用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果明知唔會入讀派比你個間小學,可否唔去註冊呢 ...
go

如果明知唔會入讀派比你個間小學,可否唔去註冊呢 [複製鏈接]

如果明知唔會入讀派比你個間小學,可否唔去註冊呢

如題.......  

Re: 如果明知唔會入讀派比你個間小學,可否唔去註冊呢

可以

你有冇私校black up,如有就可以唔洗.
del

Sindy,.

謝謝你回覆,但係咪一路等到揾到心儀小學confirm 收左就比個証去註冊呢?

mercury16,

我係無私校 back up 架,但無啦啦派左間我無choice 嘅小學,重要今年都係收得一班小一,而且山卡啦咁唔遠,咪寧願揾第二間囉,係咪好冒險呢

mercury16 寫道:

謝謝你回覆,但係咪一路等到揾到心儀小學confirm 收左就比個証去註冊呢?>>>>係的

咁又係呀,可能求其屋企隔離果間都差唔多,駛乜去咁遠呀

562005 寫道:
mercury16,

我係無私校 back up 架,但無啦啦派左間我無choice 嘅小學,重要今年都係收得一班小一,而且山卡啦咁唔遠,咪寧願揾第二間囉,係咪好冒險呢

[quote]
[/quote]

你冇私校black up,咁即係你要去叩門,叩門每間學校得個十個,八個位.但你都冇法子都要去咗派俾你個間學校註冊先,到時叩門的學校收你小朋友,再問派位俾你間學校取回註冊証,萬一叩門唔成功,你小朋友都有一個位.冇私校black up 就一定要註冊先.
del

[quote]
你冇私校black up,咁即係你要去叩門,叩門每間學校得個十個,八個位.但你都冇法子都要去
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

先註冊,叩門成功後可取回註册証跳槽,除非有私校或直資在手,上年我朋友便兩頭不到岸,去教署弄到一頭煙,分分鐘再分個大嶼山位便死得。[quote]
Sindy 寫道:
謝謝你回覆,但係咪一路等到

如果無私小位, 當然去註冊先, 不註冊, 恐怕無位.......

可能佢派到山卡拉既band3,咁屋企隔離都有間band3既話,walk-in都有位啦,咁唔去註冊,預計隔離都有位麻...

多人爭係名校位啫.....band3位唔駛咁緊張..

焯媽媽 寫道:
如果無私小位, 當然去註冊先, 不註冊, 恐怕無位.......

Sindy 寫道:
可能佢派到山卡拉既band3,咁屋企隔離都有間band3既話,walk-in都有位啦,咁唔去註冊,預計隔離都有位麻...

[quote]
焯媽媽 寫道:
[/quote]

甘都先要揾左隔離個間band 3收你先.因為無位無註冊唔得架.

你諗住佢開左學都有位既...係無問題的呀........無位無註冊都得架.......學位真係咁full就唔會縮班殺校啦.......比政府一定要註冊既廣告誤導左啦..........

krka 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

[quote]
焯媽媽 寫道:
[/quote]

甘都先要揾左隔離個間band 3收你先.因為無位無註冊唔得架.[/quote]

Sindy,

同意你既good point !我都係咁話,基本上你都唔想去讀既學校都係大把人唔想去, 所以到最後都重有位啦, 最好自己去小學概覽check下, 其實除佐部份熱門學校係逼爆, 大部份都收唔夠學生

我想問下派位不理想, 所派的學校應不會就讀, 有一私校在手, 可否不往所派學校註冊但仍往心儀津校扣門呢? 請指教.

OK
christa 寫道:
我想問下派位不理想, 所派的學校應不會就讀, 有一私校在手, 可否不往所派學校註冊但仍往心儀津校扣門呢? 請指教.

Thanks!

去註冊要交約300-600元不等的註冊費的, 每間學校要求交費$$不同,名稱好似叫書簿費.冷氣費.....等, 若日後不入讀, 取回註冊証時, 這些費用是不能取回的,  我便是先後兩次取回註冊証, 付了這些費用,  請各位家長注意
‹ 上一主題|下一主題