下社工 傾下先喎 跟住我就去搵個社工 唉 點知個社工話唔好意思丫 咁耐未覆你 我下個星期會見下個小朋友架la 佢話今日有d事要做喎  跟住就好急咁走
JOY

我識有d媽媽
都係入左某某天主教小學(不同區)
因配套做唔足(配套係針對各小朋友不同o既配套)
所以忍痛轉校
但效果理想

好多謝咁多位 媽咪  
係咁多人
JOY

冇錯, 趁學期尾, 趁仔仔細, 趁暑假,
這個是最佳時機, 支持你..
:wink:  :wink:

uki 寫道:
冇錯, 趁學期尾, 趁仔仔細, 趁暑假,
這個是最佳時機, 支持你..
:wink:  :wink:

yes....支持你   

我個仔都係咁,去年仲俾個不知所謂即將退休
當你走到無力繼續下去,當你感到寂寞困惱空虛 只要相信神隨時扶助你,願助你解開困惑拋開痛悲 當你跑到疲乏難再下去,當你感到疑惑說我是誰 只要相信神完全明白你,就讓你伸手接受他深愛你 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂 不需再懼怕,耶穌必拯救,願你開口接受,張開你手 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂,不需再懼怕 耶穌必拯救,讓你一生快樂展翅高飛,一個全新的你。

係丫  如果個仔仔 係咁 遇到個好的老師 小朋友 真係可以學多好 多
JOY

‹ 上一主題|下一主題