用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 分享下準小一生的能力
go

分享下準小一生的能力 [複製鏈接]

我個仔K3, 佢個同學可以自已睇中文白雪公主故仔書。

Re: 分享下準小一生的能力

我阿仔係準小一生,

佢最近...終於識得抺大便喇.....

我好高興....

終於放下多年ge憂慮...

可以安心俾佢上小學喇﹗     

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

好叻仔哦!
我個仔總未識, 你點教架? 分享下。我要快D幫佢惡補啦!

唔係我教,係老公教...
其實好簡單,只要你唔怕米田共,咁就得架喇。

好吧,教你一招半式...

由於以下內容有點不雅,所以未滿十八歲須家長陪同下觀看﹕

訓練抺patpat方法如下﹕
==================
(一)首先預備材料﹕
1. 馬桶一個   2.廁紙一卷  3.沾有米田共的patpat一個。
4.一隻唔好太短的手(要連手臂果種)

(二)接著,叫小朋友先用手拿幾格廁紙,摺起佢,變成一個小小長方形,

(三)跟住,叫小朋友蹺起個小patpat,

(四)然後,拿著廁紙,往沾有米田共的patpat處按下去,擦幾擦。

(五)如果廁紙有太多便便,咁就扔左佢再取另一張,然後重復以上第三和第四項步驟;如是者....

(六)當發現抺極廁紙都係白雪雪時(如果你家的廁紙本身唔係彩色的話),咁,你可以叫小朋友蓋上馬桶;然後按沖廁掣。

(七)跟住,立刻去清潔小手,一定要用肥皂哦﹗

(八)咁,你一定以為大功告成吧?

咦,點解仲聞到臭臭ge?

啊,原來個pat d大便未抹清....

咁,點解唔清?

啊,原來小朋友抺pat時把pat夾得太緊,所以抺唔乾淨。

咁,點算?

啊,你同佢補抺囉﹗

咁,真係好麻煩喎?

啊,嫌麻煩下次自己親自幫佢抺囉﹗

=====================
以上就係教阿仔抺pat pat的程序也,只要你用心跟足每項步驟去做,距離成功的日子不遠也﹗         
ttmum000 寫道:
好叻仔哦!
我個仔總未識, 你點教架? 分享下。我要快D幫佢惡補啦!
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺,

笑死我啦....     

哈哈!! 為幽默感極豐富的睡覺鼓掌         
笑死我啦....        

這人家會臉紅的嘛....

我都唔想成日咁多嘴,

人家真的控制不了...

其實...此乃從小跟姐姐吵架訓練出來的...

elysemama 寫道:
哈哈!! 為幽默感極豐富的睡覺鼓掌         
笑死我啦....        

睡覺,

笑c我呀!!     
多謝多謝
我都要比个仔試下先       
該用戶已被刪除

Agree to elysemama....睡覺, You are so talented in writing....you make me laugh for 2 days!     

我的孩子還未識自己清理, 等我跟足上述程序教他自己清理啦....

睡覺,

You're so great!!!

睡覺 :
thank you, I will try.
ha ha
‹ 上一主題|下一主題