用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 ...
go

"2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 [複製鏈接]

"2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓

我個BB係2004年4月出世的,所以2007年9月就正式入讀K1, 但我係第一任媽咪, 所以在選學校方面無嘜經驗....我想幫BB報讀下列幾間九龍塘幼稚園, 想問吓大家有咩意見可提點下.

1) 根德園
2) St. Catherine
3) 啓思
4) 民生
5) 培正
6) 劍鳴 (唔知好唔好)
7) 創價 (唔知好唔好)

我想bb入讀一間比較注重英文既幼稚園, 希望各住可以比d意見, thanks a lot !
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓

:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

注重英文,九龍塘京斯頓國際幼稚園同時都注重普通話的
我会幫阿囡報跑馬地,銅鑼灣區的聖瑪加利大,靈糧堂•聖心•

swallowng,

Kingston 係International School, 但我不太想囝囝入國際學校, 而且Kingston學費超貴.

我本身住係九龍區, 唔知有無媽咪可以比d意思呢?
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

點解無媽媽回應架  

醒目開學勳章

我唔係好識,我都係第一任媽咪,不過我囝囝就2003年出世,據我這段時間的了解,如果注重英文既,你所列出的學校我諗ST.CATHERINE同劍鳴會比較合乎你既要求。

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾

hi....我仔仔2007年9月入讀K1架

swallowng
我聽人講靈糧堂好難入?

Evolution6,我囡囡03年10月出世,故今年9月入K1了,據我上年搜集D料,有以下小小提供作參加,你當然揀幾間心水報名,預防一D唔收或"waiting list"  
1)名校,較著重數學
2)名校,較著重英文
3)"勁"活動教學(要考慮升小一勁追功課)
4)有小,中學升
5)有小,中學升(母語)
6)無八料,所以...........?????
7)淨係知由"日本人"開設

揀幾間見,收

[quote]
Evolution6 寫道:
我個BB係2004年4月出世的,所以2007年9月就正式入讀K1, 但我係第一任媽咪, 所以在選學校方面無嘜經驗....我想幫BB報讀下列幾間九龍塘幼稚園, 想問

我都係愁梗幫個仔搵學校,所以最近經常上網搵資料,得出結果希望大家一齊參考:
1)根德園:會谷學生功課,細細個已經有默書、考試,小朋友坐唔定,或怕佢

各位你哋好! 我個仔都係07入K1, 同你哋一樣都係諗緊幫個仔報邊間學校.

我本身有個朋友對幼稚園好有研究, 佢都幫我搵咗好多info. 因為我個仔係個種坐唔定唔可以入傳統學校嘅小朋友, 所以我個朋友就介紹我入靈糧堂, 不過佢都有講靈糧堂課程唔深, 活動教學, 小朋友學嘢會好怏同好開心, 不過上k1就好辛苦.
佢建議我如果真係俾個仔入靈糧堂, 就要k3幫個仔補補佢
   好似好辛苦咁囉!

我心目中係想個仔讀SPK, 不過佢無直上小學, 3年後又要爭餐死....唉...好煩!

其次,我就有諗蘇浙同玫瑰崗.....不過都係未諗定   

hello,各位媽咪,我仔仔係07年讀k1,今年8月讀大角咀學之園n1,但覺學貴幾貴,所以考慮k1轉創價,因為我有同事仔仔讀緊,學費合理,小朋友開心,而且升上小學後成績都不錯呢!
如轉不到,就讀番學之園lor! 其實學之園都不錯,地方乾淨,又雙班主任,但收三千幾元,仲收十二個月,負擔就大d了!
‹ 上一主題|下一主題