用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田聖母無玷聖心小學
go

沙田聖母無玷聖心小學 [複製鏈接]

沙田聖母無玷聖心小學

請問可唔可以share 吓?

1. 聽聞都幾好,但好似冇セ人choose咁既?
2. 讀書程度係咪好深?
3. 小朋友返學開心嗎?
4. 升中派位如何?

來年choose 小學啦,好煩!!請幫幫忙

Re: 沙田聖母無玷聖心小學

聽講一般和很淺.不是全曰班.

但我聽說很深的?!

figifigi

你可入以下網址了解此校:
[http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=409816&forum=208#10592876

記緊由page1看起.

figifigi:

1. 聖心係沙田嘅成績係數一數二, 屬band 1 小學,如果唔夠
    分數或唔係幼稚園學生會比較難入,每年都有好多人揀.
2. 數學比人快半年左右,英文今年轉左"my pals are
    here"呢本書,比較深.
3. 小朋友返學好開心,好鍾意返學.
4. 升中派位每年都好理想,有80幾90個%派頭三志願,band
   one 生有50-60%

希望可以解答到你,如想清楚啲,你可以按honeybeemom指引入去睇吓我地平時嘅對話架!!

man-man媽咪,

我女現在响幼稚園讀,如果爸爸是舊生,
入聖心小學機會有幾大?

Thanks!

6w 5d - 1cm

honeybeemom, man-man媽咪,

唔該晒呀! 我立刻去honeybeemom指引"温書"先。

awesomeviv

(可是我侄女和朋友個仔都是聖心幼稚園,但今年都入不到聖小.)
[quote]

如果小朋友幼稚園係聖心,好大機會入到小學~我d學生仔個個都得

maipo:

如果爸爸是舊生會有10分,機會當然比別人高,但第一輪派位要睇必收位(哥哥姐姐讀緊)有幾多個,之後才輪到你呀!但如果你係嚟緊今年9月揀小學,咁你機會都幾大,因為除左出生率低之外,07年會收5班呀,你可以放膽申請呀,祝成功!!

你可以去按"honeybeemom"指示個條link睇吓,多了解小學再決定都未遲!!個度有我地今年小一嘅"甜酸苦辣"呀
maipo 寫道:
man-man媽咪,

我女現在响幼稚園讀,如果爸爸是舊生,
入聖心小學機會有幾大?

Thanks!

我仔仔好多同學都派唔到入聖心呀 ! 可能幼稚園上下午班都已經有好多人, 而小一學位真係有限, 因為實在有太多跟家姐, 阿哥入讀原校喇 !
‹ 上一主題|下一主題